Koolhydraatarme, suikervrije chilisaus!
Vind ze maar in de winkel … je zal lang moeten zoeken en ik vrees dat je ze niet zal vinden.
Commerciële zoete chilisaus bevat toegevoegde suikers en zetmeel.
De plakkerige consistentie van de saus wordt bekomen door ze te binden met maïszetmeel of een ander bindmiddel dat meestal niet Keto is.
Deze huisgemaakte Sweet Chilisaus is deels gezoet met gewone Sukrin erythritol en deels met Sukrin Gold voor net die diepgaandere smaak.
Je kan ook enkel gewone erythritol gebruiken, maar ik zou niet enkel de Gold gebruiken want dat verandert dan wel de smaak.
Om de saus te binden gebruikte ik xanthaangom en dus geen maïszetmeel of andere ongewenst bindmiddel!
Deze zoete chilisaus bevat vissaus, maar ook die vind je niet zomaar suikervrij.
Vissaus wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken en is ook een belangrijk ingrediënt als je Kimchi wil maken.
De enige echte suikervrij vissaus die enkel gefermenteerde wilde ansjovis en zout bevat, is die van Red Boat.
Ik vond ze binnen de EU tot nog toe enkel via amazon UK en DE
Als je net zoals ik houdt van Aziatische smaken, dan is dit eentje om bij gelegenheid direct een paar flessen van aan te schaffen.
De saus is immers gefermenteerd en is dus heel lang houdbaar.
Als je dus op amazon iets wil bestellen, bestel dan zeker deze mee!
Voor dit recept kan je als alternatief ook Tamari sojasaus of cocos aminos gebruiken.
Zie Coach Sofie’s Keto Keuken voorraadlijst voor aanbevolen merken en leveranciers.
Deze zoete chilisaus is heerlijk als dip voor scampi, kippenboutjes, of Keto loepia’s.
Ook heerlijk als lak voor een stukje zalm of zelfs voor ribbetjes.
Bewaar ze in een glazen flesje in de koelkast, zo is ze heel lang houdbaar.
Let wel dat de hals van de fles niet te smal is, want erythritol kristaliseert nogal na het verwarmen en/of vervriezen.

Om ze als dip te gebruiken, haal je ze dus best tijdig uit de koelkast zodat ze op temperatuur kan komen of je kan ze ook lichtjes verwarmen.
Probeer het recept zeker uit!
Keto Homemade Sweet Chili saus
Ingrediënten
- 4 rode chilipepers
- 2 teentjes knoflook
- 1 stuk gember (+/- 2cm)
- 2 eetlepels vissaus - Red Boat (eventueel vervangen door tamari of cocos aminos)
- 125 ml water
- 125 ml rijstazijn (gluten- en suikervrij (zie voorraadlijst))
- 4 eetlepels Sukrin erythritol
- 4 eetlepels Sukrin gold (of extra gewone)
- 2 eetlepels limoensap
- 1/2 tlp Xanthaangom
Bereiding
- Mix alle ingrediënten, met uitzondering van de xanthaangom in de blender
- Doe in een pannetje, zet op het vuur en breng aan de kook
- Laat een paar minuutjes doorkoken en verlaag dan het vuur
- Zeef er de xanthaangom in terwijl je goed doorklopt met een garde om klontertjes te voorkomen
- Draai het vuur uit en laat de pan op het nog warme vuur volledig afkoelenDe saus dikt verder in tijdens het afkoelen
- Bewaar in een glazen fles in de koelkast