Keto Heilbot met Stoemp
Gebakken heilbot op een bedje van koolhydraatarme bloemkool – broccoli stoemp / puree met champignons, courgette, kruidenroomkaas en gerookte heilbot, overgoten met blanke botersaus
Deze heerlijk smeuïge groentepuree is een topper en viel hier bijzonder in de smaak.
Bloemkool is een groente die bij veel keto en low-carbers gebruikt wordt voor allerlei swaps.
Van bloemkoolrijst tot puree tot pizzabodems en meer.
Misschien vind je dat het soms wat eentonig wordt, maar dat kan je makkelijk oplossen door er verschillende variaties op te maken.
Zo kan je ook eens broccoli gebruiken of mengen met de bloemkool.
Of probeer eens de Keto bloemkool en spinazie stoemp of de zeer gewaardeerde bloemkool – pompoen stoemp.
Je kan er spekjes, ham, champignons en zelfs gerookte vis in verwerken, zoals in de Koude bloemkoolsalade – faux aardappelsalade.
Heerlijk bij de BBQ!
Een smeuïge koolhydraatarme puree – stoemp
In dit recept combineer bloemkool met broccoli, champignons en courgette.
Ik gebruik roomkaas om hem smeuïger te maken, maar dat kan ook met gewone room of zure room en voor zuivelvrij met eidooier en geklaarde boter.
Omdat ik deze met vis serveer, voegde ik gerookte heilbot toe voor een extra smaakdimensie.
Maar deze puree past ook perfect bij vlees of kip.
Vervang de gerookte heilbot dan door spekjes of prosciutto.
Ideaal voor groenterestjes
In zo’n puree of stoemp kan je ook makkelijk andere groenterestjes verwerken.
Vis keuze
Als vis koos ik verse heilbot.
Een heerlijk smakende vis en eens iets anders dan zalm.
Net zoals bij zalm heb je bij heilbot ook verschillen in voedingswaarde.
Zo is Groenlandse heilbot veel vetter dan Atlantische.
Ook de gekweekte heilbot is net als gekweekte zalm, veel vetter dan wilde.
Wilde zalm en heilbot en eigenlijk wilde vis in het algemeen, genieten altijd de voorkeur.
Ik maakte de berekening voor beide, zodat je het verschil ziet en de voedingswaarde voor beide hebt.
Verse heilbot is niet zo gangbaar als zalm, maar je kan hem zeker bij je visboer bestellen.
Voor dit gerecht wou ik ook een lekker sausje en wat past hier nu beter bij dan een heerlijke blanke botersaus.
Yummy!
Vind je geen verse heilbot? Je kan dit recept ook met andere vis maken, zoals zeewolf, rog, lotte en zelfs kabeljauw.
Zelfs al is je vis dan minder vet, de overheerlijke blanke botersaus maakt dit ruimschoots goed.

Deel jouw creatie op Facebook, in de Facebook Workshop Groep, volg @ketocoaching.be op Facebook en @ketocoachingbelgium en #ketocoachingbelgium op Instagram.
Vergeet het recept ook niet te Pinnen.

Lust je graag vis? Probeer dan zeker ook de andere visreceptjes op de site eens uit.
