Keto Pas de Rouge Paprikasoep
Koolhydraatarme soep van gegrilde paprika’s met Pas de Rouge kaas.
Zoals de naam het al doet vermoeden is deze soep niet met ‘pas de rouge‘ of dus niet met rode paprika’s gemaakt, maar wel met gele paprika’s.
De paprika’s gril ik eerst in de oven, zodat ik het vel kan verwijderen.
Sommige mensen kunnen paprika’s moeilijk verteren en het is dan vooral ook de schil die problemen geeft.
Als je ze eerst grilt, kan je het vel makkelijk verwijderen en bovendien geeft het veel meer smaak en diepgang aan je soep.


Bottenbouillon als basis
Ik gebruikte deze keer bottenbouillon van runderbotten, ook wel bone broth genoemd.
Het recept voor een huisgemaakte bone broth vind je op de site.
Bone broth, oftewel bottenbouillon, zit bomvol gezonde voedingsstoffen, waaronder mineralen en sporenelementen.
De zogenaamde micronutriënten.
lees er meer over in de Macro’s en de micro’s.


Rode paprikasoep heb ik al eerder gemaakt met maredsous kaas, maar voor deze gele variant vond ik de Pas de Rouge kaas van Het Hinkelspel perfect passen.
Het is een volle, romige, boterachtige kaas gemaakt van rauwe koemelk. Een heerlijke kaas van bij ons, die bovendien ook biologisch is.
Perfect voor in deze koolhydraatarme gele paprikasoep dus en een heerlijke combinatie met prosciutto of gerookte ham.
De kaas heb ik met grove rasp eerst geraspt, maar je kan hem ook in kleine stukjes snijden. De ham trek je gewoon in stukjes.


Keto maaltijdsoep
Omdat soep niet alleen als voorgerecht of lunch een heerlijke opwarmer is, maakte ik er de volgende dag een lekkere keto maaltijdsoep van.
Met stukjes chipolata worst en gehaktballetjes.
Perfect voor wanneer je weinig tijd hebt om te koken en toch een volwaardige, voedzame maaltijd wil.
De chipolata die ik gebruikte is gemengd kip-varkensgehakt en de balletjes waren van varkensgehakt.
Je kan uiteraard ook gewone chipolata worst gebruiken of merguez.
Of je kan ook enkel gehaktballetjes gebruiken om van deze soep een heuse maaltijdsoep te maken.


Beide recepten staan hieronder vermeld, zodat je ook de voedingswaarde van beide hebt.
Ook dit recept maakte ik in de Instant Pot, maar zoals bij de andere soeprecepten op de site, kan het natuurlijk ook in een gewone kookpot.


