Keto Fish Pot Pie
Koolhydraatarme vispastei met een glutenvrije korst.
Dit romig stoofpotje van vis zit verborgen onder een krokant dekseltje.
Fish Pot Pie is een Brits gerecht en is eigenlijk een vistaart maar dan op zijn kop.
De ‘vulling‘ zit onderaan en de ‘taartbodem‘ zit bovenaan.
Een beetje zoals een vispastei, maar dat wordt bij ons dan geserveerd in een bladerdeegkoekje (videe), zoal vol-au-vent vaak geserveerd wordt.
Een koninginnenhapje dus, maar dan met vis.
Je zou eigenlijk het deeg ook eerst als een kuipje kunnen bakken en dan vullen met het romige visstoofpotje en zo nog even in de oven laten korsten. Alleen zal het deeg dan wat sompig zijn en zijn krokantheid een beetje verliezen.
In dit recept gebruik ik het Keto Hot Pocket basisrecept deeg en gaat de korst er dus bovenop! 🙂
Normaal wordt dit met geraspte mozzarella gemaakt, omdat die vrijwel smaakloos is en dus ook prima werkt voor zoete bereidingen, zoals de Keto Kaneelrolletjes of de Keto Chocolade broodjes.
Hier koos ik voor een hartige versie met geraspte gouda en emmentaler. Dit past dan weer beter voor de Keto Pizza Pockets of de Keto Ham en Kaas Pockets, maar die kan je uiteraard ook met de mozzarella maken.
Maak eerst het deeg voor de korst
Heel simpel : smelt de kaas met de roomkaas in een pannetje op laag vuur en roer goed door.
Eens alles gesmolten is, haal je de pan van het vuur en voeg je het ei toe. Goed blijven roeren zodat het niet stolt.
Vervolgens voeg je de droge ingrediënten bij en roert goed tot je een soort van deegbal krijgt.
Uitrollen doe je best tussen 2 bakvellen.


Snijd de vorm uit naargelang de potjes of schaaltjes die je gebruikt en zorg dat je een cm of twee overschot hebt om straks over de rand te plooien.
Gebruik de restjes voor een leuke decoratie (ik koos voor een visje en een golfje) en/of maak er kaaskoekjes mee. Deze zijn ook heerlijk. 😉
Tip: je kan het deeg op voorhand maken en in de vriezer of koelkast bewaren tussen de bakvellen.


Maak dan het visstoofpotje
Versnipper de groenten, doe in een ruime pan en voeg witte wijn en azijn toe. De alcohol verdampt, maar als je liever geen witte wijn gebruikt, kan het zeker ook met visfond.
Breng aan de kook en laat pruttelen tot het vocht voor de helft is ingekookt.
Voeg dan de room toe, laat aan de kook komen, draai het vuur iets lager en pocheer de vis in de room.


Pocheer de vis tot hij net gaar is en haal dan uit de room.
De room laat je nu verder inkoken tot een dikke saus.
Draai het vuur uit en roer er de gepelde grijze garnaaltjes door.


Voeg de vis terug in de saus en roer zachtjes door mekaar.
Verdeel in de potjes of schaaltjes.


Leg het deeg over de schaaltjes en bak gedurende +/- 20 min in een voorverwarmde oven op 180°C
De decoratie bak je best apart en leg je dus niet direct op het deeg op de potjes, anders zou dit kunnen verbranden.
Haal uit de oven en snijd het deeg kruislings open.


Deel jouw creatie op Facebook, in de Facebook Workshop Groep, volg @ketocoaching.be op Facebook en @ketocoachingbelgium en #ketocoachingbelgium op Instagram.
Vergeet het recept ook niet te Pinnen.

