Keto Kip Champignonroomsaus met Bloemkoolrisotto

Keto bloemkool risotto met groene asperge

Koolhydraatarm, graanvrij en glutenvrij!

Wist je dat één kop reguliere rijst overeenkomt met 20 klontjes suikers???

Als je dus een traditionele risotto eet, zit je meteen over de DAH voor suiker.

Deze risotto, gemaakt met ‘gerijste’ bloemkool bevat slechts een fractie van de koolhydraten en is bovendien overheerlijk!

Je krijgt niet alleen veel minder suiker naar binnen, maar tegelijkertijd veel meer micronutriënten.

Micronutriënten zijn de vitamines en mineralen in onze voeding. Ze zijn essentieel, wat wil zeggen dat ons lichaam ze niet zomaar zelf kan aanmaken.

Mineralen en vitaminen zijn zoals de naam het zegt van VITAAL belang voor ons lichaam en onze gezondheid.

Koolhydraten daarentegen zijn niet essentieel. Ze leveren wel energie in de vorm van glucose, maar we hebben ze niet nodig.

Het kleine beetje glucose dat ons lichaam nodig, kan het perfect zelf aanmaken.

Vetten zijn een veel grotere en verkieslijke energiebron en daarvan heeft ieder van ons een enorm reserve, zelfs de slankste atleet!

Lees er meer over in Suikerverbrander vs Vetverbrander.

Dit receptje van bloemkoolrisotto in combinatie met lekkere kip in champignonsroomsaus is een echte aanrader!

Serveer het eens als je gasten ontvangt, ze zullen niet eens weten dat het Keto is.

Ik maakte een bloemkoolrisotto met saffraan en stukjes scampi (ipv de asperges) met gebakken coquilles als voorgerechtje op oudejaarsavond en mijn broer had niet eens door dat het geen rijst was!

Zo zie je maar …




Keto Kip in champignonroomsaus met bloemkoolrisotto

Koolhydraatarm hoofdgerecht waar iedereen van smult!
Graanvrij en glutenvrij diner voor het ganse gezin of wanneer je bezoek ontvangt.
Print recept Pin recept
diner, hoofdgerecht
porties 6 personen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

Voor de kip
  • 6 halve kipfilets of 3 dubbele (+/- 180g per persoon)
  • 2 el ghee
  • 1 tlp zeezout
  • 1/8 tlp currypoeder
  • 1/8 tlp uipoeder
  • 1/8 tlp shaslick kruiden (of paprika)
  • 1/8 tlp curcuma
  • een snuifje cayenne
  • peper van de molen
  • 1/2 el verse tijm (of 1 tlp droge)
  • 1 el appelciderazijn (of kokosazijn)
  • 200 ml gevogelte bouillon
Voor de champignonsaus
  • 200 gram champignons
  • 1/8 tlp gemalen korianderzaad (optioneel)
  • 1 el ghee
  • 3 el cognac
  • 100 ml gevogelte bouillon
  • 400 ml room
  • 1 el bladpeterselie
Voor de bloemkool risotto
  • 1 bloemkool (+/- 600g roosjes)
  • 6 grote groene asperges
  • 1 el ghee
  • 60 ml witte wijn
  • 120 ml gevogelte bouillon
  • 1/2 tlp zeezout
  • peper van de molen
  • gehakte peterselie voor de afwerking

