Fish & Chips - Keto Fishsticks
Gepaneerde vis, maar dan koolhydraatarm en glutenvrij!
Met groenten frietjes en huisgemaakte tartaarsaus.
Lekkere vis in een krokant jasje van amandelmeel, kaas en pork rinds – knabbelspek.
Fish & Chips is een typisch Brits gerecht van in beslag gedoopte en gefrituurde vis met onregelmatig gesneden dikke aardappelfrieten. Normaliter sprenkelen ze er wat azijn of citroensap over.
Deze koolhydraatarme versie is in de oven gebakken in ossewit. Eigenlijk ook een beetje gefrituurd dus.
In plaats van een beslag met bloem en gist te maken, gebruik ik een mengeling van fijngemalen knabbelspek (pork rinds), kruiden en superfijn geraspte parmezaan.
Je kan parmezaanpoeder in de winkel kopen, maar er gaat niets boven vers geraspte kaas. Parmezaan is een heel harde kaas en met een fijne rasp maak je makkelijk zelf parmezaanpoeder van.
Je kan deze paneermix ook gebruiken voor scampi of kip. Voeg er gewoon andere kruiden aan toe zoals cajun of currypoeder.
Ook met de kaas kan je afwisselen, zolang het maar een harde oude kaas is.
De pork rinds zorgen voor een extra crunch. Ik gebruikte de naturel, maar ook daarin kan je afwisselen. Knabbelspek vind je online bij Simply Keto, amazon of in de AH. Check wel even de ingrediënten, want sommige merken voegen suiker of andere ongewenste zaken toe. Wil je weten welke ik aanbeveel, check dan Keto Coach Sofie’s Keuken Voorraadlijst
TIP : Laat de fishsticks na het bakken wel uitlekken op een keukenpapiertje of servette, anders verliezen de fishsticks hun knapperigheid.
Ik serveerde deze Fish met Chips van wortelpeterselie, maar je kan ook knolselder, koolraap, etc. gebruiken.
Deze fishsticks zijn ook heerlijk als aperitiefhapje met de zelfgemaakte tartaar als dipsaus.
Bij Fish & Chips gaat niet om perfect gesneden frietjes en mooi gelijke fishsticks, het gaat er net om dat het allemaal wat ongelijk is.
Ik gebruikte dorade, maar je kan ook een goedkopere seizoensvis nemen. Zolang het maar een vaste vis is, want anders valt alles uit mekaar.
Gebruik ook liever geen diepvries vis want dan krijg je het niet zo krokant.
Kies dus voor verse vis van bij je lokale vishandel.
Ik haal mijn vis bij de Blankenbergse vishandel in Ninove. Altijd super vers en super kwaliteit en dat proef je. Je hebt vast ook een lokale vishandel in je buurt, dus kies voor kwaliteit en steun de lokale handelaars.
Zo maak je de (h)eerlijkste Keto Fish & Chips :
Stap 1 : Snijd de vis in stukjes en haal door het amandelmeel
De stukjes vis hoeven dus niet allemaal gelijk te zijn, dat is net het leuke eraan.
Gebruik superfijn amandelmeel zoals dat van Sukrin. Dit is ontvet en plakt goed aan de vis.


Stap 2 : haal door het eiwit en de paneermix


Stap 3 : bak in de oven en serveer met groentenfrietjes en zelfgemaakte keto tartaarsaus

Keto Fish and Chips met homemade tartaar met frietjes van wortelpeterselie
materiaal
- 2 bakplaten en oven of op de pan
Ingrediënten
Voor de fishsticks
- 600 gram Dorade Filet (of andere vaste vis naar keuze)
- 4 el superfijn amandelmeel (Sukrin)
- 2 à 3 eiwitten (lichtjes losgeklopt)
- 50 gram pork rinds (naturel of homemade - knabbelspek)
- 40 gram super fijn geraspte parmezaan (parmezaanpoeder)
- 1 tlp marjolein (of oregano)
- zout en peper van de molen
- snuifje paprikapoeder
- 4 el ossewit
Voor de peterseliefrietjes
- 600 gram wortelpeterselie
- 6 el ossewit
- 2 el ghee
- 1 el appelciderazijn (of wijnazijn of kokosazijn)
- zout en peper van de molen
Voor afwerking en serveren
- 8 el Zelfgemaakte keto tartaar (zie recept)
- verse peterselie en enkele schijfjes citroen
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht met ventilator)
Voor de groentenfrietjes
- Schil de wortelpeterselie en snijd in frietjes
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel er de groentenfrietjes over
- Verkruimel het ossewit tussen de frietjes, sprenkel er wat azijn over en kruid met peper en zout
- Schuif in de oven en bak in +/- 35min goudbruin (afhankelijk van je oven)
Voor de fishsticks
- Klop de eiwitten kort los in een diep bord en kruid met peper en zout
- Doe de pork rinds in een blender en maal fijn (er mogen nog kleine stukjes in zitten)
- Voeg kruiden en geraspte parmezaan toe en mix kort
- Giet het paneermengsel in een bord of op een schaal
- Dep de vis droog met keukenpapier en verdeel in porties. (Afhankelijk van het soort vis, kan je er lange smalle reepjes of dikkere blokjes van maken)
- Leg de stukjes vis gespreid op een schaal of groot bord en strooi er de helft van het amandelmeel over. Keer ze om en strooi er de andere helft van het amandelmeel over.Dit moet geen dikke laag zijn, dus klop het overtollige amandelmeel af
- Haal de stukjes vis door het eiwit en rol ze vervolgens in de paneermix
- Leg op de bakplaat en verdeel er het ossewit en de ghee tussen
- Wanneer de groentenfrietjes +/- 10 à 15 min in de oven staan, schuif je de fishsticks er bij
- Bak in +/- 15 à 20 min krokant (keer halverwege om) zet eventueel de laatste paar minuten de grill aan voor een extra krokant korstje
Voor de tartaarsaus
- Terwijl alles in de oven zit, maak je de tartaarsaus volgens het recept (kan eventueel ook een dag opvoorhand)
Afwerken en serveren
- Haal de vis en de groentenfrietjes uit de oven
- Leg op ieder bord een leuk servietje waar je de fishsticks laat op uitlekken (je kan ze ook eerst allemaal op een ander bord laten uitlekken op wat keukenpapier)
- Stapel de fishstick willekeurig op en naast mekaar
- Serveer met de groentenfrietjes en een dubbele eetlepel van de zelfgemaakte tartaarsaus
- Werk af met een schijfje citroen en wat verse peterselie. Smakelijk!