Keto Kletskoppen
Koolhydraatarme, graanvrije, glutenvrije en suikervrije koekjes met amandelen en kokosflakes.
Je kent ze wel, die dunne, taaie koekjes die aan je tanden blijven plakken.
Ze zijn heerlijk bij de koffie, maar ook lekker met een bolletje vanille ijs.
Het traditionele recept bevat niet alleen gewone bloem en dus gluten, het zit ook bomvol suiker.
Deze keto versie bevat geen van beide.
De koekjes zijn gemaakt met een combinatie van amandelen, amandelmeel, kokosrasp en kokosflakes.
Ze zijn gezoet met erythritol en een beetje stevia.
Ik hou er van om zoetstoffen te mengen.
Dat geeft meestal een beter resultaat dan te kiezen voor enkel erythritol, wat een koele nasmaak heeft.
Of voor enkel Stevia, wat voor mij een plakkerige, melige nasmaak geeft en al gauw alles veel te zoet maakt.
Voor het beslag van de koekjes gebruikte ik een combinatie van bruine erythritol en mijn huisgemaakte Keto Vanille Suiker (erythritol).
De bruine erythritol die ik gebruik is de Erythrit Gold van Simply Keto.
Je kan ook de Ery Bronze van Steviala gebruiken.
Voor de Keto vanille suiker gebruik ik zowel de gewone (biologische) erythritol van Sukrin als de Sukrin :1.
Gewoon een opengesneden vanillestokje (mag leeggeschraapt zijn) in de zak doen en een weekje laten staan.
Meer is er niet aan.
Deze kletskoppen zijn natuurlijk iets anders dan de traditionele en ik heb nog een ideetje voor een recept dat misschien nog meer dat taaie van de koekjes zal evenaren, maar dat is voor later.
Voor nu kan je alvast deze eens proberen. 😉
Keto kletskoppen bak je in 2 fases
Dit recept is zo eenvoudig en bovendien snel klaar zodat je lekker kan smullen.
Om de kletskoppen ook in het midden krokant te krijgen zonder dat de randjes verbranden, bak je de koekjes best in 2 fases.
Zo ga je te werk :
Maak het deeg
Geen ingewikkelde toestanden, gewoon alles de keukenrobot in en mixen maar.
De boter mag wel wat zachter zijn, dus eerder op kamertemperatuur, maar je hoeft ze dus niet plat te laten worden.
Hoe zachter ze is, hoe langer je het deeg in de koelkast moet plaatsen vooraleer je er balletjes kan van rollen.
Zo’n 10 à 15 minuutjes volstaan en ondertussen kan je oven voorverwarmen.
1 ste bakfase
Bekleed 2 bakplaten met bakpapier en rol 28 balletjes ter grootte van een rubber stuiterballetje.
Leg de balletjes ver genoeg uit mekaar want het deeg loopt helemaal open.
Schuif in de voorverwarmde oven en bak ze een eerste keer +/- 5 min op 170°C.
Op de ene bakplaat was het ok, maar op de andere heb ik toch nog geprobeerd om er twee tussen krijgen en daar waren ze in mekaar gelopen.
Mijn excuses, ik vergat een foto te nemen van de deegballetjes voor ze de oven in gingen, maar hier zie je dus het resultaat van de in mekaar gelopen koekjes.


Koekjes vervolg
Haal de koekjes na de eerste bakfase uit de oven en duw ze in het midden plat en een beetje open met de zijkant van een lepel.
Nu kan je kiezen om er wel of geen kokosflakes op te doen, maar de vloeibare erythritol heb je wel nodig.
Ik gebruikte de Suikervrije Erythritol siroop met Stevia van Simply Keto.
De Sweet Maple van Steviala is een optie.
Als je kokosflakes gebruikt, verkruimel ze dan een beetje en strooi ze over het midden van de koekjes, waar je het deeg wat open hebt gemaakt.
Spuit vervolgens op elk koekje een heel klein beetje van de siroop.


2 de bakfase
Schuif de bakplaten terug in de oven en bak nog +/- 5 minuutjes of tot de kokosflakes lichtjes bruin kleuren.
Haal uit de oven en laat volledig afkoelen op de bakplaat.
De koekjes worden hard en stevig tijdens het afkoelen.
Ik leg ze dan even op keukenpapier zodat de overtollige boter weggenomen wordt.


Nadien kan je ze best in een luchtdichte doos op een koele plek bewaren.
Hoelang kan je ze bewaren?
Zeker een week of twee, maar ik vrees dat ze tegen dan op zullen zijn want ook de niet-keto’ers zullen er van smullen. 😉

Deel jouw creatie op Facebook, in de Facebook Workshop Groep, volg @ketocoaching.be op Facebook en @ketocoachingbelgium en #ketocoachingbelgium op Instagram.
Vergeet het recept ook niet te Pinnen.
Keto Amandel en Kokos Kletskoppen
materiaal
- oven - bakplaat
Ingrediënten
- 50 gram amandelmeel
- 50 gram amandelen
- 20 gram kokosrasp
- 20 gram kokosflakes
- 80 gram Erythritol Gold (Simply Keto)
- 20 gram Sukrin erythritol (vanille zelfgemaakt of gewone)
- 1/2 tlp vanille extract (Cook)
- 1/4 tlp baksoda
- 1 snuifje zout (Keltisch zeezout of Himalaya zout)
- 110 gram roomboter (op kamertemperatuur)
- 1 groot ei
voor de afwerking
- 15 gram kokosflakes (verkruimeld)
- 2 el Erythritol & Stevia Siroop (Simply Keto)
Bereiding
- Doe alle ingrediënten voor de koekjes in de keukenmachine en meng tot een glad deeg
- Zet 10 minuutjes in de koelkast en verwarm ondertussen de oven voor op 170°C en bekleed 2 bakplaten met bakpapier of gebruik bakmatjes
- Haal het beslag uit de koelkast en rol er 28 kleine balletjes
- Plaats ze ver genoeg uit mekaar op de bakplaten en schuif in de oven
- Bak +/- 5 minuutjes en haal ze dan de oven
- De randjes zullen al gekleurd zijn, maar het midden is nog zachter en dikker
- Klop het zachte middendeel van de koekjes met de kant van een lepel plat en een beetje open
- Strooi er de verkruimde kokosflakes over en spuit er een heel klein beetje van de suikervrije erythritol & Stevia siroop op
- Schuif de bakplaten terug in de oven en bak nog +/- 5 minuutjes verder tot de kokosflakes bruin beginnen te kleuren
- Haal uit de oven en laat op de bakplaat verder afkoelen
- De koekjes harden uit tijdens het afkoelen
- Wil je ze echt heel krokant, leg ze dan een 10-tal minuutjes op een stukje keukenpapier tot de overtollige boter is geabsorbeerd
- Bewaar in een luchtdichte doos tussen vetvrij papier op een koele plek