Een koolhydraatarm receptje met een authentieke kruidenmengeling voor een overheerlijke gyros van varkensvlees.
Je kan dit uiteraard met lamsvlees maken, ook heel lekker!
Vroeger, héél vroeger dan, kocht ik gewoon gyros bij de slager. Die was al gemarineerd en het bespaart misschien tijd, maar die ‘marinades’ die ze gebruiken zitten vaak vol met ongezonde en ongewenste troep zoals glucosestroop, maïszetmeel, smaakversterkers, enz…
Misschien heb jij een slager die het wel helemaal zelf maakt en dan heb je geluk, maar bij de meeste en zeker in de supermarkt is het gewoon marinade uit een grote emmer en dat is het.
Dit receptje daarentegen is suikervrij, glutenvrij en bevat geen ongewenste toevoegingen.
Als je dan ook nog eens kiest voor biologisch of meukvrij vlees, dan heb je een ware delicatesse op je bord die je zal doen wegdromen naar het zonnige Griekenland.
De boodschap die ik je probeer mee te geven is ‘ kook zelf en kies voor ECHTE voeding’
Dit is helemaal niet moeilijk en bovendien veel gezonder en lekkerder!
Probeer het zeker eens uit en heb je niet alle ingrediënten voor de kruidenmengeling, experimenteer en kies voor de kruiden die jij lekker vindt.
Het feit dat je zelf kookt en met verse ingrediënten werkt, is al een hele stap in de goede richting van je nieuwe levensstijl.
De marinade is een heerlijke combinatie van zure room, harissapasta, ui, look, olijfolie, citroensap en lekker geurende kruiden.
Laat het vlees er minimum 2 uur in rusten in koelkast, liefst langer en eigenlijk best de hele nacht.
Tenzij je een vacuümmachine hebt, dan kan je in twee minuten hetzelfde effect bereiken als met uren marineren.
Ik heb er een toestel van het merk LAVA. Het is een vrij dure, maar heel kwalitatieve vacuümmachine waarbij je met een slangetje en mits de gepaste potten heel snel kan vacuümeren en marineren.
Ook super om bijvoorbeeld je potten Zelfgemaakte Keto ketchup of koolhydraatarme confituur mee vacuüm te trekken en om reeds geopende bokalen opnieuw luchtdicht af te sluiten zodat je ze langer kan bewaren.
Sla de stap van het marineren niet over! Dit is zeer belangrijk in dit recept en zorgt voor meer diepgang in de smaak van het vlees.
Koop dus niet langer kant-en-klare gyros, maar maak hem gewoon zelf!
Zoveel lekkerder en je weet wat je eet. 😉
Hou je van de Griekse keuken en de aromatische kruiden, probeer dan zeker ook eens de Griekse Tzatziki gehaktballetjes of de Griekse Lamsribbetjes met feta en mascarpone roomsaus.
Probeer ook eens om zelf Keto Tzatziki te maken. Heerlijk bij de Keto Lamsköfte of bij de Keto Schapengehaktballetjes met Feta en Geroosterde Pompoen
Maar begin vooral bij deze overheerlijke Griekse Keto Gyros
Maak een dubbele portie, want deze gyros bewaart ook prima in de vriezer en zo heb je altijd een Keto maaltijd achter de hand!
Ideaal om te mealpreppen dus
Dit recept is goed voor 6 porties en ook al kook je misschien maar voor 2 of 3, maak het hele recept klaar.
Je kan het vlees gerust van de dag voordien marineren. Haal het wel een half uurtje op voorhand uit de koelkast zodat het op temperatuur komt.
Serveer met de Keto bloemkoolrijst of waarom niet tussen een heerlijke Keto Pistolet of met groentenfrietjes.
Yummy!

Griekse Keto Gyros
Ingrediënten
Marinade
- 150 ml zure room (of Griekse yoghurt) (bij voorkeur geitenroom of schapenroom)
- 1 el harissapasta
- 1 medium ui (in fijne ringen/schijfjes)
- 1 rode paprika (in dunne reepjes of schijfjes)
- 1 groene paprika (in dunne reepjes of schijfjes)
- 1 gele paprika (in dunne reepjes of schijfjes)
- 1 teentje look (geraspt of geplet)
- 2 el olijfolie
- 1 el citroensap
- 2 el rund- of kippenfond (bouillon)
Kruidenmengeling
- 1 tlp zeezout
- 1 tlp zwarte peper
- 1/2 tlp cayenne peper
- 1/4 tlp curcuma
- 1/4 tlp uipoeder
- 1/4 tlp komijnpoeder (of zaad)
- 1/4 tlp shaslick kruidenmengeling
- 1/4 tlp cajun kruidenmengeling
- 1/4 tlp korianderzaad (gemalen)
- 1/4 tlp tijm
- 1/4 tlp oregano
- 1/4 tlp paprika poeder
voor het vlees en de bereiding
- 1,6 kg varkensschouder (spieringgebraad)
- 2 el ghee (geklaarde boter) (of smout)
- 150 ml gevogelte- of rundsfond (gebruik hiervan 2 el voor de marinade)
- 1/4 tlp xanthaangom (optioneel (om te binden))
afwerken en serveren
- 6 el aïoli (homemade of Hunter & Gather Garlic Mayo)
- 6 el zure room
- verse koriander of bladpeterselie
Bereiding
Voorbereiding : het marineren
- combineer alle ingrediënten voor de marinade en het kruidenmengsel in een grote kom
- voeg het in reepjes gesneden varkensvlees toe en roer alles goed door elkaar zodat het vlees volledig omhuld is met de marinade
- bewaar in de koelkast voor minimum 2 uur, maar liefst langer of zelfs van de avond ervoor
Bereiding
- haal het vlees minimum een half uur op voorhand uit de koelkast
- doe de vetstof in de pan of wok en bak het vlees eerst goed aan
- zet het vuur lager en laat enkele minuten verder garen
- voeg na +/- 15 minuten de bouillon toe en laat inkoken tot je een dikkere saus krijgt
- voeg eventueel de xanthaangom toe om de saus wat te binden
- haal van het vuur en meng er de verse kruiden onder
- meng de aïoli met de zure room in een potje
- schep op de borden en werk af met een schijfje citroen en de aïoli/zure room