Keto Crème Brûlée

Suikervrije koolhydraatarme Romige Keto Crème Brûlée met gebrande karamellaag

Koolhydraatarme, Suikervrije Créme Brûlée

Een smeuïge koolhydraatarme roompudding onder een krokante gebrande suikervrije karamel laag. 😋

Crème Brulée is een elegant dessert en het is eigenlijk vrij eenvoudig om te maken.

Of het nu gaat om een casual etentje of om een heus feestdiner, crème brûlée is de perfecte afsluiter!

Bovendien hebt je er niet veel ingrediënten voor nodig.

Echter, één van de ingrediënten in een traditionele crème brûlèe is suiker.

En natuurlijk ook ook melk en room. Althans in de meeste versies, want crème brûlée is eigenlijk een roomdessert.

Crema Catalana is een vergelijkbaar dessert, maar wordt meestal gemaakt met melk (en een beetje room) die ingedikt wordt met maïszetmeel. Buiten vanille, wordt er ook vaak steranijs aan toegevoegd.

De meeste recepten voor crème brûlée gebruiken gelijke delen melk en room.

In deze Keto versie, gebruik ik natuurlijk alleen volle room en de suiker vervangen ik door erythritol en een beetje Stevia.

En uiteraard vraagt dit recept ook om eidooiers!

Ideaal dus om klaar te maken als je met een overschot aan eigelen zit na het bakken van Keto brood.

In Keto broodjes, zoals de Super Zaden broodjes of de Keto pistolets worden vaak alleen eiwitten gebruikt en ook nog tamelijk tot soms heel veel.

Je blijft dus zitten met heel wat eidooiers en die wil je absoluut niet wil weggooien, want ze zitten bomvol gezonde voedingsstoffen en vetten. lees er alles over in Eieren zijn het perfecte Keto Food

Bovendien zou het echt verspilling zijn, want je kan er zoveel mee.

Ik krijg dan ook vaak de vraag :

Wat kan ik met al die overgebleven eidooiers maken?

Wel, daarover schrijf ik binnenkort een blogpost, zodat je nooit meer een eidooier hoeft weg te gooien.

En om te beginnen, kan je er deze heerlijke Keto Crème Brûlée mee maken.

Keto Crème Brûlée : de ingrediënten

Hij is, zoals ik al zei, gemaakt met echte room, wat zorgt voor een volle smaak. Je hoeft dan ook minder zoetstof toe te voegen.

Voor dit Crème Brûlée recept gebruik ik een combinatie van gewone witte en bruine erythritol. Deze laatste heeft meer dat beetje karamelsmaak en dat past hier dus perfect.

Je kan hem uiteraard ook met enkel ‘witte’ erythritol maken, maar ik vind de mengeling het lekkerst.

Heb je geen bruine erythritol en wil je die graag aankopen, let dan ook hier goed op.
Niet elke ‘bruine’ of ‘gold’ erythritol is per definitie keto!

Hoe graag ik ook met de producten van Sukrin werk, hun siroop en bruine erythritol raad ik niet aan.

Er zit namelijk buiten erythritol en stevia, ook mout extract en Tagatose in.

Mout ontstaat door gerst- of tarwekorrels, of soms een andere graansoort of zaad, te laten kiemen en vervolgens te laten drogen. Tijdens dit proces is een gedeelte van de gluten uit de korrels afgebroken, maar door een onvolledige afbraak kunnen mout, mout-aroma of moutextract nog gluten bevatten.

Tagatose is een ‘rare sugar’ en wordt omschreven als ‘Novel Food’. Het is een ‘natuurlijke suiker’ die verkregen wordt via een enzymatisch proces. Echter is het enzym dat voor de productie gebruikt wordt, genetisch gemanipuleerd. Tot zover dus de natuurlijke suiker. lees er meer over in Zoetstoffen en Keto.

De ‘bruineerythritol die ik gebruik is die van Steviala of Simply Keto. Deze bevatten naast erythritol enkel fruitextract en natuurlijke aroma’s.
Steviala Ery Bronze
Simply Keto Erythrit Gold

Keto Crème Brûlée : de bereiding

Heel eenvoudig :

Je start met het opwarmen van de room en klopt een ruban zoals voor het Keto Vanille ijs.

Alleen moet je hier de room niet opkoken en niet samen met de ruban op het vuur verwarmen.

Je giet het roommengsel gewoon in vuurvaste schaaltjes en gaart de crème op lage temperatuur, au-bain-marie in de oven.

Keto Crème Brûlée au bain marie in de oven garen
Keto Crème Brûlée au bain marie gegaard in de oven

De temperatuur is wel belangrijk, want je wil de crème straks nog heel smeuïg onder dat krokant laagje.

Laat volledig afkoelen vooraleer je de karamellaag gaat branden.
Je kan de crème ook makkelijk op voorhand maken en dan pas afbranden voor je hem serveert.

Zo’n klein Crème Brûlée brandertje is hiervoor super handig en je vindt het voor weinig geld in elke kook- of bakwinkel.

Je kan het natuurlijk ook in de oven, maar dan warm je de crème ook op en is lukt het moeilijker om een krokant laagje te krijgen, omdat de zoetstof eerder wegsmelt dan karameliseert.

Ook om te karameliseren gebruikte is de ‘bruine’ erythritol.

