Een heerlijk recept voor huisgemaakte walnootmelk.
Ongezoete notenmelk vind je niet zo makkelijk in de supermarkt en al zeker niet van walnoten.
Met dit recept maak je zelf je eigen walnootmelk.
Het is een basisrecept dat je kan gebruiken voor amandelmelk, hazelnootmelk, of gelijk welke notenmelk te maken.
Stap 1 : een nachtje weken
Dat doe je om het fytinezuur te verwijderen. Fytinezuur behoort tot de groep van de fytaten. Het zit in de buitenste schil van granen, noten en zaden en fungeert in het lichaam als een anti-nutriënt door mineralen te roven. Fytinezuur bindt met de mineralen magnesium, calcium, ijzer, zink en koper.

Stap 2 : afspoelen en in de blender doen
Het weekwater giet je weg. Vervolgens spoel je de noten goed onder koud stromend water. Doe ze in de blender en giet er een dubbele hoeveelheid water bij. Mix een paar minuten tot je een romige ‘notenbrij’ krijgt.

Stap 3 : zeven door een neteldoek
Giet de ‘notenbrij‘ door een zeefdoek of neteldoek en knijp er al het vocht uit. Je kan dit in eender welke pot doen, maar nog zo handig als je dat direct in een beker met schenktuit doet.
Dan giet je ze makkelijk over in een glazen fles.
Je kan de notenmelk onmiddellijk gebruiken of je kan ze afgesloten in de koelkast bewaren gedurende 2 à 3 dagen.

Gebruik notenmelk als vervanger van gewone melk in je Keto recepten. Of maak er een heerlijke chocolademelk mee.
Je kan zo makkelijk op smaak brengen met een beetje vanille, stevia enz…
Probeer ook de andere notenmelk recepten op de site of maak een mix van verschillende noten.
Ben je allergisch aan noten of wil je gewoon eens wat anders? Probeer dan zeker het recept voor Homemade Hennepmelk. Dat is nog eenvoudiger en in een paar minuten klaar, want hennepzaad hoef je zelfs niet te weken. 😉
Gooi de overgebleven notenpulp niet weg, je kan het gebruiken om cake of koekjes mee te bakken.
Best droog je het eerst in een voedseldroger of droogoventje, maar het kan ook in de gewone oven op lage temperatuur met de deur op een kiertje.
Als het nog wat te grof is, doe je het nadien gewoon in de blender en vermaal je tot gewenste dikte. Geen afval dus!
TIP!
Er is ook een ‘shortcut’ manier als je de notenmelk onmiddellijk nodig hebt en geen tijd hebt om de noten te weken, maar wel een pot notenboter in je kast staan hebt.
Mix 2 eetlepels van gelijk welke notenboter met 500 ml water in een blender, et voilà, instant notenmelk. De KH waarde zal wel wat hoger liggen, want je melk bevat nu ook effectief de noten zelf, maar ’t is een noodoplossing zodat je toch het recept dat je voor ogen had kan maken. 😉
Keto Homemade Walnootmelk
materiaal
- zeef + zeefdoek (neteldoek)
- blender
- glazen fles
Ingrediënten
- 1 cup walnoten
- water om te weken
- 2 cups water ((500 ml))
Bereiding
Week de noten
- Doe de noten in een glazen kom, zet onder water en laat een nachtje weken
Maak de notenmelk
- Doe de geweekte noten in een vergiet en gooi het weekwater weg
- Spoel de noten goed onder koud water
- Doe de noten in de blender/keukenmachine
- Giet er er 500 ml vers water bij en mix +/- 1 minuut
- Giet het mengsel door een zeefdoek en vang het vocht op in een grote maatbeker of kom
- Knijp de notenpulp goed uit en laat eventueel in de oven op lage temperatuur drogen, zo kan je het meel gebruiken om iets lekker mee te bakken.
- Als je de melk niet onmiddellijk gebruikt, bewaar ze dan in een glazen fles in de koelkastJe kan ze ongeveer 3 dagen bewaren (Steeds schudden voor gebruik)