In de oven gegaarde kabeljauw met pittige Salsa Verde en geroosterde pompoen salade met rucola, kerstomaat, zure room en heerlijk veel verse kruiden.
Een heerlijk KETO vis recept!
Dit Keto diner is een topper! Super eenvoudig klaar te maken en oh zo heerlijk.
Je geeft er niet alleen je maag, maar ook je ogen mee de kost. We eten tenslotte ook deels met onze ogen he 😉
Mensen hebben vaak een totaal beeld van Keto. Ze denken dat het alleen maar eieren met spek en avocado is. Of dat er overal maar olie overgegoten moet worden of alles bedolven moet liggen onder een dikke laag kaas.
Presenteer dit aan je gasten en laat hen proeven van wat ECHT KETO ETEN is.
Kabeljauw is wel wat flauwer smaak, maar met de Salsa Verde erbij maak je er een echte smaakbom van.
Dit is alweer een recept dat je heel snel en makkelijk kan klaarmaken.
Wat heb je nodig? 1 – 2 ovenplaten (schotels) en 1 wok (of grote pan)
De pompoen rooster ik eerst in de oven tot de randjes een krokant korstje hebben. Je wil de pompoen krokant gebakken, want die moet straks nog in de wok.

Maak ondertussen de Salsa Verde. Leg de porties vis op een andere bakplaat of in een ovenschoten en strijk op elk stuk een goeie eetlepel van de saus.


Haal de geroosterde pompoen en uit de oven en schuif de vis in de plaats.
Afhankelijk van de dikte van de stukken vis, bak je hem zo’n 10 tot 20 minuutjes in de oven. Ik gebruikte kabeljauwfilet, maar als jij kabeljauwhaasje gebruikt, zal het wat langer duren voor hij gaar is.
Wanneer de vis bijna klaar is, kan je de geroosterde pompoen afwerken.
Eerst bak je de ui en de kerstomaatjes aan en vervolgens voeg je verse kruiden en zure room toe. De ui moet glazig zijn en de kerstomaatjes moeten openbarsten.
Deze kerstomaatjes zijn trouwens van eigen kweek en ik heb veel meer gele dan rode, maar je kan ook allemaal rode gebruiken.
(gele zijn wel lager in KH) 😉


Laat alles even pruttelen en voeg dan de stukjes geroosterde pompoen en de rucola bij.
Een paar keer flink omroeren en de room even laten intrekken en klaar!
Dit recept is gebaseerd op een ’traditioneel’ geplette aardappel gerecht, waarbij je de gebakken aardappel dan ook effectief met de vork gaat prakken.
Aangezien pompoen zo al wat sompiger is, heb je hier geen vork nodig, maar het zou wel kunnen natuurlijk.
Je krijgt dan wel meer een soort van pompoenpuree vrees ik, maar zelfs dat kan absoluut niet slecht zijn.
Misschien ideetje voor volgende keer in een ander gerechtje.
Sowieso, dit is een receptje dat je zeker eens moet proberen.
Het recept voor de Salsa Verde vind je trouwens ook apart op de site.
Deze ‘groene saus’ is trouwens ook lekker bij een stukje vlees, als dressing over je salade met burrata bijvoorbeeld.
Gebruik om te serveren een diep bord of kommetje en schep er wat van de geplette pompoen salade in. Leg er een stukje vis op, lepel er nog wat Salsa Verde over en dien op!
Smakelijk!

Keto Kabeljauw met Salsa Verde en geplette pompoen met tomaatjes en rucola
materiaal
- ovenplaat en wok
Ingrediënten
Voor de geroosterde geplette pompoen met rucola en zure room
- 900 gram pompoen (in blokjes)
- 4 el olijfolie
- 1/2 tlp zout (Keltisch, Himalaya of Redmond)
- peper van de molen
- 50 gram rucola
- 1/4 ui (versnipperd)
- 24 gele en rode kerstomaatjes
- 1/4 lente-ui
- 10 blaadjes basilicum
- 3 el zure room
- 1 el witte wijnazijn (of ACV of kokos)
- 2 el olijfolie
Voor de kabeljauw
- 900 gram kabeljauw (6 x 150 gram)
- 3 el olijfolie
- 1/2 tlp zout (Keltisch zeezout of Himalaya zout)
- peper van de molen
- 1 recept Keto Salsa Verde
Bereiding
Maak de salsa verde (kan gerust de dag voordien)
voor de geroosterde - geplette pompoen
- Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier
- Leg er de in blokjes gesneden pompoen op, kruid met peper en zout en overgiet met de olijfolie
- Rooster gedurende +/- 20 à 25 minuten in de oven tot de randjes van de pompoen krokant gebakken zijn
- Zet de wok op hoog vuur en voeg olijfolie toe
- Bak eerst de ui met de kerstomaten (de ui moet glazig zijn en de tomaatjes moeten poffen
- Voeg de lente-ui, basilicum en zure room toe
- Doe de geroosterde pompoenblokjes en de rucola bij in de wok en roer om
- Laat even goed doorpruttelen en roer om tot de zure room een beetje is ingekookt
- De pompoen zal platter worden, maar roer niet te veel en laat niet te lang doorgaan zodat het geen papje wordt
- Serveer met een stukje vis, kip of geef lauwwarm bij de BBQ
voor de vis
- bekleed een ovenplaat met bakpapier en leg de stukken vis verspreid op de plaat
- Wrijf in met olijfolie en kruid met peper en zout
- Strijk op elk stuk 1 el van de Salsa Verde
- Wanneer de pompoen uit de oven komt, schuif je vis in de oven en bak je hem +/- 10 min terwijl je de groenten afwerkt
Afwerken en opdienen
- Schep op elk bord een portie van de groenten (probeer de tomaatjes wat te verdelen)
- Leg er een stukje vis bovenop
- Doe nog een extra lepeltje van de Salsa Verde over de vis en de groentjes
- Strooi er wat verse bieslook, basilicum of andere kruiden naar keuze over en serveermet de resterende Salsa Verde