Een feestelijke hoofdgerecht of gewoon comfort food op een regenachtige dag?
Zalig genieten van (h)eerlijk vlees, in oven geroosterde spruitjes met spekblokjes en een heerlijk romige graanmosterdsaus. Ook dit past binnen de Keto Levensstijl.
Dit receptje heeft een iets langere bereidingstijd, maar eens alles in de oven staat, kan je even tot rust komen na een lange dag.
Of misschien maak je het klaar voor een feestje met vrienden of een familie diner? Dan kan je ondertussen lekker bij je familie of vrienden aan tafel schuiven voor een gezellige babbel.
Als extraatje kan je dit in de braadslede aan tafel opdienen en het vlees daar versnijden.

Dit is overheerlijke winterkost waar iedereen wel zal van smullen.
Lust je geen spruiten?
Ook met gebakken witloof is dit super lekker. Laat dat je dus zeker niet tegenhouden om dit heerlijke receptje uit te proberen. Smakelijk !!!
Keto - Iberico Varkenskroontje met spruitjes en spek en graanmosterdsaus
materiaal
- braadslee en (saus)pan
Ingrediënten
- 1 varkenskroon (+/- 800g (4 beentjes))
- 2 el smout (of geklaarde boter)
- 100 gram gerookte spekblokjes
- 400 gram spruiten
- 2 el gewone mosterd
- 2 el graanmosterd
- 250 ml kippenbouillon
- 250 ml volle room
- 1/2 el Keltisch Zeezout (of Himalaya zout)
- gemengde peper uit de molen
- nootmuskaat
- enkele blaadjes salie (of enkele takjes verse tijm)
- laurierblad
- 1 el witte wijnazijn
- 1 el cognac (optioneel)
Bereiding
Voorbereiding
- Haal het vlees uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen
- Verwarm de oven voor op 160°C en plaats een rooster in de oven
- Maak de spruitjes schoon en maak een kruisje in de uiteinden. De grote snijd je in twee.
- Meng de gewone mosterd, de graanmosterd en witte wijnazijn in een potje.
De bereiding
- Verhit de vetstof in een pan op hoog vuur.
- Bak het vlees langs alle kanten goed aan. Begin met de vetkant.
- Haal van het vuur en leg het in de braadslee.
- De pan zet je opzij om straks de saus in te maken.
- Smeer het in met ongeveer 1 el van het mosterdmengsel.
- Verdeel de spruitjes rond het vlees en voeg het laurierblad en de salie bij.
- Giet er 100ml van de kippenbouillon bij en schuif in de voorverwarmde oven.
- Bak gedurende +/- 50 min (het vlees moet nog een beetje rosé zijn) in de oven.
- Haal uit de oven, leg het vlees op een bord en dek af.
- Verhoog de oventemperatuur tot 190°C.
- Voeg de gerookte spekblokjes bij de spruiten en plaats 5 minuten in de hete oven zodat ze wat kleuren
Voor de saus
- Zet de pan waar je eerder het vlees hebt in aangebakken terug op het vuur.
- Wanneer deze heet is, giet je er een klein scheutje cognac in (als je die gebruik).De alcohol zal onmiddellijk verdampen en het geeft een extra toets aan de saus. Gebruik je die niet, ga dan direct naar de volgende stap.
- Giet de resterende bouillon in de pan en breng aan de kook.
- Voeg nu de room toe en laat inkoken.
- Wanneer de room grotendeels is ingekookt, roer je er het resterende mosterdmengsel door en laat je verder inkoken tot gewenste sausdikte.
Afwerken en opdienen
- Snijd het vlees langs de beentjes in koteletjes.
- Plaats op het bord en schik er de spruitjes bij.
- Lepel er rijkelijk van de romige mosterdsaus over en dien op.
- Smakelijk!