Keto Geroosterde lamsschouder met chili gember curry pilinoten marinade, koolhydraatarme kokos currysaus en gegrilde pompoen en groene boontjes uit de oven.
Een hele uitleg voor een eigenlijk vrij eenvoudig gerecht dat je makkelijk klaarmaakt met slechts 1 ovenplaat en 1 pan.
Als je de marineertijd niet meerekent, tover je dit in slechts 45 min. op tafel.
Deze marineertijd kan je ook gewoon overslaan, maar dan zal de smaak iets minder in het vlees gedrongen zijn. Dat maakt het daarom zeker niet minder lekker, maar als je voor een extra smaaksensatie gaat, dan raad ik het wel aan.
Ik gebruik in deze marinade/korst de Pili noten van Raw & Wild met curcuma en gember smaak. Je kan ook naturel gebruiken of je kan ze vervangen door amandelen.
Waarom ik pili noten gebruik?
Ze zijn lekker romig en bevatten bovendien veel minder koolhydraten (slecht 4 totale KH/100g) dan amandelen.
Ze zijn ook heerlijk als snack.
De Pili Noten van Raw & Wild zijn bovendien biologisch ‘raw‘ & ‘activated‘of ‘sprouted’.
Wat wil zeggen dat de noten geweekt en gedehydrateerd zijn. Het drogen gebeurt op zeer lage temperatuur wat maakt dat ze alle gezonde stoffen behouden.
Het weken en drogen van noten zorgt ervoor dat het fytinezuur geneutraliseerd wordt.
Fytinezuur behoort tot de groep van de fytaten. Deze stoffen binden met mineralen zoals calcium, magnesium, fosfor, ijzer, … en beroven zo eigenlijk het lichaam van deze zeer belangrijke micronutriënten.
Daarom is het ook zo belangrijk om noten eerst te weken alvorens ze zo te eten en ook als je bijvoorbeeld notenmelk wil maken, moet je noten eerst weken. Niet gewoon omdat ze dan zachter zijn en ze makkelijker mixen, maar om het fytinezuur te neutraliseren.
Heb je zelf al eens notenmelk gemaakt? Het is heel eenvoudig en veel lekkerder dan wat je in de winkel koopt. Je kan notenmelk maken van bijna elke soort noot.
Probeer eens de receptjes voor :
Voor dit recept gebruikte ik dus de pili noten in de marinade om voor een extra textuur te zorgen.
Het is zoals ik al zei, een heel eenvoudig recept en vraagt slechts enkele handelingen en je maakt er bovendien slechts 1 braadslede of ovenschotel en 1 pan voor vuil.
Stap 1
Maak de marinade en masseer deze in het vlees. Ik doe dit direct op de bakplaat en schuif deze zo in de koelkast. Laat (bij voorkeur) minimum 2 uur marineren.
Haal uit de koelkast en in schuif in de voorverwarmde oven gedurende 25min op 220°C

Stap 2
Schik er de pompoen en boontjes rond, voeg de kruiden toe en giet er de bouillon over.
Bak gedurende +/- 30 min in de oven op 200°C

Stap 3
Maak ondertussen de kokos currysaus


Stap 4
Vlees laten rusten en serveer gewoon op de plaat aan tafel. Nog zo leuk als je het vlees aan tafel snijdt voor je gasten.

Oh ja, je maakt dan ook nog wel een snijplank vuil 😉
Maar geloof me, het is de moeite waard!
Probeer het receptje zeker uit.
Hou je van echt spicy, voeg dan een extra lepel sambal bij in de saus.
Smakelijk!

Geroosterde Lamsschouder met pompoen, boontjes en pikante kokos currysaus
materiaal
- oven + bakplaat of op de BBQ
Ingrediënten
- 1 ontbeende lamsschouder (+/- 1,2 kg vlees)
- 3 el ghee of kokos
voor de marinade
- 1 stuk gember (+/- 5cm)
- 2 teentjes knoflook
- 1/4 rode ui
- 1 rode chilipeper
- 50 gram pili noten curcuma en gember of naturel (of amandelen)
- 2 el zure room
- 1 el bruin mosterdzaad
- 1 el witte wijnazijn (of kokos of ACV)
- een handvol verse koriander (of 1/2 el gedroogde)
voor de kokos currysaus
- 40 ml lamsfond (of andere)
- 1 blik kokosroom
- 4 tomaten (zonder vel en zaadjes of gebruik gepelde uit blik)
- 1 stuk gember (+/- 3 cm)
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode chilipeper (of 1 tl sambal)
- 1 el bruin mosterdzaad
- 2 el kokosazijn (of witte wijnazijn of ACV)
- 1 el gedroogd curryblad
- 1/4 tlp Keltisch Zeezout of Redmond real Salt
- snuifje cayenne peper
voor de groenten
- 1 middelgrote pompoen
- 400 gram groene boontjes (diepvries of vers)
- 1/4 rode ui
- 1 tlp Ras el Hanout
- zout en peper van de molen
- 160 ml lamsfond (of andere)
Bereiding
maak de marinade en marineer het vlees
- Pel de ui en de knoflook en schil de gember
- voeg samen met alle andere ingrediënten in de blender en mix tot een pasta
- masseer de marinade in het vlees en laat minimum 2u marineren in de koelkast
de bereiding
- haal het vlees een kwartier op voorhand uit de koelkast
- verwarm ondertussen de oven voor op 220°C
- leg het vlees in het midden van de bakplaat en verdeel er de vetstof op en rond
- schuif in de oven en bak +/- 15 minuten op 220°C
- maak ondertussen de pompoen en de boontjes schoonSchil de pompoen, verwijder de zaden en snijd in maantjes en dan nogmaals middendoor
- haal de bakplaat uit de oven en verdeel de boontjes, pompoen en ui rond het vlees
- kruid met peper, zout en Ras el Hanout en giet er de bouillon over
- Schuif opnieuw in de oven, verlaag de temperatuur naar +/- 200°C en bak gedurende +/- 30 minuten (of langer als je het vlees meer uitgebakken wil)
maak ondertussen de saus
- doe alle ingrediënten voor de saus in de blender en hak fijn
- doe in de pan en bak kort aan
- voeg tomaat, bouillon en kokosroom bij
- breng kort aan de kook, verlaag het vuur en laat verder inkoken tot gewenste sausdikte
afwerken en serveren
- Haal de plaat uit de oven en laat het vlees even rusten.
- Serveer op de plaat aan tafel en strooi er wat extra gehakte pilinoten over en serveer er de kokos currysaus in een potje apart bijSmakelijk!