Een heerlijk recept voor huisgemaakte hazelnootmelk.
Het is een basisrecept dat je kan gebruiken voor amandelmelk, walnootmelk, of om gelijk welke notenmelk te maken.
Stap 1 : een nachtje weken
Dat doe je om het fytinezuur te verwijderen. Fytinezuur behoort tot de groep van de fytaten. Het zit in de buitenste schil van granen, noten en zaden en fungeert in het lichaam als een anti-nutriënt door mineralen te roven. Fytinezuur bindt met de mineralen magnesium, calcium, ijzer, zink en koper.
Stap 2 : afspoelen en in de blender doen
Het weekwater giet je weg. Vervolgens spoel je de noten goed onder koud stromend water. Doe ze in de blender en giet er een dubbele hoeveelheid water bij. Mix een paar minuten tot je een romige ‘notenbrij’ krijgt.
Stap 3 : zeven door een neteldoek
Giet de ‘notenbrij‘ door een zeefdoek of neteldoek en knijp er al het vocht uit. Je kan dit in eender welke pot doen, maar nog zo handig als je dat direct in een beker met schenktuit doet.
Dan giet je ze makkelijk over in een glazen fles.
Je kan de notenmelk onmiddellijk gebruiken of je kan ze afgesloten in de koelkast bewaren gedurende 2 à 3 dagen.
Hazelnootmelk heeft een meer uitgesproken en is niet voor elk recept geschikt, maar je maakt er wel heerlijke Keto chocolademelk mee. Klik hier voor het recept van de ultieme Keto hazelnoot chocolademelk.
Breng je notenmelk op smaak met een beetje vanille en een beetje stevia of erythritol.
Probeer ook de andere notenmelk recepten op de site of maak een mix van verschillende noten.
Probeer eens deze walnotenmelk of amandelmelk.
Gooi de overgebleven notenpulp niet weg, je kan het gebruiken om cake of koekjes mee te bakken.
Best droog je het eerst in een voedseldroger of droogoventje, maar het kan ook in de gewone oven op lage temperatuur met de deur op een kiertje.
Als het nog wat te grof is, doe je het nadien gewoon in de blender en vermaal je het tot gewenste dikte. Geen afval dus!
Wist je dat je ook van hennepzaad een heerlijke Hennepmelk kan maken? Hennepzaad hoef je zelf niet te weken, dus dit recept is in 5 minuutjes klaar.
Keto Homemade Hazelnootmelk
materiaal
- zeef + zeefdoek (neteldoek)
- blender
- glazen fles(sen)
Ingrediënten
- 1 cup hazelnoten (geroosterde (zonder vel))
- water om te weken
- 2 cups water ((500 ml))
Bereiding
Week de noten
- Doe de noten in een glazen kom, zet onder water en laat een nachtje weken
Maak de notenmelk
- Doe de geweekte noten in een vergiet en gooi het weekwater weg
- Spoel de noten goed onder koud water
- Doe de noten in de blender/keukenmachine
- Giet er er 500 ml vers water bij en mix +/- 1 minuut
- Giet het mengsel door een zeefdoek en vang het vocht op in een grote maatbeker of kom
- Knijp de notenpulp goed uit en laat eventueel in de oven op lage temperatuur drogen, zo kan je het meel gebruiken om iets lekker mee te bakken.
- Als je de melk niet onmiddellijk gebruikt, bewaar ze dan in een glazen fles in de koelkastJe kan ze ongeveer 3 dagen bewaren (Steeds schudden voor gebruik)