Suikervrije chocolade die ook nog eens Keto Proof is, die maak je heel eenvoudig zelf.
Mensen worden zich steeds meer en meer bewust van al de ongewenste suikers die fabrikanten in producten proppen.
Chocolade is heel geliefd als snack, om te verwerken in desserts of om gewoon zo te eten.
Er worden wereldwijd tonnen aan chocolade verkocht en dat heeft meer dan één reden.
Chocolade, tenminste echte rauwe cacao of chocolade zit boordevol voedingsstoffen die de gezondheid positief kunnen beïnvloeden.
Pure chocolade, gemaakt van het zaad van de cacaoboom, is één van de beste bronnen van antioxidanten ter wereld. (4)
Studies tonen aan dat pure chocolade de gezondheid kan verbeteren en het risico op hartaandoeningen kan verlagen. (1)
Een reep pure chocolade, met een hoog cacao gehalte, bevat heel wat voedingsstoffen zoals ijzer, magnesium, koper, mangaan, fosfor, zink en selenium.
Pure chocolade zit boordevol organische verbindingen die biologisch actief zijn en functioneren als antioxidanten. Deze omvatten onder meer polyfenolen, flavonolen en catechines. (2)(3)
Onderzoek toonde aan dat (rauwe) cacao en pure chocolade meer polyfenolen en flavonoïden bevat en een grotere antioxiderende werking heeft dan elk ander getest fruit, waaronder bosbessen en açaibessen.(4)
Jammer genoeg vind je heel weinig echt rauwe en pure chocolade en als je er één vindt, dan is die vaak heel bitter, wat voor veel mensen een afknapper is omdat de smaak niet echt te vergelijken is met de meeste commerciële met suiker overladen bewerkte chocolade repen.
De meeste commerciële ‘pure’ chocolade of beter gezegd ‘donkere’ chocolade repen, bevatten in het beste geval 70 – 85% cacao.
En dan is er nog een groot verschil tussen de echte ‘rauwe’ cacao (zo min mogelijk bewerkt en verhit) en de ‘gewone’ cacao (bewerkt en verhit).
Het is vooral de rauwe cacao (raw cacao) die de echte voordelen biedt.
Wat je in veel supermarkten in de rekken vindt, is verre van rauwe chocolade. Vaak zitten er ook heel veel suikers of andere zoetstoffen in.
Ook de ‘suikervrije’ chocolade bevat vaak ongewenste zoetstoffen zoals maltitol en/of andere synthetische zoetstoffen of toevoegingen.
Eet je dus graag af en toe een stukje chocolade, dan kan je die best zelf maken en dat is eigenlijk heel eenvoudig met de 8 : 4 : 2 regel voor de ratio’s.
Je hebt er ook geen speciale keukenspullen voor nodig, alleen een kookpot, een glazen kom en een vorm.
Ik gebruik soms een chocoladereep vorm, maar een stukje bakpapier en een gewone bewaardoos of schaal volstaan.
En je hebt maar enkele basis ingrediënten nodig:
- Rauwe cacao massa
- Rauwe cacao boter
- Keto zoetstof (optioneel)
- snuifje zout (optioneel)
Je kan je chocoladereep pimpen met cacao nibs, vanille extract of ander extract naar keuze, gehakte nootjes of zaden (vb. chiazaad), kokosrasp, stukjes gevriesdroogde aardbei, … wat je maar wil.
Smelt au-bain-marie, voeg zoetstof toe en roer tot die opgelost is. Haal van het vuur en voeg dan pas de eventuele extra’s toe.
Doe in de chocoladevorm of in een met bakpapier beklede pot, doos, …
Plaats 10 à 20 minuten in de vriezer.
Haal uit de vorm en bewaar in een stukje bakpapier en/of alufolie in de koelkast. Easy peasy ! 😊


Heb je geen zin om zelf chocolade te maken en wil je toch af en toe een stukje smullen?
Geef dan zeker voorkeur aan biologische of fair trade chocolade en let op voor ‘claims’ zoals suikervrij!
Er zijn slechts enkele uitzonderingen die passen binnen Keto/Low-Carb, waaronder :
De 100% puur chocolate tins van Belvas of de 100% van Saveur et Nature.
Te bitter voor jou?
Probeer dan de chocolade van Keto Chocoladerepen van OKONO Foods of Funky Fat Foods.
Je vindt kortingscodes en nog enkele Keto Approved merken in Coach Sofie’s Keto Keuken Voorraadlijst.
Je vindt in de voorraadlijst trouwens ook waar je alle nodige ingrediënten kan kopen.
Wil je het graag zelf proberen?
Volg onderstaand recept en geniet voortaan van je eigen huisgemaakte suikervrije Keto Chocolade. 😉
opmerking : In dit eenvoudig basisrecept is de chocolade niet getempereerd. Er zijn verschillende technieken om chocolade te tempereren, maar om het zo eenvoudig mogelijk te houden, is het hier weggelaten. Misschien wel iets voor in een volgend receptje.
Keto Huisgemaakte Chocolade reep
materiaal
- pot + glazen inzet voor bain-marie
- chocolade reep vorm
Ingrediënten
- 80 gram rauwe cacao pasta (liquor)
- 40 gram rauwe cacao boter
- 2 eetlepel Sukrin Melis (of erythritol in poedervorm)
- snuifje zout (optioneel)
Bereiding
- Smelt cacao pasta en cacaoboter au-bain-marie
- Roer er de Sukrin Melis door en zorg dat de zoetstof goed opgelost isGebruik je geen zoetstof, voeg dan zeker een snuifje zout toe om de bitterheid te breken
- Giet in een chocolade reep vorm en plaats 10 à 20 min in de diepvries (of een paar uur in de koelkast
- Haal uit de vorm en bewaar in vetvrijpapier en / of alu folie (liefst in de koelkast)
Notities
referenties
- Buijsse B, Feskens EJM, Kok FJ, Kromhout D. Cocoa Intake, Blood Pressure, and Cardiovascular Mortality: The Zutphen Elderly Study. Arch Intern Med. 2006;166(4):411–417. doi:10.1001/archinte.166.4.411
- Tankred Schewe, Yvonne Steffen, Helmut Sies, How do dietary flavanols improve vascular function? A position paper, Archives of Biochemistry and Biophysics, Volume 476, Issue 2, 2008, Pages 102-106, ISSN 0003-9861, https://doi.org/10.1016/j.abb.2008.03.004.
- Seigo Baba, Midori Natsume, Akiko Yasuda, Yuko Nakamura, Takaaki Tamura, Naomi Osakabe, Minoru Kanegae, Kazuo Kondo, Plasma LDL and HDL Cholesterol and Oxidized LDL Concentrations Are Altered in Normo- and Hypercholesterolemic Humans after Intake of Different Levels of Cocoa Powder, The Journal of Nutrition, Volume 137, Issue 6, June 2007, Pages 1436–1441, https://doi.org/10.1093/jn/137.6.1436
- Crozier, S.J., Preston, A.G., Hurst, J.W. et al.Cacao seeds are a “Super Fruit”: A comparative analysis of various fruit powders and products. Chemistry Central Journal 5, 5 (2011). https://doi.org/10.1186/1752-153X-5-5