Keto Cranberry Orange Scones dessert
Koolhydraatarme en glutenvrije scones met verse veenbessen en sinaasappel zeste, afgewerkt met een suikervrije sinaasappel glazuurlaag en donkere chocolade ganache.
Dit keto dessert heeft het allemaal.
Een heerlijk smeuïge cake met een zuurtje van de veenbessen en een zoetje van de sinaasappel.
De chocolade ganache is optioneel, maar oh zo lekker en geeft nog een extra dimensie aan deze heerlijke scones.
Ideaal als afsluiter van de maaltijd bij een kop koffie.
Je haalt makkelijk 10 scones uit dit recept, maar als je het als klein dessertje na de maaltijd eet, dan heb je met een halve portie genoeg en kan je er dus 20 porties uithalen.
Dat is wat hier meestal gebeurt als ik iets bak. Mijn huisgenoten of bezoek eet een ganse portie en ik neem de helft, als proevertje.
Niet dat ik zo een zoetekauw ben, maar af en toe moet het wel eens kunnen om van een kleine traktatie te smullen.
Heb je een suikerverslaving, moet je veel gewicht verliezen of wil je diabetes type 2 omkeren, dan raad ik je aan om voorzichtig te zijn met het eten van keto gebak.
Keto, koolhydraatarm en suikervrij is het wel, maar de zoetstoffen kunnen sowieso een reactie uitlokken.
Is het niet op je bloedsuikerspiegel, dan wel op je insulinesecretie. Hou daar dus rekening mee.
Je leest er meer over in Zoetstoffen en Keto
Heb je hulp nodig om van die suikerverslaving af te raken of diabetes type 2 om te keren, dan help ik je graag verder.
Bekijk het coaching aanbod en neem contact op.
Cranberries oftewel Veenbessen
Wanneer de verse veenbessen eenmaal verkrijgbaar zijn, dan moet ik er iets mee maken.
Zo maak ik in de herfstperiode meerdere malen de Keto Cranberry Saus of Compote.
Deze is heerlijk bij wild, zoals in het recept van de Keto eendenborst in sinaasappel-veenbessensaus, maar ook lekker bij een stukje kip, varkensvlees of de Homemade Foie gras mi-cuit.
Er staat zelfs een receptje voor een Keto Cranberry saus met kaneel, chocolace en zeste van sinaas op de site.
Zoals je merkt, zijn veenbessen één van mijn favoriete bessen. Net als pure chocolade is het iets waar ik soms moeilijk kan aan weerstaan.
Als ik ze enkel voor mezelf klaarmaak, dan gebruik ik geen zoetstof, maar voor de rest van het gezin of voor de gasten is dit dan vaak wat te zuur, dus voeg ik wel wat zoetstof toe.
Deze keer verwerkte ik de veenbessen in deze heerlijke, koolhydraatarme en glutenvrije scones.
Dit recept is niet zuivelvrij, maar mits een kleine aanpassing, maak je er ook een zuivelvrij keto dessert van.
Keto Scones
Een scone eigenlijk een soort van ‘broodje’ dat zijn oorsprong vindt in Schotland.
Wanneer er suiker aan het recept wordt toegevoegd, wordt het gegeten als cake.
Het wordt dan ook vaak geserveerd met clotted cream en jam bij de afternoon tea.
Deze keto scones zijn uiteraard niet gemaakt van gewone tarwebloem, maar wel van een mengeling van amandelmeel en kokosmeel.
Als zoetstof gebruikte ik een combinatie van erythritol en stevia.
Ik koos voor de Organic Erythritol en de Sukrin:1 waar ik zelf ‘keto vanillesuiker‘ van gemaakt heb. Je kan ook erythritol met vanille kopen, zoals die van Steviala bvb, maar je kan hem zo makkelijk zelf maken door een opengesneden en leeggeschraapt vanillestokje in je zak met zoetstof te doen en gewoon een weekje of twee laten staan.
Ik gebruik ook verse veenbessen en die gaan zo mee in het beslag.
Je kan eventueel veenbessen uit de diepvries gebruiken, maar laat ze dan niet ontdooien en gebruik zeker geen gedroogde veenbessen.
De zeste van sinaasappel gecombineerd met een beetje sinaasappelextract en vanille-extract geven een extra toets aan deze keto scones.
En ze zijn helemaal niet moeilijk om te maken.
Het recept voor de Keto Scones
Zet alle ingrediënten klaar en verwarm de oven voor op 180°C.
Was de veenbessen en dep droog met keukenpapier.
Maak het scone beslag
Meng alle droge ingrediënten in een kom en zet opzij.
Doe het ei en het eiwit in een aparte kom en voeg de zeste van sinaasappel, het sinaasappel extract (orange extract) en het vanille extract toe.


Smelt de boter in de room in een pannetje op laag vuur.
Gewoon smelten, dus zeker niet te heet laten worden of laten koken.
Voeg bij het eimengsel en klop even door met een garde.


Giet het ei-roommengsel bij de meelmix en meng kort.
Voeg er vervolgens de veenbessen bij en roer ze goed onder het beslag


Leg een vel bakpapier op het werkblad of op een tafel en stort er het deeg op uit.
Druk met de hand uit tot een 2 à 2,5 cm dikke pizzavorm.
Verdeel het deeg in 10 punten (scones).
Ik gebruikte hiervoor gemakkelijkheidshalve een pizzasnijder, maar het kan uiteraard ook met groot mes.
Leg met het bakvel op de bakplaat.
Ik gebruikte een ronde pizza bakplaat met gaatjes in de bodem voor een betere hitteverdeling, maar je kan ook een gewone bakplaat gebruiken.
Haal de stukken voorzichtig uit mekaar zodat er wat ruimte tussen zit.


