Wie vaak Keto Broodjes maakt, weet dat hiervoor meestal enkel het eiwit gebruikt.
Je blijft dus altijd zitten met de eidooier en die is net zo voedzaam.
Je kan natuurlijk mayonaise maken, Keto pudding of in de zomer Keto ijs, maar op den duur zit je vriezer zo vol …
Gepekelde eidooiers zijn een fantastische manier om je eigelen te verwerken!
Doe ze in stukjes door je salade of geraspt als kaas over je courgetti bolognaise. Heerlijk!
Je kan ze ook gewoon zo eten, als snack, een klein geel vetbommetje puur natuur!
Eieren zijn Superfood!
Ze bevatten alle nodige voedingsstoffen om van een enkele cel uit te groeien tot een kuiken.
Ze zitten boordevol met hoog kwalitatief eiwit, vitaminen, mineralen, gezonde vetten en sporenelementen.
Eieren werden lang onterecht gedemoniseerd om allerlei redenen, waaronder het feit dat ze negatieve invloed zouden hebben op cholesterol en zo het risico op hart- en vaatziekten zouden verhogen.
Eerst waren ze goed, dan weer slecht, dan weer goed, … wat zal het nu zijn???
Wil je weten hoe het nu eigenlijk zit?
Kom er alles over te weten in Eieren zijn het Perfecte Keto Food!
Als je dus volgende keer Keto broodjes bakt, gooi de dooiers zeker niet weg en maak je eigen gepekelde eidooiers!
Het is super eenvoudig, vraagt niet veel tijd, alleen een beetje geduld.
Zo ga je te werk :
Stap 1
Doe een laag zout (met eventueel extra kruiden naar smaak) in een glazen schaal

Stap 2
Verdeel in een mooie laag, maak een putje met de achterkant van een lepel en laat er voorzichtig de eidooier in vallen en bedek met een dikke laag van het resterende zout


Stap 3
Dek de schaal af en plaats gedurende 7 à 9 dagen in de koelkast

De eidooiers nemen ook de smaak van het zout op en het zout neemt de smaak op van wat in je koelkast ligt. Je dekt ze dus best af.
Ik gebruik een diepvries/ovenschaal van pyrex met een deksel waar een zo’n verluchtingsventiel inzit. Heel makkelijk.
Maar je kan ook gewoon folie gebruiken en een hoekje vrijlaten. Je wil namelijk niet dat er condens gevormd wordt en dat je zout dus nat zou worden, want dan werkt het niet.
Het zout zorgt er eigenlijk voor dat de dooiers als het ware uitdrogen, net zoals bij ‘gedroogde’ ham.
Stap 4
Haal de dooiers voorzichtig uit het zout en spoel ze in koud water


Nu zijn de dooiers bijna klaar, maar nog niet helemaal.
Ze zijn gezouten, maar nog niet gedroogd!
Je moet er eerst het zout afspoelen en dan kan je ze laten drogen.
Stap 5
Eidooier drogen

Ik gebruik mijn Excalibur droogoven, maar je kan het ook in een gewone oven als je die op lage temperatuur kan zetten. (1,5 à 2 u op 60 °C)
Een andere optie is ze apart in stukjes neteldoek (theedoek) doen en in de koelkast of op een koele plek aan de lucht laten drogen. (dat duurt dan +/- 1 week)
Probeer het zeker eens uit!
Geïnteresseerd in een voedseldroger?
Ik heb de mijne al jaren, het is een hele grote met 9 niveaus, maar kost aardig wat geld. Ik gebruik hem ook voor het drogen van noten, kruiden, tomaten, enz…
Er zijn ook zeker eenvoudigere en goedkopere toestellen op de markt, maar die missen vaak een timer en je kan de temperatuur ook vaak niet goed regelen. Het voedsel droogt niet egaal en aangezien deze toestellen vaak minder krachtig zijn, moeten ze veel langer draaien.
Als je hem dus enkel voor gepekelde eidooier zou gebruiken, dan zou ik het eerst in de gewone oven proberen. Desnoods met de ovendeur op een kiertje.
Wil je ook graag andere zaken gaan drogen en eventueel zelf Jerky (gedroogd vlees) of groenten, noten en kruiden drogen, dan raad ik je aan om te investeren in een kwalitatief toestel zoals deze hieronder.
Gepekelde Eidooier
materiaal
- ovenschaal + droogoven of traditionele oven + ovenrekje
Ingrediënten
- 6 eidooiers
- 500 gram Keltisch Zeezout of Redmond real Salt (of ander kwalitatief Zeezout)
- extra kruiden naar keuze (optioneel)
Bereiding
- Doe een laag van het zout (eventueel met andere kruiden) in een ruime glazen schaal
- Maak met de achterkant van een lepel 6 kuiltjes in het zout
- Scheid de eieren en doe in elk kuiltje een eidooier (de eiwitten kan je gebruiken voor Keto Broodjes of een ander Keto gerechtje)
- Bedek de eidooiers met het resterende zout. Let op dat ze volledig onder het zout liggen
- Dek af met folie en laat een klein hoekje vrij zodat de lucht er uit kan en je geen condens krijgt(ik gebruik hiervoor een Pyrex schaal met een deksel dat een luchtventieltje heeft)
- Plaats in de koelkast voor +/- 7 à 9 dagen
- Haal de schaal uit de koelkast en haal de eidooiers voorzichtig uit het zout
- Borstel ze lichtjes af en spoel ze kort in koud water
- Dep droog en leg op een ovenrekje
- Droog gedurende +/- 1,5 à 2 u op 65°C
- Laat volledig afkoelen en bewaar in een luchtdichte doos in de koelkast tot je ze wil gebruiken