Keto Lamsköfte met Feta en een frisse salade met geroosterde pompoen en homemade looksaus / aïoli met geitenkaas.
Deze keer op de BBQ, maar je kan ze ook makkelijk op de pan of in de oven maken.
Dit is een heerlijk koolhydraatarm recept dat je perfect op voorhand kan maken. (met uitzondering van het bakken van de köfte of ook wel kofta genoemd)
Je kan alle groentjes op voorhand wassen en snijden, de pompoen kan je op voorhand grillen en desgewenst even kort opwarmen. Ik hou van de combinatie van de lauwwarme pompoen en het knapperige van de frisse groentjes.
De Tzatziki / looksaus is op basis van de Homemade Keto Mayonaise en voor dit recept voegde ik er verse geitenkaas aan toe, maar je kan ook gewoon wat Feta verkruimelen in de looksaus.
Normaliter is Tzatziki dit met geraspte komkommer, maar aangezien ik dit niet goed verteer, zit het er niet in en heb ik de geraspte komkommer geruild voor geitenkaas. :p
Lamsvlees wordt vaak ook gecombineerd met munt. Ik hou wel van een paar blaadjes munt in mijn bruiswater, maar absoluut niet in mijn eten. Daarom gebruikte ik peterselie in de plaats, maar als jij wel van munt houdt, hou je dan vooral niet in. 😉
Tip!
Als je de köfte op de BBQ wil bakken en je gebruikt houten spiesjes, week ze dan minimum 30 minuten in water. Zo voorkom je dat ze verbranden.
In het recept staat ook de bakwijze om ze gewoon in de pan te maken, want je moet zeker niet wachten op BBQ-weer om dit eenvoudig, maar super lekker diner klaar te maken.
Het recept is voor 3 personen, maar van de salade maak ik meestal een dubbele portie en die bewaar ik in de koelkast voor de lunch de dag nadien.
Heerlijk wat wat extra fetakaas en olijven, stukjes kip, of wat je maar wil.
Serveer deze zomerse schotel dus zeker eens bij je volgende BBQ!
Het moeten niet altijd ribbetjes of kip op de BBQ zijn en dit is toch wel net iets anders dan een gewone hamburger.
Let ook op met gemarineerd vlees dat je in de supermarkt, of zelfs bij je slager koopt. In bijna alle marinades zit suiker / glucose, stroop, smaakversterkers, enzovoort.
Koop vlees daarom altijd zonder marinade en kruid het naar je eigen smaak of maak zelf een marinade. Er zijn online telbare recepten te vinden, zeker ook zonder suiker.
Twijfel je, gebruik dan gewoon wat olie en de kruiden die je liefst hebt.
Laat het smaken! 🙂
Keto Lamsköfte met feta en frisse salade met Gegrilde Pompoen en aïoli
materiaal
- houten spiesjes
Ingrediënten
Voor de köfte
- 500 gram lamsgehakt (of naar keuze)
- 1 eidooier
- 1 klein rood chili pepertje (superfijn gesneden)
- 1 teentje knoflook (geraspt)
- 1 tlp Keltisch Zeezout of Redmond real Salt
- 1/8 tlp piment (All Spice of gewone zwarte peper)
- 1/8 tlp komijnpoeder
- 1/4 tlp Garam Masala (of Ras el Hanout)
- 1/4 tlp oregano
- 2 takjes tijm (of 1/4 tlp gedroogde tijm)
- 2 takjes peterselie (of munt)
- 50 gram Feta kaas (verkruimeld of verse geitenkaas kan ook)
- 2 el zure room geit (of gewone)
- 1 el olijfolie (indien op de BBQ)
- 2 el ghee + 120 ml lamsfond indien gebakken op de pan
voor de pompoen
- 300 gram pompoen (in blokjes)
- 1 el olijfolie
- 1 el ossewit (of ghee of extra olijfolie)
- 1/4 tlp Ras el Hanout (of Garam Masala)
- 1/4 tlp paprika poeder
- zout en peper van de molen
voor de frisse salade
- 50 gram witte kool (geraspt)
- 150 gram gemengde sla
- 1 tomaat (zonder zaadjes en in blokjes)
- 1/4 rode paprika (in blokjes)
- 1/2 komkommer (geschild, zaad verwijderd en in blokjes)
- 1/2 avocado (in blokjes)
- 2 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel witte wijnazijn (of appelazijn)
- 1/2 lente ui (in fijne ringetjes)
- zout en peper van de molen
- 1/4 tlp chili vlokken (optioneel)
voor de Keto Tzaziki / Aïoli met geitenkaas
- 4 el Keto Mayonaise (huisgemaakt of alleszins suikervrij)
- 2 el zure room geit (of gewone)
- 50 gram verse geitenkaas (of verkruimelde feta kan ook)
- 2 teentjes knoflook (geraspt of door de lookpers)
- 1/8 tlp uipoeder (of 1/4 tlp gedroogde uivlokken)
- 1 tlp witte wijnazijn (of appelazijn of naar keuze)
- enkele takjes bieslook, peterselie, oregano (of 1/8 tlp gedroogde)
- je kan hier desgewenst wat geraspte komkommer aan toevoegen
Bereiding
voor de pompoen (op voorhand)
- schil en snijd de pompoen in blokjes
- leg op een met bakpapier beklede bakplaat, sprenkel er de olijfolie over en strooi er de kruiden over
- verdeel er hier en daar de ghee of ossewit tussen
- Schuif in de oven en bak gedurende +/- 25 min op 200°C
- Haal uit de oven en laat afkoelen
voor de Keto Tzaziki / Aïoli
- doe alle ingrediënten met uitzondering van de verse kruiden in de blender en mix kortof meng goed met de hand in een ruime kom of diep bord
- hak de verse kruiden en voeg bij het mengsel
- doe ik een potje en plaats in de koelkast
voor de frisse salade
- was de sla en zwier droog
- was en snijd de witte kool in fijne sliertjes
- schil de komkommer, verwijder de zaadkern en snijd in blokjes
- verwijder de pitjes uit de tomaat en snijd in blokjes
- verwijder de zaadlijsten uit de paprika en snijd 1/4 ervan in blokjes
- snijd de lente-ui in ringetjes
- verwijder de schil van de avocado en snijd in blokjes
- meng de olijfolie met de azijn, zout en peper en de chilivlokken (als je die gebruikt) en zet apart
voor de lamsköfte
- Meng het gehakt met de kruiden, de zure room, eidooier en geraspte knoflook en maak er 6 grote balletjes van
- Rol ze uit tot worstjes en steek op een spiesje
- wrijf in met wat olijfolie en bewaar in de koelkast tot het tijd is om ze bakken op de BBQ
alternatief - bakken op de pan
- Smelt de vetstof in de pan en bak de köfte langs alle zijden kort aan
- Giet er de lamsfond bij en laat onder deksel verder garen (+/- 10 à 12 minuten)