Keto Feest!
Hertenfilet of gebraad in rode wijnsaus met dobbelsteen frietjes van koolrabi en een huisgemaakte boter mayonaise.
Als het wildseizoen is, staat hier regelmatig een stukje hert of everzwijn op het menu.
Zeker tijdens de feestdagen worden er veel wildgerechtjes klaargemaakt.
Wild is over het algemeen heel mager vlees en misschien iets minder Ketogeen, maar oh zo lekker. Ik serveer er daarom vaak een roomsausje bij of gewoon wat extra roomboter.
Maar tijdens de feesten kies ik eerder voor een wijnsausje.
Heel lekker bij geroosterde groentjes.
Dit receptje is met in de oven gefrituurde dobbelsteentjes van koolrabi en huisgemaakte Boter Mayonaise.
Je vervangt de olie gewoon door geklaarde boter.
Dat doe je door de boter op een zacht vuur te smelten en het bovenste laagje af te scheppen.

Deze mayonaise wordt in de koelkast wel harder dan mayonaise met olie gemaakt, maar hij smaakt super.
Het wordt eigenlijk een soort van crème die wegsmelt op je tong.
Je kan hem in een spuitzak doen en leuke vormpjes mee spuiten.
Of pimp je mayonaise eens met verse kruiden.
Een mayonaise met tijm en rozemarijn past perfect bij dit gerecht.

Geen fan van koolrabi? Ik maakte eerder al een andere versie met gebakken witloof. Ook heel lekker.

Laat het smaken! 😉
Keto Hert in Rode Wijnsaus en Koolrabi met Boter Mayonaise
Ingrediënten
Voor het witloof
- 2 koolrabi (of 1 kleine koolraap)
- 1/2 tlp Keltisch Zeezout (of Himalaya zout)
- witte peper van de molen
- 3 eetlepel ossewit (of ghee)
- 1 eetlepel olijfolie
Voor het vlees en de saus
- 600 gram hertenfilet (hertenkalf of herten steak)
- 3 eetlepel ghee
- 1/4 tlp Keltisch zeezout
- witte peper van de molen
- 8 mini sjalotjes (of 4 gewone in 2 gesneden)
- 1/8 tlp gemalen laurier
- 1/8 tlp gemalen rozemarijn
- 150 ml wildfond (of kip of rund)
- 2 eetlepel rode wijnazijn
- 200 ml rode wijn
- 30 gram ijskoude roomboter in blokjes
Voor de botermayonaise
- 1 eidooier
- 1 eetlepel mosterd
- peper en zout
- 90 gram roomboter (gesmolten)
- 1 eetlepel natuurazijn
Afwerking
- takjes rozemarijn
- 4 eetlepels botermayonaise
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C
Voor de koolrabi
- Schil en snijd de koolrabi in dobbelsteentjes
- Kruid met peper en zout
- Doe het ossewit in een ovenschaal, voeg de koolrabi toe en sprenkel er wat olijfolie over
- Schuif in de oven en laat +/- 30 minuten bakken tot de koolrabi een gefrituurd korstje krijgt
Voor het vlees en de saus
- Meng peper, zout, gemalen laurier en gemalen rozemarijn in een potje met een lepel olijfolie en smeer er het vlees mee in
- Pel de sjalotjes
- Verhit de ghee in een ruime pan en bak het vlees rondom aan (je wil een korstje)Voeg ook meteen de sjalotjes toe zodat ze kunnen kleuren en hun smaak afgeven voor je saus
- Draai het vuur iets lager zodat je boter (en vlees) niet verbrandt en bak nog +/- 3 minuten aan beide zijden. (afhankelijk van de dikte van het vlees en hoe je het liefst hebt)
- Haal uit de pan, leg op een bord en dek af zodat het vlees kan rustenOm ervoor te zorgen dat je vlees goed warm blijft, zet je het bord op een warme plek
- Blus de pan met de rode wijnazijn en de rode wijn
- Haal de sjalotjes uit de saus en leg bij het afgedekte vlees
- Voeg de fond bij de saus en laat voor de helft inkoken
Maak ondertussen de boter mayonaise voor bij je koolrabi frietjes
- Smelt de roomboter in een pannetje op laag vuur
- Schep het witte bovenste laagje van de gesmolten boter
- Meng het ei met de mosterd, peper en zout in een diep bord of kom
- Giet er onder voortdurend kloppen, beetje bij beetje de gesmolten boter bij en roer tot je een goede binding hebt
- Voeg de azijn bij en roer nogmaals goed door
- Doe in een potje en zet in de koelkast zodat deze kan opstijven (het wordt dan echt een crème)
Afwerken en serveren
- Haal de saus van het vuur en laat een minuutje afkoelen terwijl je de boter uit de koelkast haalt en in kleine stukjes snijdt
- Doe de ijskoude boter bij de saus en roer zachtjes tot de boter is weggesmolten en je saus glanst
- Haal de koolrabi uit de oven en zet opzij
- Snijd het vlees en verdeel op de borden
- Leg er de krokant gebakken koolrabi en de sjalotjes bij
- Lepel er de rode wijnsaus over en garneer met een takje rozemarijn
- Serveer met een potje boter mayonaise