Krokant gebakken spek met curry mayonaise!
A match made in heaven 🙂
Een lekker vullende lunch salade.
Zo eenvoudig, maar zo heerlijk, dat ik dit receptje gewoon moest delen.
De dressing maak ik met het spekvet (braadvet) en een beetje appelciderazijn.
En de curry mayonaise is gewoon basic Keto Mayonaise met currypoeder, curcuma en een beetje appelciderazijn.
In currysaus wordt vaak appel gebruikt omdat deze gewoon goed samen passen.
Voor de koolhydraatarme of Keto versie, gebruik je appelazijn (ACV).
Bij voorkeur echte appelciderazijn met de ‘mother‘, dus troebele ACV. De zuurtegraad van ACV is anders dan deze van gewone of andere azijn en de ‘moeder’ bevat prebiotica.
Zo is aangetoond dat ACV kan helpen om/met :
- handhaven van een normale bloedsuikerspiegel
- ondersteunen van een gezonde darm
- regelen/corrigeren van de zuurtegraad in de maag
- ondersteuning van het immuunsysteem
- een gezond gewicht te behouden
Je kan een theelepel ACV oplossen in een glas water en dat voor je maaltijd drinken, of je kan hem verwerken in een dressing zoals ik hier deed.
Probeer het receptje 😉
Keto gevulde tomaat met spek en curry mayonaise
Ingrediënten
- 100 gram spekblokjes
- zout, peper en een snuifje gerookte paprika
- 100 gram gemengde sla
- 1 tomaten (uitgehold)
- 3 kerstomaatjes
- 2 eieren (gekookt)
- 1/4 avocado
Voor de dressing
- 1/2 el appelciderazijn (of witte wijnazijn of kokosazijn)
- 1 el spekvet (braadvet van het spek)
Voor de currymayonaise
- 2 el mayonaise (home made of zeker suikervrij)
- 1,5 à 2 tlp currypoeder (afhankelijk van je eigen smaak)
- 1/4 tlp curcuma
- 1 tlp appelciderazijn
- zout (Keltisch zeezout of Himalaya zout)
- peper van de molen
Bereiding
- Kook de eitjes en was ondertussen de sla en de tomaten
- Hol de tomaat uit en snijd de kerstomaat in twee
- Meng de mayonaise met het currypoeder en curcuma poeder en voeg 1tlp appelciderazijn (of kokos of witte wijnazijn) toe. Afhankelijk van je currypoeder, zal je meer of minder moeten toevoegen om een goede currysmaak te bekomen
- Zet een pan op het vuur en bak de spekblokjes krokant in eigen vet
- Kruid ze met peper, zout en een beetje gerookte paprika
- Draai het vuur uit, haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier zodat ze lekker krokant worden
- Meng 1 el van het spekvet dat in de pan is achtergebleven met 1/2 el appelciderazijn
- Schik de sla op het bord, leg de uitgeholde tomaat in het midden
- Schil en snijd de avocado in partjes
- Pel de eitjes en snijd in partjes
- Halveer de kerstomaatjes
- Schik alles in waaiervorm op het bord
- Vul de uitgeholde tomaat met de spekblokjes en bespreken het bord met de spek/azijn dressing
- Lepel er rijkelijk currymayonaise op en rond en kruid eventueel nog wat extra bij met peper en zout
- Smakelijk!