Keto Gist brood uit de broodbakmachine

Keto low carb koolhydraatarm en graanvrij glutenvrij brood uit de broodbakmachine

Keto Broodbakmachine Brood

Dit Keto Gistbrood maak je makkelijk in de broodbakmachine!
Het is niet alleen koolhydraatarm, het is ook graanvrij en glutenvrij!

Ik bak ondertussen al jaren keto brood en broodjes in de oven en dat lukt prima.

Toch kreeg ik regelmatig de vraag of geen recept had dat ook werkt voor de broodbakmachine.

Aangezien een keto brood gemaakt is van totaal andere ingrediënten dan een traditioneel brood, leek het mij niet zo eenvoudig.
Vooral ook omdat er normaliter geen tarwe/graan en geen gluten in Keto Brood zit en je dus ook geen gist gebruikt om het brood te laten rijzen.

De ‘bakkersgist‘ werkt namelijk doordat hij de maltose (moutsuiker) die gevormd wordt uit het zetmeel van graan/tarwe kan gebruiken als voedingsbron.

Door de fermentatie worden er luchtbelletjes (kooldioxide gas) gevormd die het deeg naar buiten duwen en ervoor zorgen dat het brood rijst.

Bij een brood dat geen tarwe of graan bevat, heeft de gist dus een andere voedingsbron nodig, namelijk suiker.

Gist kan leven op diverse soorten suikers zoals glucose, een enkelvoudig suikermolecuul en maltose een tweevoudig suikermolecuul.

In meel en bloem zit geen suiker maar wel zetmeel.
Zetmeel bestaat uit grote reeksen aan elkaar gekoppelde glucose moleculen.

Zetmeel is dus een vorm van suiker, alleen smaakt het niet zoet.
Zetmeel staat daarom ook op het voedingslabel onder de koolhydraten. zie het artikel Ingrediënten en Voedingslabels lezen

Maltase, een enzym dat van nature voorkomt in graan, is in staat zetmeel om te zetten in maltose.

Maltose is een suikervorm die zeer geliefd is door de gistcellen.

Wanneer je low-carb brood op basis van noten- of zadenmeel met gist wil laten rijzen, moet je dus zelf voeding (een vorm van suiker) toevoegen.

Je kan hiervoor inuline poeder gebruiken of een zoetstof op basis van inuline zoals Yacon siroop, of gewoon suiker gebruiken.

Geen paniek, zoals ik al zei :

De gist eet de suiker op, niet jij!

Dit is een fermentatieproces en de restwaarde van de suiker in het eindproduct, in jouw brood dus, is nihil.

Mijn experiment met de Keto Klaaskoeken, waarvoor ik ook gist gebruikte, bracht mij tot Keto Gistbrood oven recept dat ik al eerder postte.

En aangezien ik daarin dus wel gist gebruik en ik nog een oude broodbakmachine had van toen ik destijds glutenvrij at, moest ik dit Keto Gistbrood toch eens in die machine proberen.

Waarom moeilijk doen als makkelijk ook gaat?

Alleen stond die broodbakmachine intussen bij mijn schoonzus, waar het was beland nadat ik het jaren geleden, toen ik startte met Keto, had doorgegeven aan mijn moeder.

Toen was het Keto dieet nog niet zo bekend en al zeker niet hier bij ons.
Van Keto brood was toen ook geen sprake, dat kwam pas een paar jaar later.
Er verschenen dan hier en daar enkele ‘keto broodrecepten‘, maar die waren niets vergeleken met nu.
Niet van vorm, textuur, smaak, …
Bovendien vond je hier bij ons niet helft van de ingrediënten.

Gelukkig nu wel! 😉

Niet dat het de bedoeling is om je ‘oude broodgewoontes‘ gewoon te vervangen, want dan verander je weinig aan je levensstijl.
Maar het is soms echt wel handig voor een snelle lunch en een prima alternatief voor in de brooddoos van de kids.

Zoals ik al zei, maakte ik dit brood al eerder in de oven, dus als je geen broodbakmachine hebt, geen probleem!
Je vindt het Keto Gistbrood recept voor de oven hier.

