Koolhydraatarm, graanvrij en glutenvrij!
Wist je dat één kop reguliere rijst overeenkomt met 20 klontjes suikers???
Als je dus een traditionele risotto eet, zit je meteen over de DAH voor suiker.
Deze risotto, gemaakt met ‘gerijste’ bloemkool bevat slechts een fractie van de koolhydraten en is bovendien overheerlijk!
Je krijgt niet alleen veel minder suiker naar binnen, maar tegelijkertijd veel meer micronutriënten.
Micronutriënten zijn de vitamines en mineralen in onze voeding. Ze zijn essentieel, wat wil zeggen dat ons lichaam ze niet zomaar zelf kan aanmaken.
Mineralen en vitaminen zijn zoals de naam het zegt van VITAAL belang voor ons lichaam en onze gezondheid.
Koolhydraten daarentegen zijn niet essentieel. Ze leveren wel energie in de vorm van glucose, maar we hebben ze niet nodig.
Het kleine beetje glucose dat ons lichaam nodig, kan het perfect zelf aanmaken.
Vetten zijn een veel grotere en verkieslijke energiebron en daarvan heeft ieder van ons een enorm reserve, zelfs de slankste atleet!
Lees er meer over in Suikerverbrander vs Vetverbrander.
Dit receptje van bloemkoolrisotto in combinatie met lekkere kip in champignonsroomsaus is een echte aanrader!
Serveer het eens als je gasten ontvangt, ze zullen niet eens weten dat het Keto is.
Ik maakte een bloemkoolrisotto met saffraan en stukjes scampi (ipv de asperges) met gebakken coquilles als voorgerechtje op oudejaarsavond en mijn broer had niet eens door dat het geen rijst was!
Zo zie je maar …
Keto Kip in champignonroomsaus met bloemkoolrisotto
Ingrediënten
Voor de kip
- 6 halve kipfilets of 3 dubbele (+/- 180g per persoon)
- 2 el ghee
- 1 tlp zeezout
- 1/8 tlp currypoeder
- 1/8 tlp uipoeder
- 1/8 tlp shaslick kruiden (of paprika)
- 1/8 tlp curcuma
- een snuifje cayenne
- peper van de molen
- 1/2 el verse tijm (of 1 tlp droge)
- 1 el appelciderazijn (of kokosazijn)
- 200 ml gevogelte bouillon
Voor de champignonsaus
- 200 gram champignons
- 1/8 tlp gemalen korianderzaad (optioneel)
- 1 el ghee
- 3 el cognac
- 100 ml gevogelte bouillon
- 400 ml room
- 1 el bladpeterselie
Voor de bloemkool risotto
- 1 bloemkool (+/- 600g roosjes)
- 6 grote groene asperges
- 1 el ghee
- 60 ml witte wijn
- 120 ml gevogelte bouillon
- 1/2 tlp zeezout
- peper van de molen
- gehakte peterselie voor de afwerking
Bereiding
- Borstel de champignons en snijd in 4
- Meng zout, peper, cayenne, curcuma, curry, uipoeder en shaslick kruiden
- Dep de kip droog en wrijf in met de kruidenmengeling
- Verhit een el ghee in de pan en bak de champignons kort aan
- Kruid met peper, zout en gemalen korianderzaad
- Haal uit de pan en dek af
- Doe de overige ghee in de pan en bak de kip langs beide zijden aan
- Overgiet met de bouillon en voeg de appelciderazijn en de tijm bij
- Zet het deksel op de pan, draai het vuur lager en laat +/- 20 minuten verder sudderen tot het vocht bijna helemaal is ingekookt
Maak ondertussen de bloemkoolrisotto
- Verdeel de bloemkool in roosjes en spoel onder koud water
- Hak of rasp in de keukenmachine tot grove 'rijst'korrel
- Breek de 'kontjes' van de asperges, spoel ze onder koud water en snijdt in stukjes van +/- 1cmHoud de puntjes apart
- Doe de bloemkool in een ruime pan (geen kookpot maar een braadpan), voeg de ghee en de kruiden toe en bak de bloemkool even aan op hoog vuur
- Voeg nu de stukjes groene asperges toe en meng
- Blus met de witte wijn en roer om
- Voeg vervolgens de bouillon toe en roer opnieuw om
- Draai het vuur lager, voeg de aspergepuntjes toe en laat pruttelen tot de bouillon volledig is opgenomen door de bloemkool
- Roer er tenslotte de gehakte peterselie onder, zet het vuur uit en laat in de pan(Je kan dit ook op voorhand doen en de risotto gewoon kort opwarmen, wacht dan met de peterselie)
Terug naar de kip
- Haal de kip uit de pan, leg op een bord en dek af
- Draai het vuur hoger en voeg de champignons terug in de pan
- Doe er de cognac bij (als je die gebruikt) en laat even uitkoken
- Voeg nu de bouillon toe tot die kookt en voeg dan de room bij
- Laat inkoken tot een romige saus en roer er de gehakte peterselie onder (optioneel)
- Leg de kip in de saus en zet het vuur op minimum
- Laat een minuutje opwarmen en draai dan het vuur uit
Afwerken en opdienen
- Doe een portie bloemkoolrisotto op het bord en maak een kuiltje in het midden
- Leg hier een stuk kip in en lepel er de champignonroomsaus rond
- Werk af met wat verse tijm en bladpeterselieSmakelijk!