Keto gyros met varkensvlees

Keto / Low-carb gyros
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Een eigen receptje met een authentieke kruidenmengeling voor een overheerlijke gyros van varkensvlees.

Je kan dit uiteraard met lamsvlees maken, ook heel lekker!

Vroeger, héél vroeger dan, kocht ik gewoon gyros bij de slager. Die was al gemarineerd en het bespaart misschien tijd, maar die ‘marinades’ die ze gebruiken zitten vaak vol met ongezonde en ongewenste troep zoals glucosestroop, maïszetmeel, smaakversterkers, enz…

Misschien heb jij een slager die het wel helemaal zelf maakt en dan heb je geluk, maar bij de meeste en zeker in de supermarkt is het gewoon marinade uit een grote emmer en dat is het.

Dit receptje is suikervrij, glutenvrij, zonder troep. Als je dan ook nog eens kiest voor biologisch of meukvrij vlees, dan heb je een ware delicatesse op je bord die je zal doen wegdromen naar het zonnige Griekenland.

De boodschap die ik je probeer mee te geven is ‘ kook zelf en kies voor ECHTE voeding’

Probeer het zeker eens uit en heb je niet alle ingrediënten voor de kruidenmengeling, experimenteer en kies voor de kruiden die jij lekker vindt.

Het feit dat je zelf kookt en met verse ingrediënten werkt is al een hele stap in de goede richting van je nieuwe levensstijl.

Sla de stap van het marineren niet over! Dit is zeer belangrijk in dit recept.

Laat het vlees minimum 2 uur in de marinade in koelkast, liefst langer en eigenlijk best de hele nacht.

Tenzij je een vacuümmachine hebt, dan kan je in twee minuten hetzelfde effect bereiken als met uren marineren.

Ik heb er een van LAVA (zie link in webshop). Het is een vrij dure, maar heel kwalitatieve vacuümmachine waarbij je met een slangetje en mits de gepaste potten heel snel kan vacuümeren en marineren. Ook super om bijvoorbeeld je potten zelfgemaakte koolhydraatarme ketchup of koolhydraatarme confituur mee vacuüm te trekken en om reeds geopende bokalen opnieuw luchtdicht af te sluiten zodat je ze langer kan bewaren.

Extra tip: koop de dubbele of zelfs driedubbele hoeveelheid vlees. Marineer en bewaar in porties in de vriezer en je tovert ook op die drukke doordeweekse avonden gegarandeerd een snelle, lekkere en koolhydraatarme maaltijd op je bord. 😉

 




Keto Gyros

Print recept Pin recept
diner, hoofdschotel
porties 4 personen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
marineertijd 2 uur
Totale tijd 35 minuten

Ingrediënten

Marinade
  • 150 ml zure room (of Griekse yoghurt) (bij voorkeur geitenroom of schapenroom)
  • 1 el harissapasta
  • 1 medium ui (in fijne ringen/schijfjes)
  • 1 rode paprika (in dunne reepjes of schijfjes)
  • 1 groene paprika (in dunne reepjes of schijfjes)
  • 2 teentjes look (geraspt of geplet)
  • 1 chilipepertje (fijngesneden)
  • 2 el olijfolie
  • 1 el citroensap
  • 2 el rund- of kippenfond (bouillon)
Kruidenmengeling
  • 1 tlp zeezout
  • 1 tlp zwarte peper
  • 1/2 tlp cayenne peper
  • 1/4 tlp curcuma
  • 1/4 tlp uipoeder
  • 1/4 tlp komijnpoeder (of zaad)
  • 1/4 tlp shaslick kruidenmengeling
  • 1/4 tlp cajun kruidenmengeling
  • 1/4 tlp korianderzaad (gemalen)
  • 1/4 tlp tijm
  • 1/4 tlp oregano
  • 1/4 tlp paprika poeder
voor het vlees en de bereiding
  • 800 gram varkensvlees (spieringgebraad in reepjes)
  • 2 el ghee (geklaarde boter) (of olijfolie of smout)
  • 250 ml gevogelte- of rundsfond (gebruik hiervan 2 el voor de marinade)
  • 1/4 tlp xanthaangom (om te binden (optioneel))
afwerken en serveren: verse koriander (het blad) of peterselie en extra zure room of aioli

    Bereiding

    Voorbereiding : het marineren
    • combineer alle ingrediënten voor de marinade en het kruidenmengsel in een grote kom
    • voeg het in reepjes gesneden varkensvlees toe en roer alles goed door elkaar zodat het vlees volledig omhuld is met de marinade
    • bewaar in de koelkast voor minimum 2 uur, maar liefst langer of zelfs van de avond ervoor
    Bereiding
    • haal het vlees minimum een half uur op voorhand uit de koelkast
    • doe de vetstof in de pan of wok en bak het vlees eerst goed aan
    • zet het vuur lager en laat enkele minuten verder garen
    • voeg na +/- 15 minuten de bouillon toe en laat inkoken tot je een dikkere saus krijgt
    • voeg eventueel de xanthaangom toe om de saus wat te binden
    • haal van het vuur en meng er de verse kruiden onder

    Notities

    Serveer met bloemkoolrijst, Chinese kool, shirataki noodles, groentenfrietjes of gewoon met een frisse salade en een lekkere aioli of extra zure room
    Nutrition Facts
    Keto Gyros
    Amount Per Serving (1 portie)
    Calories 522 Calories from Fat 261
    % Daily Value*
    Fat 29g45%
    Saturated Fat 12g75%
    Cholesterol 160mg53%
    Sodium 880mg38%
    Potassium 1079mg31%
    Carbohydrates 12g4%
    Fiber 2g8%
    Sugar 6g7%
    Protein 49g98%
    Vitamin A 1705IU34%
    Vitamin C 83.2mg101%
    Calcium 67mg7%
    Iron 2.6mg14%
    * Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.


    Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @ketocoachingbelgium of tag #ketocoachingbelgium!

    Share on facebook
    Share on google
    Share on twitter
    Share on linkedin
    Share on pinterest
    Sofie

    Sofie

    Laat een bericht achter

    Volg ons op

    Recente recepten

    Like onze pagina

    Mis geen enkel recept

    Scroll naar top