En dan zou je de vraag kunnen stellen, waarom gist als de andere Keto broodrecepten zonder gist ook werken?

Simpel, voor de geur en de smaak die gist aan het brood geeft.

Brood bakken met gist

Waarom ruikt het brood van de bakker anders dan een brood gebakken met amandelmeel of kokosmeel of welk koolhydraatarm meel dan ook?

Dat komt niet enkel door de tarwe of het graan, het komt voor een deel door de gist.

Gist is wat ‘traditioneel brood‘ zijn unieke geur en smaak geeft.

Echter is er ook een keerzijde aan de medaille van gist.

Als je vaak last hebt van verteringsproblemen, een opgeblazen gevoel of darmproblemen hebt, dan is gist zeker niet aan te raden.
Kan je dan jouw keto brood niet in de broodbakmachine maken?

Toch wel hoor, want aangezien ik zelf moet opletten voor mijn darmen met gist, en aangezien ik dan toch aan het experimenteren geslagen was, heb ik ook 2 receptjes zonder gist voor de broodbakmachine.

Het Keto Carré Brood uit de broodbakmachine en het Keto Zadenbrood uit de broodbakmachine.

Alleen kan je daar het deeg niet laten rijzen en werk je enkel met de aparte ‘kneedfunctie‘ en de ‘bake only‘ functie.
Maar ze zijn wel super lekker!😋

Dit Keto Gistbrood maak je wel volledig klaar met het ‘glutenvrije programma‘ van je broodbakmachine.
Heb je die functie niet, dan kan je opteren voor het ‘bake rapid‘ programma. Dat bakt wel minder lang, dus zal je na het beëindigen van het programma nog even moeten verder bakken op de ‘bake only’ functie.

Keto Gistbrood in de broodbakmachine

Belangrijk!
Gebruik Instant Gist en doe deze eerst in het bakblik.
Ik gebruik de zakjes gist van ‘Bruggeman‘, die bevatten net de hoevelheid die je nodig hebt.
Bovenop de gist doe je de meelmix en daarbovenop giet je voorzichtig de natte ingrediënten.
Sluit het deksel van de machine, kies ‘glutenvrij’ en start de machine.

Keto en koolhydraatarm graanvrij glutenvrij brood mix voor broodbakmachine
Keto en koolhydraatarme graanvrije glutenvrije broodmix en natte ingredienten voor broodbakmachine

Ik ging natuurlijk tussendoor even piepen voor het maken van de foto. 😉

Haal het brood, na het beëindigen van het bakproces, zo snel mogelijk uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.
Bewaar in een broodzak of doos op het aanrecht (enkele dagen, controleer de versheid) of snijd in sneetjes en bewaar individueel verpakt in vetvrij papier in een vrieszakje in de diepvries. (tot +/- 3 maanden)

Keto en koolhydraatarm graanvrij glutenvrij brood net uit de broodbakmachine
Keto low carb koolhydraatarm graanvrij glutenvrij brood uit de broodbakmachine

Heerlijk met wat roomboter en een sneetje kaas of ander beleg! 😋
Geniet ervan! ☺

Deel jouw creatie op Facebook, in de Facebook Workshop Groep, volg @ketocoaching.be op Facebook en @ketocoachingbelgium en #ketocoachingbelgium op Instagram.

Vergeet het recept ook niet te Pinnen.




Keto Gistbrood uit de broodbakmachine

Graanvrij, glutenvrij en koolhydraatarm brood met het echte gist aroma en makkelijk klaar in de broodbakmachine
Print recept Pin recept
bakken, lunch, ontbijt
porties 20 sneetjes
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
rijzen 1 uur 30 minuten
Totale tijd 2 uur 45 minuten