Bereiding

  • Borstel de champignons en snijd in 4
  • Meng zout, peper, cayenne, curcuma, curry, uipoeder en shaslick kruiden
  • Dep de kip droog en wrijf in met de kruidenmengeling
  • Verhit een el ghee in de pan en bak de champignons kort aan 
  • Kruid met peper, zout en gemalen korianderzaad
  • Haal uit de pan en dek af
  • Doe de overige ghee in de pan en bak de kip langs beide zijden aan
  • Overgiet met de bouillon en voeg de appelciderazijn en de tijm bij
  • Zet het deksel op de pan, draai het vuur lager en laat +/- 20 minuten verder sudderen tot het vocht bijna helemaal is ingekookt
Maak ondertussen de bloemkoolrisotto
  • Verdeel de bloemkool in roosjes en spoel onder koud water
  • Hak of rasp in de keukenmachine tot grove 'rijst'korrel
  • Breek de 'kontjes' van de asperges, spoel ze onder koud water en snijdt in stukjes van +/- 1cm
    Houd de puntjes apart
  • Doe de bloemkool in een ruime pan (geen kookpot maar een braadpan), voeg de ghee en de kruiden toe en bak de bloemkool even aan op hoog vuur
  • Voeg nu de stukjes groene asperges toe en meng
  • Blus met de witte wijn en roer om
  • Voeg vervolgens de bouillon toe en roer opnieuw om
  • Draai het vuur lager, voeg de aspergepuntjes toe en laat pruttelen tot de bouillon volledig is opgenomen door de bloemkool
  • Roer er tenslotte de gehakte peterselie onder, zet het vuur uit en laat in de pan
    (Je kan dit ook op voorhand doen en de risotto gewoon kort opwarmen, wacht dan met de peterselie)
Terug naar de kip
  • Haal de kip uit de pan, leg op een bord en dek af
  • Draai het vuur hoger en voeg de champignons terug in de pan
  • Doe er de cognac bij (als je die gebruikt) en laat even uitkoken
  • Voeg nu de bouillon toe tot die kookt en voeg dan de room bij
  • Laat inkoken tot een romige saus en roer er de gehakte peterselie onder (optioneel)
  • Leg de kip in de saus en zet het vuur op minimum
  • Laat een minuutje opwarmen en draai dan het vuur uit
Afwerken en opdienen
  • Doe een portie bloemkoolrisotto op het bord en maak een kuiltje in het midden
  • Leg hier een stuk kip in en lepel er de champignonroomsaus rond
  • Werk af met wat verse tijm en bladpeterselie
    Smakelijk!

Notities

Heel lekker met bloemkoolrisotto met groene asperges, met broccoli, of andere groenten naar keuze
Nutrition Facts
Keto Kip in champignonroomsaus met bloemkoolrisotto
Amount Per Serving (1 portie)
Calories 420 Calories from Fat 261
% Daily Value*
Fat 29g45%
Saturated Fat 16g100%
Cholesterol 165mg55%
Sodium 305mg13%
Potassium 960mg27%
Total Carbs 9g3%
Fiber 2g8%
Sugar 3g3%
Protein 30g60%
Vitamin A 1160IU23%
Vitamin C 49.7mg60%
Calcium 74mg7%
Iron 1.5mg8%
Net Carbs 7g
Total Carbs - sugaralcohol 9g
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.


Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @ketocoachingbelgium of tag #ketocoachingbelgium!

Sofie

Sofie

Belangrijk : Alle informatie op de Website en de inhoud van de blog, inclusief tekst, afbeeldingen en geciteerde statistieken, evenals al het andere materiaal dat hierin is opgenomen (‘de inhoud”), is alleen voor informatiedoeleinden. De inhoud is niet bedoeld als vervanging voor professioneel, medisch advies, medische diagnose en/of behandeling. Negeer geen medisch advies en raadpleeg altijd uw arts als u vragen heeft over een medische aandoening of voordat u iets implementeert dat u heeft gelezen of gehoord in onze inhoud of tijdens eventuele webinars, life video’s, enzovoort. Als bezoeker of gebruiker van de Website verbind je je ertoe op geen enkele wijze en onder geen enkele vorm dan ook het geheel of zelfs een deel van elementen waaruit de Website bestaat te kopiëren, te bewerken, te reproduceren, door te verkopen of op enige andere wijze te gebruiken. zie onze voorwaarden

Volg ons op

Recente recepten

Like onze pagina

Mis geen enkel recept

Scroll naar boven