- Keto Thaise Viscurry
- Keto Aspergi met visragout à la hollandaise
- Keto Roggevleugel met lauwwarme tomatensalsa en kappertjes
- Keto Zalm met Spinazie en Tomaat in Toscaanse Roomsaus
- Keto Kabeljauw met Salsa Verde en geplette pompoen
- Keto Schelvis- Spekrolletjes in gegrilde Paprika bootjes
- Keto Pladijsfilet met kruidenkaas, spek en asperges
- Keto Zalmbonbon en gebakken wilde zalm
- Keto Bakplaat Zalm met groene groentjes
- Keto Lotte met asperges en paprikaroom
- Keto Visparmentier met bloemkool
- Keto Zarzuela – vissoep
en voor de kleine (en grote) kinderen:
Keto Heilbot met bloemkool broccoli stoemp en blanke botersaus
materiaal
- oven - grote pan/pot - wok met stoommandje
Ingrediënten
voor de vis
- 1 kg Heilbot filet ((niet gekweekt))
- 1 tlp zout (Keltisch zeezout of Himalaya zout)
- flink wat gemengde peper van de molen
- 3 el ghee (of andere gezonde vetstof)
voor de bloemkool-broccoli puree met gerookte heilbot
- 100 gram gerookte heilbot
- 500 gram bloemkool
- 300 gram broccoli
- 100 gram courgette
- 50 gram champignons
- 2 el ghee (of andere gezonde vetstof)
- 50 ml kippenfond
- 100 gram kruidenroomkaas (type Mme Loïc of bio carrefour - zonder toevoegingen)
- 1 tlp zout (Keltisch zeezout of Himalaya zout)
- witte peper van de molen
- nootmuskaat (vers geraspt - naar smaak)
- 1/2 el verse marjolein (of oregano / kan ook 1/2 tlp gedroogde)
- 1/2 el verse dille (of 1/2 tlp gedroogde)
voor de botersaus
- 1 kleine sjalot
- 100 ml kippenfond
- 150 ml witte wijn
- 1 el witte wijnazijn
- 2 el zure room
- 150 gram roomboter
voor de afwerking
- verse marjolein of oregano
- 3 el zure room
- 3 el kruidenroomkaas
Bereiding
maak de blanke botersaus
- Pel de sjalot en snijd in 4
- Doe de sjalot met de kippenfond, witte wijn en witte wijnazijn in een pannetje en zet op het vuur
- Laat tot de helft inkoken zodat de alcohol verdampt en verwijder dan de sjalot
- Voeg de zure room (of gewone room) en laat even opkoken
- Haal van het vuur en voeg de blokjes koude roomboter toe terwijl je blijft roeren
- zet opzij (of houd warm)
maak de bloemkool-broccoli puree
- Borstel de champignons schoon en snijd in kleine stukjes
- Snijd de courgette in blokjes
- Zet een wok of grote pot op het vuur met een stoommandje en stoom de bloemkool- en broccoliroosjes gaar
- Haal het stoommandje met de groenten uit de wok, giet het water weg en zet terug op het vuur
- Verhit de vetstof in wok/pot en bak er de champignons en de courgette in aan
- Blus met de kippenfond en laat het vocht kort verdampen
- Plet ondertussen de bloemkool en broccoli tot puree in een grote ovenschaal
- Voeg de champignons en de courgette met vetstof en alles bij de geplette bloemkool-broccoli
- Strooi er de kruiden over en voeg de roomkaas toe
- Plet en meng alles goed door
- Snijd de gerookte heilbot in kleine stukjes en verdeel over de puree
- Zet opzij
voor de vis
- Spoel de heilbotfilet onder stromend water en dep goed droog met keukenpapier
- Bekleed een bakplaat met bakpapier (indien je geen bakpapier gebruikt, vet dan je bakplaat extra in)
- Kruid de vis met peper en zout en leg op het bakpapier
- Verdeel er de ghee over en schuif in het midden van de voorverwarmde oven
- Bak gedurende +/-10 à 15 min (afhankelijk van de grootte van je stukken visfilet) op 180 °C
- Zet de grill aan en zet de bakplaat met de vis onderaan
- Plaats een ovenrooster in het midden en zet daarop de ovenschaal met de puree
- Grill +/- 3 tot 5 minuten tot de gerookte heilbot stukjes kleuren
- Haal uit de oven
afwerken en serveren
- Verdeel de puree over het midden van de borden en wrijf een beetje plat (maak er een bedje van voor de vis)
- Verdeel de vis over de puree en lepel er rijkelijk botersaus over
- Werk af met wat verse marjolein of oregano en serveer er telkens een el zure room of kruidenroomkaas bij (of maak een zure room/kruidenkaas mengeling)Smakelijk!