Ingrediënten

Natte ingrediënten
    Voor het gistbeslag
    • 11 g instant gist (type Bruggeman)
    • 450 ml water
    • 25 gram roomboter
    • 300 ml eiwit
    • 1 el appelciderazijn
    Voor de meelmix
    • 50 gram sesammeel (Sukrin) (ontvet)
    • 50 gram amandelmeel (Sukrin) (ontvet - superfijn)
    • 75 gram blond lijnzaadmeel
    • 60 gram kokosmeel (Sukrin) (ontvet)
    • 40 gram eiwit proteïne poeder (van het wit van eieren)
    • 6 el psyllium husk (zelf gemalen tot poeder)
    • 1/2 tlp baksoda
    • 1 tlp wijnsteenpoeder (of vervang baksoda en wijnsteenpoeder door 1,5 tlp wijnsteenbakpoeder)
    • 1 el inuline poeder (of yacon siroop of gewone suiker)
    • 1 tlp zout (Keltisch zeezout of Himalaya zout)

    Bereiding

    Voorbereiding
    • Meng alle droge ingrediënten (met uitzondering van de gist en het inulinepoeder) in een ruime kom en roer goed door mekaar
    • Scheid de eieren en doe de eiwitten in een kom (bewaar de eidooiers voor een lekkere mayo of een keto vanillepudding)
    • Voeg 1 el azijn toe en klop los
    • Warm het water op tot +/- 45°C
    • Los het inulinepoeder (of andere vorm van suiker) op in het warme water
    • Voeg er de boter bij en roer tot ze helemaal gesmolten is
    • Giet bij het eimengsel en klop even goed door mekaar
    Bakken in de broodbakmachine
    • Strooi eerst de gist in het bakblik
    • Strooi er vervolgens de meelmix over en schud even zodat je een effen oppervlak heb
    • Giet nu zachtjes het ei-water-boter mengsel bovenop de meelmix
    • Zet het bakblik in je broodbakmachine en sluit het deksel
    • Kies programma 'glutenvrij' en 'lichte' korst (afhankelijk van het type machine dat je hebt, dus check de handleiding - mogelijks kan je optioneel kiezen voor langere baktijd of op sommige machines heb je de optie 'bake rapid' die is ongeveer vergelijkbaar)
    • Haal het brood uit de vorm zo snel mogelijk uit de vorm en plaats op een rooster
    • Laat volledig afkoelen alvorens te snijden
    • Bewaren doe je best in een broodzak op het aanrecht (+/- 5 dagen) of steek de sneetjes individueel verpakt in vetvrij papier in de vriezer (+/- 3 maanden houdbaar)

    Nutrition Facts
    Keto Gistbrood uit de broodbakmachine
    Amount Per Serving (1 sneetje)
    Calories 84.9 Calories from Fat 35
    % Daily Value*
    Fat 3.9g6%
    Saturated Fat 1.3g8%
    Trans Fat 0.1g
    Cholesterol 2.7mg1%
    Sodium 185.8mg8%
    Potassium 69.9mg2%
    Total Carbs 6g2%
    Fiber 4.5g19%
    Sugar 0.3g0%
    Protein 7.1g14%
    Vitamin A 31.2IU1%
    Vitamin C 0.1mg0%
    Calcium 2.3mg0%
    Iron 0.2mg1%
    Net Carbs 1.5g
    Total Carbs - sugaralcohol 6g
    * Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.


    Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @ketocoachingbelgium of tag #ketocoachingbelgium!

    Sofie

    Sofie

    Belangrijk : Alle informatie op de Website en de inhoud van de blog, inclusief tekst, afbeeldingen en geciteerde statistieken, evenals al het andere materiaal dat hierin is opgenomen (‘de inhoud”), is alleen voor informatiedoeleinden. De inhoud is niet bedoeld als vervanging voor professioneel, medisch advies, medische diagnose en/of behandeling. Negeer geen medisch advies en raadpleeg altijd uw arts als u vragen heeft over een medische aandoening of voordat u iets implementeert dat u heeft gelezen of gehoord in onze inhoud of tijdens eventuele webinars, life video’s, enzovoort. Als bezoeker of gebruiker van de Website verbind je je ertoe op geen enkele wijze en onder geen enkele vorm dan ook het geheel of zelfs een deel van elementen waaruit de Website bestaat te kopiëren, te bewerken, te reproduceren, door te verkopen of op enige andere wijze te gebruiken. zie onze voorwaarden

    Volg ons op

    Recente recepten

    Like onze pagina

    Mis geen enkel recept

    Scroll naar boven