Lust je graag vis? Probeer dan zeker ook de andere visreceptjes op de site eens uit.
- Keto Thaise Viscurry
- Keto Aspergi met visragout à la hollandaise
- Keto Roggevleugel met lauwwarme tomatensalsa en kappertjes
- Keto Zalm met Spinazie en Tomaat in Toscaanse Roomsaus
- Keto Kabeljauw met Salsa Verde en geplette pompoen
- Keto Schelvis- Spekrolletjes in gegrilde Paprika bootjes
- Keto Pladijsfilet met kruidenkaas, spek en asperges
- Keto Zalmbonbon en gebakken wilde zalm
- Keto Bakplaat Zalm met groene groentjes
- Keto Lotte met asperges en paprikaroom
- Keto Visparmentier met bloemkool
- Keto Zarzuela – vissoep
en voor de kleine (en grote) kinderen:
Keto Fish Pot Pie
Ingrediënten
- 1 recept Hot Pocket deeg
- 250 g Skrei
- 250 g Zeewolf
- 250 g Vlaswijting
- 250 g Zalm
- of 1kg vaste vis naar keuze
- 100 g grijze garnalen
- 480 ml volle room
- 1 stukje prei (+/- 10 cm van het groen)
- 1 el sjalot (fijngesnipperd)
- 1/2 stengel selder
- 1/2 wortel
- 125 ml droge witte wijn
- 1 el witte wijnazijn
- 50 g geraspte emmentaler (of andere)
- 1/2 tlp zout (Keltisch zeezout of Himalaya zout)
- gemengde peper van de molen
- 1 snuifje laurierpoeder
- 1/8 tlp groene currypoeder (Pit en Pit)
- 1/8 tlp jalapeño poeder (Pit en Pit)
- 1/2 tlp oregano (of marjolein)
Bereiding
Voor het deegdekseltje
- Maak het hot pocket deeg volgens het recept (voor deze versie gebruikte ik een combinatie van emmentaler en gouda ipv mozzarella)
- Rol het deeg uit tussen 2 bakvellen, maar rol het iets minder dun uit dan je zou doen voor de hot pockets
- Zet een potje opgekeerd op het deeg en snijd +/- 2 cm breder uitherhaal tot je voldoende hebt voor je potjes
- Snijd uit het overgebleven deeg enkele visjes en golfjes of andere decoratie naar keuze
- Leg opzij en dek af zodat het deeg niet uitdroogt
Voor het visstoofpotje
- Versnipper de ui. Snijd de wortel en selder in kleine blokjes en snijd de prei in de lengte door en in kleine ringetjes
- Doe in een ruime pan en voeg witte wijn (of visfond) en azijn toe
- Breng aan de kook en laat pruttelen tot de wijn voor de helft is ingekookt
- Voeg de room toe en laat opnieuw aan de kook komen
- Leg de stukjes vis in het roommengsel en voeg de kruiden toe
- Pocheer de vis in het roommengsel tot hij net gaar is (moet straks nog in de oven en als het te lang kookt, krijg je een papje ipv stukjes vis)
- Haal de vis uit de room en leg op een bord of in een schaal
- Zet het vuur van de room iets hoger en laat inkoken (Voeg er ook het vrijgekomen (room)vocht van de vis bij)
- Wanneer de saus voldoende is ingekookt, draai je het vuur uit en voeg je de grijze garnaaltjes toe
- Doe de vis terug in het roommengsel en roer voorzichtig om
- Verdeel over de potjes en blijf hierbij zeker 1 cm onder de rand
De pot pie bakken
- Leg het deeg over de potjes en druk goed aan rond de bovenrand
- Maak met een mes enkele sneetje in het deeg zodat de stoom kan ontsnappen en je deeg niet gekookt maar wel gebakken wordt
- Schuif in voorverwarmde oven en bak +/- 20 min op 180°C tot het deeg mooi gekorst is en goudbruin kleurtDe decoratie bak je apart in een schaaltje of op een stukje bakpapier (+/- 8 à 10 min)
- Haal de pot pies uit de oven, versier met de decoratie en serveer!Lekker met een slaatje of met in de oven gegrilde tomaten of asperges