Keto Jamkoekjes
Koolhydraatarme, glutenvrije zandkoekjes gevuld met suikervrije confituur / jam.
(thumbprint cookies)
Je kent ze wel, die zandkoekjes met in het midden een beetje jam.
Ook de kinderen zijn vaak dol op deze koekjes met een zoet hartje.
Ze zijn meestal nogal zwaar (beter gezegd vast gebakken) met een chewy bite en worden vaak gevuld met een beetje aardbei- of abrikozen confituur.
Maar je kan ze eigenlijk vullen met wat je maar wil.
Ik maakte ze met de koolhydraatarme bosvruchten jam en voegde daar wat extra gelatine aan toe zodat de jam stevig bleef zitten.
Om het effect van een echte zandkoekjes te krijgen, gebruik ik in dit recept het ontvet amandelmeel en kokosmeel van Sukrin.
Je zou eventueel gewoon kokosmeel kunnen gebruiken, maar een superfijn, ontvet amandelmeel is hier wel nodig.
Voor de extra bite voegde ik wat gelatine poeder bij.
Dit is een heel eenvoudig recept, waar je eigenlijk geen speciale mixer voor nodig hebt. Je hoeft ook geen eiwitten op te kloppen.
Gewoon alles (in de juiste volgorde) mengen met een garde en nadien kneden tot een soort van kruimeldeeg.
Maak er dan bolletjes van en druk ze plat tussen je handpalmen.
Leg ze op de bakplaat en ga er even met je vingers rond zodat je een randje creëert en het koekje in het midden wat omhoog komt.
Druk vervolgens in het midden van elk koekje een kuiltje met je duim. Vandaar de Engelse benaming thumbprint cookies.
Bak +/- 18 à 20 minuten in een voorverwarmde oven. De koekjes mogen in het midden zeker nog wat zacht aanvoelen, want ze harden verder uit tijdens het afkoelen.
Je zal zien dat het kuiltje enigszins verdwenen is door het rijzen van het koekje.
Zodra ze dus handelbaar zijn (na een minuutje uit de oven), druk je het kuiltje opnieuw wat dieper en laat de koekjes dan volledig afkoelen.
Werk ze af met de Keto Bosvruchten Jam of een andere koolhydraatarme confituur naar keuze. Zoals bijvoorbeeld de Koolhydraatarme aardbei confituur, Koolhydraatarme abrikozen confituur of waarom niet de koolhydraatarme krieken confituur.
Deze koekjes zijn bovendien ook heerlijk met de Keto chocolade ganache of de Keto Nutella.
Deel jouw creatie op Facebook, in de Facebook Workshop Groep, volg @ketocoaching.be op Facebook en @ketocoachingbelgium en #ketocoachingbelgium op Instagram.
Vergeet het recept ook niet te Pinnen.

Keto Jamkoekjes
materiaal
- bakplaat / oven / standmixer of handmixer met kloppers of garde
Ingrediënten
- 140 gram amandelmeel (Sukrin) (ontvet)
- 30 gram kokosmeel (Sukrin) (ontvet)
- 150 gram roomboter
- 45 gram Sukrin erythritol (of andere erythritol)
- 45 gram Erythritol Gold (of Stevia erythritol bronze)
- 1 tlp baksoda
- 2 tlp wijnsteen
- of vervang baksoda en wijnsteenpoeder door 3 tlp kant-en-klaar wijnsteenbakpoeder
- 10 druppels Sweetleaf Stevia Vanilla Cream (of andere vloeibare stevia met vanille (of naturel met extra vanille extract))
- 2 eidooiers
- 1/2 tlp vanille extract
- 1/4 tlp amandelextract
- 2 el gelatine poeder van gras gevoerde dieren (optioneel - zorgt voor chewy bite)
voor de jamvulling
- 4 el Homemade keto confituur / jam (eventueel extra ingedikt met gelatine of agar agar)
Bereiding
voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier
- Haal de boter uit de koelkast, snijd in stukjes en zet de helft ervan in de oven die aan het opwarmen is
voor de koekjes
- Meng alle droge ingrediënten in een kom en meng goed door
- Doe de eidooiers met het vanille- en amandelextract en de stevia druppels in andere kommetje
- Voeg de gesmolten boter bij de droge ingrediënten en meng goed
- Voeg dan de eidooiers met de extracten toe en roer even goed door met een garde
- Doe dan de resterende in blokjes gesneden boter bij het mengsel en kneed tot een deeg (het is wat kruimelig)
- Maak er kleine bolletjes van en druk ze plat tussen je handpalmen
- Leg op de bakplaat en ga nu met je vingers rond de rand zodat je een soort van inkepingkjes krijgt (afdrukjes om een mooi randje te maken)
- Druk met je duim een putje in het midden van elk koekje
- Zet in de oven en verlaag de temperatuur naar 170°C
- Bak gedurende +/- 18 à 20 min (afhankelijk van je oven)let op dat ze niet verbranden, het midden mag nog zacht aanvoelen want ze harden nog verder uit
- Haal uit de oven, wacht een minuutje, en druk dan nogmaals met je duim in het kuiltje ( je zal zien dat dit tijdens het bakken wat omhoog gekomen is)
- Laat de koekjes volledig afkoelen op de bakplaat
voor de jamvulling
- maak het keto confituur recept van jouw keuze (ik gebruikte de gemengde bosvruchten) en voeg er extra gelatine of agar agar aan toe om een vastere vulling voor je koekjes te maken. (optioneel)
- Doe in het kuiltje van elk koekje +/- 1/8 tlp jam (confituur) en laat opstijven