Keto Pas de Rouge Gele Paprikasoep
Ingrediënten
- 4 gele paprika
- 1 gele courgette (of groene of 1 extra gele paprika)
- 1 selderstengel
- 1/2 ui
- 2 liter bouillon (kip of rund)
- 1 tlp zout (Keltisch zeezout of Himalaya zout)
- flink wat peper van de molen
- 2 tlp currypoeder
- 1/2 tlp curcuma
- 300 gram pas de rouge (of maradsous caractère)
- 150 gram mascarpone
- 100 ml volle room
- 10 sneetjes prosciutto
- 3 el vetstof (van de bouillon of ghee )
afwerking
- 1/2 van de gegrilde paprika die je opzij gehouden hebt
- extra currypoeder
Bereiding
voorbereiding - de gegrilde paprika's
- Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier
- Was de gele paprika's, snijd ze in twee en verwijder de zaadlijsten
- Wrijf in met olijfolie en leg ze met de velkant op de bakplaat
- Schuif in de oven en keer ze na 15 min bakken om
- Bak nog +/- 15 min verder tot het vel bruin kleurt
- Haal uit de oven en laat even afkoelen tot ze handelbaar zijn
- Verwijder het vel met een mesjeWacht niet tot ze helemaal afgekoeld zijn, want dan lukt het niet meer
maak de soep
- Pel de ui en snijd in stukken
- Was de selderstengel en snijd in stukken
- Schil de courgette, snijd in vier, verwijderen de zachte kern met de zaden en snijd eveneens in stukken
- Snijd de gegrilde paprika's in grote stukken, maar houd een helft apart voor de afwerking
- Voor de Instant pot : Zet op sauté en voeg de groenten met de vetstof in de pot, bak even aan Voor de gewone kookpot : Verhit de vetstof in de pot en bak de groenten even aan
- Voeg de bouillon en kruiden toe
- Voor de Instant Pot : kies programma soep (10 min - medium heat) en laat de stoom op natuurlijke wijze ontsnappenVoor de gewone kookpot : laat de soep aan de kook komen en draai het vuur lager. Laat +/- 30 minuten pruttelen
- Snijd ondertussen de korst van de kaas en rasp hem met een grove rasp of snijd hem met een mes in mini blokjes
- Voeg de kaas samen met de mascarpone en de room bij de soep en mix glad
- Laat opnieuw aan de kook komenvoor de Instant Pot zet je hem gewoon opnieuw op sauté
- Draai het vuur dan uit of druk op cancel/stop voor de Instant Pot (zou houdt hij nog warm)
- Trek de prosciutto in reepjes en doe in de warme soep
- Snijd de halve gele paprika die je opzij gehouden hebt in mini stukjes
- Schep de soep in de borden, leg een paar stukjes paprika in het midden en strooi een beetje currypoeder langs de randServeer.
Notities
Keto Pas de Rouge Gele Paprika maaltijdsoep
materiaal
- Instant pot of gewone kookpot
Ingrediënten
- 4 gele paprika
- 1 gele courgette (of groene of 1 extra gele paprika)
- 1 selderstengel
- 1/2 ui
- 2 liter bouillon (kip of rund)
- 1 tlp zout (Keltisch zeezout of Himalaya zout)
- flink wat peper van de molen
- 2 tlp currypoeder
- 1/2 tlp curcuma
- 300 gram pas de rouge (of maradsous caractère)
- 150 gram mascarpone
- 100 ml volle room
- 10 sneetjes prosciutto
- 3 el vetstof (van de bouillon of ghee )
voor de chipola / gehaktballetjes
- 600 gram chipolata (of gemengd gehakt)
- 2 el ghee
- 1/2 tlp zout (Keltisch zeezout of Himalaya zout)
- gemengde peper van de molen
- 1/4 tlp gerookt paprikapoeder
- 1/4 tlp currypoeder
afwerking
- 1/2 van de gegrilde paprika die je opzij gehouden hebt
- extra currypoeder
Bereiding
voorbereiding - de gegrilde paprika's
- Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier
- Was de gele paprika's, snijd ze in twee en verwijder de zaadlijsten
- Wrijf in met olijfolie en leg ze met de velkant op de bakplaat
- Schuif in de oven en keer ze na 15 min bakken om
- Bak nog +/- 15 min verder tot het vel bruin kleurt
- Haal uit de oven en laat even afkoelen tot ze handelbaar zijn
- Verwijder het vel met een mesjeWacht niet tot ze helemaal afgekoeld zijn, want dan lukt het niet meer
maak de soep
- Pel de ui en snijd in stukken
- Was de selderstengel en snijd in stukken
- Schil de courgette, snijd in vier, verwijderen de zachte kern met de zaden en snijd eveneens in stukken
- Snijd de gegrilde paprika's in grote stukken, maar houd een helft apart voor de afwerking
- Voor de Instant pot : Zet op sauté en voeg de groenten met de vetstof in de pot, bak even aan Voor de gewone kookpot : Verhit de vetstof in de pot en bak de groenten even aan
- Voeg de bouillon en kruiden toe
- Voor de Instant Pot : kies programma soep (10 min - medium heat) en laat de stoom op natuurlijke wijze ontsnappenVoor de gewone kookpot : laat de soep aan de kook komen en draai het vuur lager. Laat +/- 30 minuten pruttelen
- Snijd de chipolata worst in kleine stukjes of rol balletjes van het gehakt
- Leg op de bakplaat, verdeel er de vetstof tussen en strooi er de kruiden over
- Bak +/- 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C (of gewoon op de pan kan ook natuurlijk)
- Snijd ondertussen de korst van de kaas en rasp hem met een grove rasp of snijd hem met een mes in mini blokjes
- Voeg de kaas samen met de mascarpone en de room bij de soep en mix glad
- Laat opnieuw aan de kook komenvoor de Instant Pot zet je hem gewoon opnieuw op sauté
- Draai het vuur dan uit of druk op cancel/stop voor de Instant Pot (zou houdt hij nog warm)
- Voeg de stukjes gebakken chipolata of gehaktballetjes in de soep
- Trek de prosciutto in reepjes en voeg eveneens toe aan de warme soep
- Snijd de halve gele paprika die je opzij gehouden hebt in mini stukjes
- Schep de soep in de borden, leg een paar stukjes paprika in het midden en strooi een beetje currypoeder langs de randServeer.