Vind jij gewone hamburgers maar saai? Dan moet je dit recept zeker proberen.
Een sappige hamburger in Japanse stijl met gegrilde kool, kaas en spiegelei, gemarineerd in een heerlijk kleverig sausje op basis van dashi en tamari.
Hamburgers zijn de perfecte manier voor een snelle doordeweekse hap. Wanneer je een Keto levensstijl volgt eet je je hamburger meestal zonder broodje, maar je kan ook het receptje van de zachte keto burgerbroodjes of de keto pistolets proberen.
Voor dit recept heb je absoluut geen broodje nodig!
Het is een heerlijk vullend gerecht en de saus kan je zelfs op voorhand maken en in de koelkast bewaren. Ze is trouwens ook lekker bij ribbetjes of gebruik ze voor Aziatisch gelakte kip of waarom niet eens eend.
Voor dit receptje maakte ik gebruik van zelfgemaakte Dashi, maar je kan dit makkelijk vervangen door rundsbouillon.
Dashi kan je maken met kombu (zeewier) en bonito flakes (gefermenteerde, gedroogde en geschaafde skipjack tonijn) of enkel met de bonito flakes (katsoubushi)
Ik deel hier kort de eenvoudige versie en zal later de uitgebreidere versie posten.
Snelle Dashi :
Breng +/- 1l water aan de kook en voeg dan 2 handenvol bonito flakes (katsuobushi) toe. Laat een paar minuten sudderen en zeef. Dat is de eerste batch! Herhaal met dezelfde bonito flakes + 30 gram extra voor een tweede batch. Bewaar tot een week in de koelkast of doe in potjes in de vriezer. Heerlijk voor al je Aziatisch getinte gerechten, soepjes, enz…
Katsuobushi of Bonito flakes zijn in veel Toko’s en online te koop. Echter staat er vaak een groot vraagteken bij de kwaliteit en bereidingswijze. Ik koop ze daarom normaal altijd van het merk ‘Eden‘. Deze zijn gemaakt van de filets van de Skipjack Tonijn en zijn van Sashimi kwaliteit. Ook het productieproces is volgens eeuwenoude traditie. Alleen zijn ze hier in Europa momenteel niet meer verkrijgbaar en dus ging ik op zoek naar een ander kwalitatief merk.
De Japanse Dashi specialist ‘Wadakyu’ startte in 1925 in het hartje van Tokyo.
Wadakyu Europe is gevestigd in Spanje met als hoofdactiviteit het produceren en verdelen van de beste kwaliteit van Katuobushi en Kombu.
Je kan ze bestellen op Amazon via de link hiernaast.
Heb je tijd, zin of niet de ingrediënten om Dashi te maken, laat dat je dan niet tegenhouden. Vervang de Dashi in dit recept door rundsbouillon en zet Dashi op je ’to do’ lijstje voor je volgende meal-prep. 😉
Koken is geen exacte wetenschap! Het is experimenteren en proberen.
Zijn er bepaalde kruiden die je niet graag lust, laat ze dan weg of vervang ze door iets wat jij lekker vindt.
Met een beetje inventiviteit zet je dit zo naar je hand.
Ik maak mijn sausjes en gerechten elke keer ook vaak net iets anders. Zo probeer ik verschillende dingen uit. Soms valt het tegen, maar soms valt het zo goed mee, dat ik het originele recept aanpas.
Een gouden raad ! Als je iets aanpast, noteer het bij het recept! Ik betrap mezelf er soms op dat ik niet altijd doe en dan moet ik zoeken en (her)proberen tot ik het weer krijg zoals ik het wil.
Voor dit recept gebruikte ik mijn grote grillplaat. Ik heb een kookvuur op gas en deze plaat past perfect op 2 van de vuren. Je kan het natuurlijk ook op een gewone grillpan maken.
Maar evengoed op een Teppanyaki.
Ik heb deze van Le Creuset.
Je kan hem langs beide zijden gebruiken. De ene kant is vlak, de andere zijde is geribbeld.
Dit recept is wat hoger in eiwitten, maar de saus alleen bevat 25g eiwit, dus als een portie van dit recept te hoog is in eiwitten volgens jouw macro’s, dan kan je dan makkelijk aanpassen door de helft van de saus te gebruiken en 500 gram gehakt ipv 600 gram. In dat geval komen de eiwitten per portie op 36 g.
Je kan natuurlijk ook enkel jouw hamburger wat kleiner maken … 😉
Keto Japanse Burger met gegrilde Kool Steak
materiaal
- grillplaat - grillpan
- sauspan
Ingrediënten
Voor de burgers
- 600 gram gehakt
- 1 eidooier
- 1 tlp Keltisch Zeezout
- 1/2 tlp Szechuanpeper (Pit & Pit / of zwarte peper)
- 1 teentje knoflook (geperst of geplet en fijngehakt)
- 1/4 tlp 5-kruiden poeder (Pit & Pit)
- 1/4 tlp uipoeder
- snuifje chilipoeder (of cayenne)
- 4 el volle room
- 4 el crushed pork rinds (fijngemixt knabbelspek - of gedroogde ui stukjes)
- 1 el platte peterselie (fijngehakt)
Voor op de burgers
- 4 eieren
- 2 el ghee
- 4 sneetjes gruyère (of emmentaler)
Voor de saus
- 100 ml dashi (of rundsbouillon)
- 200 ml tamari sojasaus (of kokos aminos)
- 50 ml rijstazijn (of kokos azijn)
- 1 el huisgemaakte ketchup
- 1/4 tlp vissaus (Red Boat)
- 1/2 tlp verse gember (geraspt)
- 1 tlp Sukrin Icing (optioneel)
- 1/4 tlp xanthaangom
- 1 tlp geroosterde sesamolie
Voor de kool
- 4 schijven Chinese Kool (+/- 2cm dik)
Voor de afwerking
- extra crushed pork rinds (of gedroogde ui stukjes)
- shiso blad en/of platte peterselie
Bereiding
Maak de hamburgers
- meng het gehakt met de eidooier, room, kruiden, knoflook en pork rinds
- maak er 4 hamburgers van
Maak de saus
- Doe de dashi (of rundsbouillon) in een sauspan en breng aan de kook
- Voeg alle andere ingrediënten (behalve de xanthaangom) toe en meng goed met een garde
- Breng opnieuw aan de kook en draai dan het vuur wat lager
- Strooi onder voortdurend roeren de xanthaangom in de saus en zorg dat er geen klontertjes zijn
- Laat op een lager vuur zachtjes verder inkoken tot gewenste sausdikte
Bak de hamburgers en de kool steak
- Verhit een grillplaat of grillpan op het vuur
- Snijd van de Chinese kool 4 grote schijven van +/- 2 cm dikte
- Bak de hamburgers en de Chinese kool op de grillplaat langs beide zijden aan en zet dan het vuur wat lager
- Bestrijk de hamburgers en de kool met een beetje van de saus en laat even verder garen
- Keer om en doe hetzelfde langs de andere zijde
- Keer opnieuw om en leg op elke hamburger een sneetje kaas
Bak de eitjes
- Verhit de vetstof in de pan en bak de 4 spiegeleitjes
Afwerken en opdienen
- Leg op ieder bord een kool steak met daarop een hamburger
- Giet er wat extra saus over en rond
- Leg op elke hamburger een spiegeleitje en strooi er wat crushed pork rinds en platte peterselie over
- Smakelijk!