Dit recept is eigenlijk gebaseerd op het Keto Vanillepudding recept, maar met een paar kleine aanpassingen om de crème wat dikker (vaster) te maken.
Ik voegde er extra eidooiers, wat meer gelatinepoeder en beetje Egg White Proteïne met vanille aan toe. Je kan eventueel ook whey proteïne met vanille smaak nemen of het eiwitpoeder weglaten en nog een extra tlp gelatinepoeder en wat extra vanille extract toevoegen.
Wil je weten welk eiwitpoeder ik gebruik en welke merken ik aanbeveel? Bekijk dan Coach Sofie’s Keto Voorraadlijst.
Deze patisseriecrème is koolhydraatarm en uiteraard suikervrij. Ideaal dus voor het vullen van je Keto gebak, cake, taart, en uiteraard de Keto profiterolletjes of mini-eclairs / soezen.
Je kan deze crème ook invriezen, maar de gelatine kan dan wel wat van zijn bindkracht verliezen en de smaak kan enigszins veranderen. Toch heb ik het al een paar keer gedaan, met de soezen bijvoorbeeld, en na het ontdooien waren deze steeds overheerlijk.
Deze crème vraagt wel wat werk om te maken, maar eens je het een paar keer gedaan hebt, gaat het als vanzelf.
Wanneer je hem na een nachtje in de koelkast te hebben gerust, wil gaan gebruiken, haal je de folie er af en moet je hem even heel stevig met een garde doorkloppen.
Probeer het en verrijk er je keto dessertjes mee 😉
Keto Patisseriecrème
Ingrediënten
- 1 liter volle room
- 8 eidooiers
- 4 eetlepel roomboter
- 1/4 cup erythritol (50g)
- 1/4 cup Sukrin :1(vanille) (50g)
- 15 druppels Sweetleaf Stevia drops (Vanilla Cream)
- 20 gram Egg White Proteïne vanille - of smaakloos (optioneel - voeg dan 1 tlp extra gelatine poeder bij)
- 2 tlp vanille extract
- 1 vanillestokje
- 1/8 tlp xanthaangom
- 2 eetlepel gelatine (Great Lakes gelatine poeder)
- snuifje zout
Bereiding
- Smelt de roomboter in een ruime pot op het vuur en voeg de room toe
- Snijd het vanillestokje in de langse richting door en schraap er de vanille uit en voeg bij de room, voeg ook het stokje zelf bij en breng zachtjes aan de kook
- Doe de eidooier met de erythritol en de Sukrin :1 in een ruime kom en klop tot een ruban (luchtige eimassa ) Zeef het proteïnepoeder in het eimengsel en klop verder op. Je kan dit met de hand doen of met een mixer
- Zet het vuur onder de room wat harder en laat kort opkoken
- Voeg de Sweatleaf Stevia drops en het vanille extract toe en roer even door met een garde
- Haal van het vuur en giet onder voortdurend kloppen een beetje van de ingekookte room bij de opgeklopte eidooier (handig als iemand je hierbij kan helpen en nog handiger met een keukenrobot die je op een lage stand laat mixen)
- Giet nu het eidooiermengsel (ruban) volledig bij de room, klop er de xanthaangom en het gelatinepoeder onder en zet op een laag vuur
- Laat onder voortdurend roeren opwarmen tot het geheel bindt. Gebruik hiervoor een houten lepel en maak heen en weer bewegingen.
- Wanneer je een streep kan trekken op de achterkant van je lepel en het geheel niet meer in mekaar loopt, is je crème klaar
- Giet in een glazen kom en laat even afkoelen
- Dek de crème af met folie om te voorkomen dat er een 'velletje' op komt en plaats minimum 6 uur in de koelkast (best een ganse nacht)