Gezonde, Suikervrije en lekkere mayonaise
Zelfgemaakte mayonaise is zoveel lekkerder dan wat je in de winkel koopt. 😋
Bovendien zit er geen suiker in en is ze niet gemaakt met gewone zonnebloemolie, sojaolie, of andere geraffineerde olie.
Geraffineerde olie is één van de schadelijkste dingen voor onze gezondheid. Lees er hier meer over
Bewerkte voeding zit er vol van!
Het is goedkoop en dus de grote voedselfabrikanten stoppen het als het ware overal in.
Zonder het te beseffen, krijg je zo veel te veel van deze ongezonde vetten naar binnen.
Mayonaise maken doe je toch heel eenvoudig zelf!
Je hebt maar een paar ingrediënten nodig, een eidooier, mosterd, wat azijn en een snuifje peper en zout.
In een diep bord, klop je met een garde in één, twee, drie een lekkere mayonaise!
Gebruik dit recept als basis en voel je vrij om er je eigen toets aan te geven.
Probeer eens mayonaise met tijm en rozemarijn of basilicum.
Of maak er een spicy versie van en voeg wat chili en limoen toe.
Wat dacht je van een curry mayonaise?
Of gebruik eens kruidenazijn.
Meng eens 1 deel zure room met 1 deel mayonaise, pers er een teentje knoflook in en voilà, je hebt een heerlijke aioli.
De mogelijkheden zijn eindeloos.
Het enige waar je moet op letten is een kwalitatieve olie met zo weinig mogelijk meervoudig onverzadigde vetten.
Dit recept is met gemaakt met High Oleïc olie zonnebloemolie. Hiervoor wordt een speciaal ras zonnebloemen gekweekt.
De olie bevat slechts een fractie van de PUFA’s (meervoudig onverzadigde vetzuren) t.o.v. de standaard (zonnebloem) olie.
Meer hierover en een lijst met gezonde vetten en hun toepassing, vind je in Gezonde Vetten, welke kies je en hoe gebruik je ze?
Heb je trouwens al eens baconaise geprobeerd?
Of mayo met geklaarde boter?
De mayonaise wordt dan wel steviger bij het afkoelen, meer een soort crème, maar de smaak … 🤤
OMG, zo heerlijk.
Ik heb hem zelf al eens gemaakt met eendenvet, met smout, …
Als je hem niet direct opgebruikt en dus in de koelkast wil bewaren, dan doe ik meestal helft om helft.
Dus de helft olie en de helft eendenvet of gesmolten spekvet, zo blijft hij toch romiger en wordt hij niet zo vast.
Je kan hem ook met olijfolie maken of met avocado olie, maar het is een totaal andere smaak en dat vind ik minder lekker.
Behalve die van Hunter & Gather, die is gemaakt met avocado olie en is echt heerlijk. Je hebt de classic, dan één met look en ook een chipotle & lime.
Ze hebben zelfs een ei-vrije mayo. (maar die heb ik nog niet geproefd)
Voor zelfgemaakte mayonaise, gaat mijn voorkeur toch naar de High Oleïc zonnebloemolie, al dan niet gecombineerd met geklaarde boter, spekvet, eendenvet.
Deze mayonaise met verse eidooiers is +/- 3 tot 4 dagen houdbaar in de koelkast, dus maak niet teveel ineens, het duurt immers maar 5 minuutjes om een verse pot te maken.
En voor noodgevallen, heb ik altijd wat reserve Hunter & Gather mayonaise in de voorraadkast staan.
Wil je weten waar je hem kan kopen en welke producten nog meer in mijn voorraadkast staan?
Check Coach Sofie’s Keto Keuken Voorraadlijst op de site.
Keto mayonaise basisrecept
Print recept Pin receptmateriaal
- diep bord of kom en klopper
Ingrediënten
- 2 eierdooiers
- 2 el mosterd
- 1/4 tlp zeezout
- 1/8 tlp witte peper
- 180 ml olie (High Oleïc zonnebloemolie, avocado olie, olijfolie)
- 2 el witte azijn
Bereiding
- Doe de eierdooier in een ruime kom
- Voeg mosterd en kruiden toe en meng met de garde
- Voeg onder voortdurend roeren/kloppen beetje bij beetje de olie toe
- Wanneer je ziet dat alles begint te binden mag je vlotter gieten
- Voeg tot slot de azijn toe en meng goed
- Bewaar in een afgesloten pot maximum 3 à 4 dagen in de koelkast