Keto Italiaanse soep met gehaktballen op een spiesje, mini-mozzarella, mascarpone, zongedroogde tomaat, in de oven gegrilde trostomaatjes en basilicum
Deze koolhydraatarme maaltijdsoep is een ware smaakbom!
Het aanstoven van de groenten en het roosteren van de trostomaatjes geeft deze soep zijn intense smaak.
In dit recept gebruik ik geen water, enkel bouillon en dat proef je.
Het binden van de soep met mascarpone in plaats van room, geeft een nog rijkere, vollere smaak en fluweelzachte textuur aan dit soepje.
De grote gehaktballen op het spiesje, met ertussen een stukje zongedroogde tomaat, zorgen voor een leuke presentatie.
Al was deze kom eigenlijk te diep om het geroosterd tomaatje en de mozzarella bolletjes goed te zien, maar het was een mooi kommetje voor de foto 🙂
De ballen werden gegaard in de soep zelf, wat nog meer smaak gaf, zowel aan de soep als aan de balletjes.
Omdat dit soepje hier zo goed in de smaak viel, maakte ik dit ook met oudjaar, weliswaar in andere borden gepresenteerd, zodat je wel duidelijk zag wat er in zat en omdat ik onvoldoende van die kommetjes had. (foto hieronder)

Tijdens de voorbereidingen voor oudjaar maakte ik deze soep in mijn Instant Pot, maar ik had hem eerder al in een gewone stoofpot gemaakt. De instructies staan bij in het recept.
Je kan de soep ook maken met kleine balletjes … je kan er ook wat prosciutto aan toevoegen, … maak er je eigen versie van ! 😉

Mocht je geïnteresseerd zijn in een Instant Pot, dan kan je die hier bestellen
Grootste formaat (8L – deze heb ik)
Iets kleiner formaat (5,7L)
Keto Italiaanse soep met ballen
materiaal
- Instant pot of gewone kookpot
- oven
Ingrediënten
Voor de gehaktballen
- 400 gram gemengd gehakt
- 1 eidooier
- 1/2 tlp Italiaanse kruiden (Pit & Pit)
- 1/4 tlp zout (Keltisch zeezout of Himalaya zout)
- peper van de molen
- enkele blaadjes verse basilicum (of gedroogde)
Voor de soep
- 3 eetlepel olijfolie
- 750 ml runderbouillon (of kippenbouillon)
- 1/2 courgette
- 1/2 aubergine
- 1 rode puntpaprika
- 1/2 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1/2 selderstengel
- 2 tomaten (zonder vel en pitten)
- 3 eetlepel mascarpone
- 1/2 tlp zout (Keltisch zeezout of Himalaya zout)
- 1/2 tlp oregano
- 1/2 tlp rozemarijn
- 1/2 tlp tijm
- 1/2 tlp Italiaanse kruiden (Pit & Pit)
- 1/2 tlp Brushetta kruiden (Pit & Pit)
- 1/2 tlp Pasta alle olive kruiden (Pit & Pit of meer Italiaanse/Brushetta kruiden)
- peper van de molen
Voor de gegrilde kerstomaatjes (trostomaatjes)
- 16 kers-trostomaatjes
- 2 eetlepel olijfolie
- 1/2 tlp Italiaanse kruiden (Pit & Pit )
Voor de afwerking
- 6 halfdroge tomaten helften
- 18 mini mozzarella bolletjes
- 18 blaadjes verse basilicum
- extra Italiaanse kruiden
Bereiding
Voor de groentjes (soep)
- Zet de Instantpot aan en druk op sauté
- Was en snijd alle groenten in kleine stukjes
- Doe de olijfolie in de Instant pot (of je gewone stoofpan) en voeg groenten en kruiden toe
- Bak de groentjes kort aan en blus met de bouillon
- - voor de Instantpot : druk op cancel en kies voor manual pressure op stand high 7 minuten- voor de gewone stoofpot : breng aan de kook, zet het deksel op de pot, verlaag het vuur en laat 20 minuutjes sudderen
Voor de gegrilde tomaatjes
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Spoel de tomaatjes onder stromend water maar laat ze aan het trosje zitten
- Leg ze in de ovenschaal, wrijf in met olijfolie en strooi er de kruiden over
- Zet +/- 10 minuten in de oven
- Haal uit de oven en laat een beetje afkoelen
- Houd 6 tomaatjes opzij voor de afwerking, de andere 10 gaan straks in de soep
Voor de gehaktballen
- Meng alle ingrediënten en rol er 12 dikke gehaktballen van
Voor de soep
- - voor de Instant pot : laat de druk op natuurlijke wijze ontsnappen en haal het deksel van de pot - druk op sauté. Wanneer de soep begint te borrelen voeg je de gehaktballen toe en laat ze een paar minuten garen- voor de gewone stoofpot : haal het deksel van de pot, zet het vuur hoger en voeg de gehaktballen toe, laat ze een paar minuten garen
- Haal de ballen uit de soep, zet opzij en houd warm (tenzij je de soep later serveert)
- Voeg 10 van de gegrilde kerstomaatjes en de mascarpone bij de soep en mix ze glad
- Laat ze nog heel even aan de kook komen en draai het vuur uit
Voor de afwerking
- Steek op elk spiesje 2 gehaktballen met daartussen een half zongedroogd tomaatje
- Leg ze even bij de resterende gegrilde tomaatjes en schuif eventueel in de oven om kort op te warmen
- Kruid ondertussen de mini-mozzarella bolletjes met de Italiaanse kruiden
- Schep de soep in borden in kommetjes en doe in ieder kommetje 3 mini-mozzarella bolletjes, leg er een spiesje met de gehaktballen en een gegrild kerstomaatje bij en werk af met enkele blaadjes verse basilicum