Botermalse lamsribbetjes met Griekse smaken en een kruidig roomsausje met feta en mascarpone.
Klaargemaakt in de Instant Pot!
Ribbetjes hoef je geen urenlang te garen in de slowcooker of in de oven.
Hoewel traag gegaarde ribbetjes ook heel lekker zijn en er in je huis dan een hele dag een heerlijke geur hangt, we hebben daarvoor niet altijd de tijd.
Misschien vergeet je wel eens iets uit de diepvries te halen de dag voordien. Of misschien is het je slager zijn sluitingsdag. Of misschien heb je gewoon zin in lekkere ribbetjes en wil je die snel klaar hebben.
Dan is de Instant Pot een super handig ding om in huis te hebben.
Bij mij gaat hij zelfs nooit de kast, maar blijft hij gewoon op het werkblad staan.
Als je van lamsvlees houdt, dan moet je dit recept zeker proberen.
De ingrediënten lijken misschien niet zo’n voor de hand liggende combinatie, maar het resultaat is overheerlijk! 🙂
Deze lamsribben kan je in de oven maken, maar ik zou eerder opteren om ze traag te garen in de slowcooker of in een grote stoofpan / braadpan. (+/- 4u)
Het is niet zoals bij spareribs van varken, waar je ze tamelijk snel in de oven kan garen en waar wat beet mag opzitten.
Deze ribbetjes hebben nog heel wat vlees en dus wil je ze super mals en niet taai. Het vlees moet smelten in je mond.
In een gewone braadpan zal je ze een paar uur moeten traag garen, maar in de Instant Pot heb je ze in amper 25 minuten klaar.
Ben je ze vergeten uit de diepvries te halen? Geen probleem, tel gewoon 5 à 8 minuten extra (afhankelijk van de hoeveelheid) en ze komen er even mals uit. 😉
Nadien nog even in de oven onder de grill voor een krokant korstje. Of als het weer het toelaat, op de BBQ.
Ook een winter, als het gesneeuwd heeft, zijn deze ribbetjes met de spicy saus een heerlijk aperitiefhapje voor je ‘winter barbecue‘.

Eerder fan van varkensribbetjes? Probeer dan de andere recepten op de site zoals de Keto BBQ spareribs uit de Instant Pot of de Kleverige Keto spareribbetjes
Laat het smaken!
Keto Lamsribbetjes uit de Instant Pot
materiaal
- Instant Pot / snelkookpan + oven / grill of BBQ
Ingrediënten
- 2 kg lamsribben (versneden (+/- 1,2 kg vlees))
- 3 el appelciderazijn
- 1 teentje knoflook (geplet en fijngehakt)
- 5 el Huisgemaakte Keto Ketchup
- 2 el Harissa Pasta
- 150 gram fetakaas (verkruimeld)
- 200 ml zure room
- 1 el oregano
- 1 tlp zout (Keltisch zeezout of Himalaya zout)
- 2 tlp Ras el Hanout
- 1 tlp scherp paprikapoeder
- 1 tlp Vindaloo Currypoeder (rood currypoeder of gewoon currypoeder)
- 1/4 tlp gemalen korianderzaad
- 1/8 tlp All spice (Jamaicaanse Peper)
- 1/8 tlp komijnpoeder (optioneel)
- scheutje water om los te roeren
- 250 gram mascarpone (om de saus af te werken en te binden)
Bereiding
Maak de lamsribben
- Leg de ribbetjes in de Instant Pot
- Meng alle overige ingrediënten, met uitzondering van de mascarpone, in een kommetje en giet over de lamsribbetjes
- Sluit het deksel van de Instant Pot en kies 'manual' 'High pressure' '25 min'
- Laat na het verstrijken van de kooktijd op natuurlijke manier ontluchten (+/- 15 à 20 min)
- Haal het vlees uit de pot en leg op een met bakpapier beklede ovenplaat (of in een ovenschotel) Verwarm de oven voor en zet op grill stand
- Giet de saus uit de Instant Pot door de vetafscheider en doe dan terug in de pot
- Zet op 'sauté' en giet de saus, zonder het vet terug in de pot
- Roer er de mascarpone in los en laat inkoken tot gewenste sausdikte (+/- 10 à 15 min)
- Lepel het vet dan in de vetafscheider is overgebleven over de ribbetjes op de bakplaat en schuif +/- 3 à 4 minuten de grill (of rooster kort op de bbq)
- Doe de saus in een potje en serveer met de ribbetjesLekker met geroosterde pompoen of bloemkoolcouscous of gewoon als apertiefhapje