Keto Crème Brûlée karamel afbranden
Keto Crème Brûlée suikervrije koolhydraatarme roompudding karamel

Keto Crème Brûlée : het recept

Ik weet dat het niet altijd evident is om traditionele recepten om te toveren tot een Keto versie en dat de smaak of textuur soms anders uitvalt.

Maar niet met dit recept!

Dit is gewoon de perfecte Keto Crème Brûlée en hij moet niet onderdoen voor de traditionele, in tegendeel zelfs!

Dus ik zou zeggen, probeer het en deel je foto’s en bevindingen in de workshop groep op Facebook of Instagram.

Vergeet ook niet het receptje te pinnen en volg Keto Coaching Belgium op Pinterest.

Luister eens hoe het laagje karamel kraakt :




Keto Crème Brûlée

De ultieme koolhydraatarme en suikervrije Crème Brûlée met krokante karamellaag
Print recept Pin recept
Dessert, traktaties
porties 5 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
koeltijd 3 uur
Totale tijd 4 uur 40 minuten
materiaal
  • ovenschaaltjes en diepe bakplaat
  • Crème Brûlée brandertje

Ingrediënten

  • 500 ml volle room
  • 5 grote eidooiers (of 6 kleinere)
  • 35 gram Sukrin erythritol
  • 35 gram Erythritol Gold (of andere bruine erythritol)
  • 5 druppels Sweetleaf Stevia Vanilla Cream (of andere stevia vanille druppels)
  • 1 vanillestokje
voor de afwerking

Bereiding

Verwarm de oven voor op 110°C
    Maak de crème
    • Klop de eidooiers met de zoetstof tot een ruban (luchtige, lobbige massa)
      zorg dat de zoetstof opgelost is, dus klop lang genoeg
    • Doe de room in een pannetje en zet op laag vuur
    • Snijd de vanillestok in de lengte in twee en schraap het merg eruit
    • Voeg het merg bij de room
      (steek het leeggeschraapt vanillestokje in een zak met erythritol om je eigen vanillesuiker te maken)
    • Warm de room op tot net onder het kookpunt (hij mag/moet niet koken)
    • Haal van het vuur, laat kort afkoelen en giet een deel bij de ruban
      Opgelet! blijven roeren zodat de eigelen niet stollen
    • Giet er nadien de resterende room bij en meng alles goed door met een garde
    De Crème Brûlée garen
    • Verdeel het crèmemengsel over de ovenschaaltjes en plaats op een diepe bakplaat of in een grote diepe ovenschaal, maar zorg dat er ruimte tussen de potjes is
    • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en giet er heet water bij
      De potjes moeten zeker tot het midden in het water staan
    • Sluit de ovendeur en laat de Crème Brûlée gedurende +/- 1,5 u traag garen in de oven
      de bovenkant moet enigszins stevig aanvoelen bij het aanraken, maar mag niet hard zijn
    • Haal uit de oven en laat +/- 20 min op de schaal afkoelen
    • Haal de potjes en de schaal en laat afkoelen
    • Plaats de crème minimum 2 à 3 u in de koelkast
    Serveren
    • Haal de potjes uit de koelkast en laat even op temperatuur komen
    • Strooi over elke potje 2 theelepels Erythritol Gold en karameliseer met een Crème Brûlée brandertje
      Smakelijk!

    Notities

    Voedingswaarde per portie
    Totale KH 21,1 g waarvan 17,1 g erythritol (95%)
    totale KH - suikeralcohol : 4 g / Eiwit 2,3 g / Vet : 37,5 g
     
    Nutrition Facts
    Keto Crème Brûlée
    Amount Per Serving (1 portie)
    Calories 350.6 Calories from Fat 338
    % Daily Value*
    Fat 37.5g58%
    Saturated Fat 23.2g145%
    Trans Fat 0.1g
    Polyunsaturated Fat 0.1g
    Monounsaturated Fat 0.1g
    Cholesterol 147.9mg49%
    Sodium 38.5mg2%
    Potassium 76.2mg2%
    Total Carbs 21.1g7%
    Fiber 0.1g0%
    Sugar 0.2g0%
    Protein 2.3g5%
    Vitamin A 1484.5IU30%
    Vitamin C 0.7mg1%
    Calcium 66.4mg7%
    Iron 0.1mg1%
    Sugar alcohol 17.1g
    Net Carbs 3.9g
    Total Carbs - sugaralcohol 4g
    * Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.


    Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @ketocoachingbelgium of tag #ketocoachingbelgium!

    Sofie

    Sofie

    Belangrijk : Alle informatie op de Website en de inhoud van de blog, inclusief tekst, afbeeldingen en geciteerde statistieken, evenals al het andere materiaal dat hierin is opgenomen (‘de inhoud”), is alleen voor informatiedoeleinden. De inhoud is niet bedoeld als vervanging voor professioneel, medisch advies, medische diagnose en/of behandeling. Negeer geen medisch advies en raadpleeg altijd uw arts als u vragen heeft over een medische aandoening of voordat u iets implementeert dat u heeft gelezen of gehoord in onze inhoud of tijdens eventuele webinars, life video’s, enzovoort. Als bezoeker of gebruiker van de Website verbind je je ertoe op geen enkele wijze en onder geen enkele vorm dan ook het geheel of zelfs een deel van elementen waaruit de Website bestaat te kopiëren, te bewerken, te reproduceren, door te verkopen of op enige andere wijze te gebruiken. zie onze voorwaarden

    Volg ons op

    Recente recepten

    Like onze pagina

    Mis geen enkel recept

    Scroll naar boven