Keto éénpansgerecht en comfortfood diner
Koolhydraatarme ossobuco (osso buco) met gestoofde runderschenkel in een heerlijke saus bomvol collageen.
Traditioneel is een Ossobuco met kalfsschenkel, maar deze versie is met runderschenkel van de grasgevoerde dieren van Schotse Hooglanders.nl
In een Ossobuco alla milanese zit normaal ook wortel en het vlees wordt gebloemd om zo een krokant korstje te krijgen en om de saus te binden.
Dit pas niet in een keto dieet en het is eigenlijk helemaal niet nodig om dit te doen.
In deze versie is de wortel vervangen door een beetje rode paprika en een tomaat en ik voeg er extra Italiaanse kruiden aan toe. Ik gebruik in dit recept ook droge witte wijn, maar die kan je desgewenst vervangen door extra bouillon of water.
Ossobuco laat je traag en laag garen, slowcooken dus, tot het vlees van het mergpijpje loskomt. Dan is het super mals en krijg je een saus tjokvol gezonde voedingsstoffen waaronder uiteraard collageen.
Wil je weten welke voedingsstoffen er allemaal inzitten en waarom collageen zo goed voor je is? Dan moet je zeker de Bottenbouillon Reeks en Collageen, de de botopbouwende kracht van bottenbouillon eens lezen.
Ossobuco vraagt wel wat tijd, maar het is echt de moeite waard. Om je vingers van af te likken.
Lekker met groentenfrietjes van knolselder, wortelpeterselie, koolraap, etc…
Voor mij hoeft hier eigenlijk niets bij, maar als ik dan toch iets zou moeten kiezen, dan zou het bloemkoolpuree zijn.
Dat smeuïge van de puree met dat vlees dat in je mond smelt en daarbij die hemelse saus, hmmm…
Komt het water al in je mond? bij mij wel 😉
Dit is echt Keto Comfortfood voor de hele familie.
Als ik dit klaarmaak, dan is de pot altijd volledig leeg.
Mocht je toch nog restjes hebben, wat ik dus zou betwijfelen, dan moet je hiermee zeker eens een lekkere soep maken.
Extra bouillon toevoegen, vlees in kleine stukjes trekken en eventueel nog aanlengen met water en wat extra groenten/kruiden.
Ook dit is zo’n Keto diner waarvan je niets mag laten verloren gaan.
Je kan dit recept volledig in één pot of ruime pan klaarmaken. Ik heb het al eerder in een grote pan op het vuur gedaan, maar soms, als ik niet in de keuken ben om mijn kookpotten in het oog te houden, maak ik het in een grote gietijzeren braadpan en steek ik die in de oven.
De saus is dan wat vloeibaarder, maar dan zet ik de pot nog even terug op het vuur en laat ik ze inkoken tot een heerlijke dikke, plakkerige saus.
Njammie 🙂

Keto Ossobuco
materiaal
- grote braadpot en/of pan + bakpapier
Ingrediënten
- 4 rundschenkels (of kalfschenkels (+/- 300g vlees per stuk))
- 3 el ossewit
- 1 el ghee
- 1/2 witte ui
- 3 stengels witte selder
- 1/4 stengel prei (+/- 50g)
- 1/4 rode paprika (in kleine blokjes)
- 1 tomaat (in stukjes zonder zaadjes)
- 1 el tomatenpuree
- 1 teentje knoflook (geplet tot pulp)
- 200 ml droge witte wijn (of water)
- 250 ml rundsfond
- 2 el appelciderazijn
- 1 tlp zeezout
- flink wat peper van de molen
- 1/4 tlp uipoeder
- 1 tlp mosterdpoeder
- 1/2 tlp paprikapoeder
- 1/8 tlp gemalen korianderzaad
- 1 kruidentuiltje (laurier, tijm, rozemarijn, salie)
- 1 tlp Italiaanse kruiden (Pit en Pit)
- verse kruiden voor de afwerking
Bereiding
Voorbereiding
- Was de groenten en pel de ui en knoflook
- Snijd de paprika in blokjes en de selder in stukjes van 1/2cm en het stukje prei in ringetjes
- Snijd de tomaat middendoor en verwijder de zaadjes. Snijd vervolgens in blokjes
- Versnipper de ui en plet het teentje knoflook tot pulp
- Meng peper, zout, paprikapoeder, uipoeder, mosterdpoeder en korianderpoeder in potje
Bereiding
- Verhit het ossewit in een grote stoofpan en bak er de schenkels langs beide zijden in aan (knip het vlies aan de rand door, zo voorkom je dat het vlees gaat opkrullen)Haal het vlees uit de pan en zet opzij
- Voeg de ghee bij het braadvet van het vlees en bak de ui glazig
- Voeg tomatenpuree bij en laat even meebakken
- Kruid ondertussen het vlees met de kruidenmengeling en wrijf het goed in
- Leg het vlees in de pan bij de ui, verdeel er de groenten over en strooi er de Italiaanse kruiden bij
- Blus met de witte wijn en de azijn en laat even aan de kook komen
- Leg het kruidentuiltje erbij, overgiet met de bouillon en laat opnieuw aan de kook komen
- Snijd een stuk bakpapier uit ter groote van de pan. Gebruik het deksel om af te tekenen, knip uit, maak nat en leg op het vlees in de pan
- Zet een deksel op de pan en laat +/- 2 u à 2u30 sudderen op een zacht vuurtje of zet met pot en al in een voorverwarmde oven van 180°C
- Haal uit de oven (indien je deze bereidingswijze kiest) en zet op het vuur.
- Haal het deksel van de pot en verwijder het bakpapier
- Zet het vuur hoger en laat de saus wat inkoken
- Serveer met frietjes van knolselder, wortelpeterselie of een heerlijke bloemkoolpuree.