De egg wash
Doe het ei met een eetlepel water in een potje en klop even los.
Bestrijk er de bovenkant van de scones mee


De scones bakken
Schuif de plaat met de scones in het midden van de oven.
Verlaag de temperatuur naar 170°C en bak +/- 20 à 25 min tot ze goudgeel zien een een bruin randje krijgen.
Waarom voorverwarmen op 180°C als je maar op 170°C moet bakken?
Simpel, omdat er sowieso warmte verloren gaat als je de deur van de oven opent. Dus als die deur even opengaat, dan zit je direct al op 170°C, terwijl je ander met een te lage temperatuur zou starten.
Haal de scones uit de oven en laat afkoelen op de bakplaat.


Het sinaasappel glazuur
Meng 1 el sinaasappelsap met 1/2 theelepel zeste van sinaasappel en 2,5 eetlepel Sukrin Icing. (erythritol + stevia in poedervorm)
Bestrijk de scones rijkelijk met het glazuur en laat opstijven.



De scones zijn eigenlijk klaar, dus je kan ze zo eten, maar om er nog een extra smaakdimensie aan te geven, werkte ik ze nog af met een sinaas-chocolade ganache.
De sinaasappel chocolade ganache
Hiervoor gebruikte ik de suikervrije chocolade met sinaasappel van Torras.
Die past er natuurlijk uitstekend bij, maar je kan ook andere donkere suikervrije chocolade nemen en een klein beetje orange extract en nog wat zeste toevoegen.
Deze chocolade vind je in sommige biowinkels, maar ook online via verschillende websites, waaronder die van Simply Keto bijvoorbeeld.
Hak de chocolade fijn en smelt met de room au-bain-marie.
Roer goed door en drizzle over de scones.
Laten opstijven en klaar!
Bewaren kan tot 1 week in de koelkast, alhoewel ik denk dat ze zo lang niet zullen meegaan.


Andere variaties
Je kan met dit recept ook eindeloos variëren.
Gebruik het beslag voor de scones als basis en maak er je eigen versie van.
Wat denk je van Keto Scones met :
- Blauwe bessen, een glazuur van citroen en de bosvruchten chocolade van Torras bijvoorbeeld.
- Braambessen, kaneelglazuur en de chocolade met kaneel van Torras.
- Frambozen, zeste van limoen en limoenglazuur en de Vegan white chocolade van Okono of voor wie durft, de Dark Chili chocolade van Okono.
- Aardbeien, muntglazuur en de zwarte chocolade van Torras met munt.
Deel jouw creatie op Facebook, in de Facebook Workshop Groep, volg @ketocoaching.be op Facebook en @ketocoachingbelgium en #ketocoachingbelgium op Instagram.
Vergeet het recept ook niet te Pinnen.


Keto Cranberry Orange Scones met sinaas glazuur en chocolade ganache
materiaal
- oven en mixer met kloppers of garde - pizzabakschotel of gewone bakplaat
Ingrediënten
voor de scones
- 150 gram amandelmeel
- 50 gram kokosmeel
- 1 tlp baksoda
- 2 tlp wijnsteen
- of 3 tlp wijnsteenbakpoeder
- 1 groot ei
- 1 eiwit
- 55 gram boter (of ghee of kokos voor zuivelvrij)
- 55 gram volle room (of kokosroom voor zuivelvrij)
- 1/2 tlp vanille extract
- 100 gram veenbessen (vers)
- 2 el sinaasappel zeste
- 1/2 tlp orange extract
- 60 gram Sukrin organic erythritol (of andere erythritol)
- 15 gram Sukrin :1(vanille) (zelfgemaakt of gewone Sukrin:1 + 1/2 tlp extra vanille extract)
voor de egg wash
- 1 ei
- 1/2 el water
voor het sinaasappel glazuur
- 1 el sinaasappelsap
- 1/2 tlp sinaasappel zeste
- 1/2 el water
- 1/2 tlp vanille extract
- 2+1/2 el Sukrin Icing (of andere erythritol/stevia combo in poedervorm)
voor de chocolade ganache
- 3 stukjes Torras Stevia chocolade met sinaas (via Simply Keto of Amazon)
- 1,5 el volle room
Bereiding
maak de scones
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Was de veenbessen en controleer ze op plekjes
- Dep droog met keukenpapier
- Meng alle droge ingrediënten in een kom en zet opzij
- Doe het ei met het eiwit, vanille extract, zeste van sinaasappel en het sinaasappelextract in een andere kom
- Smelt de boter met de room in een pannetje op laag vuur (gewoon smelten, niet koken)
- Haal van het vuur, voeg bij het eimengsel en klop goed door met de garde of handmixer
- Voeg bij de droge ingrediënten en meng goed
- Voeg er vervolgens de veenbessen bij en meng goed onder mekaar
- Leg een vel bakpapier op het keukenwerkblad of tafel en giet het deeg in het midden
- Druk het deeg open tot dikke pizza ( +/- 2 à 2,5 cm)
- Verdeel in 10 punten (ik gebruikte een pizzasnijder)
- Leg het deeg met het bakvel op pizzaplaat en snijd het bakvel dat over de rand komt weg (je kan ook een gewone bakplaat gebruiken)
- Maak de egg wash door het ei met 1 el water los te kopen
- Borstel enkel de bovenkant van de scones in met de egg wash
- Schuif in het midden van de oven, verlaag de temperatuur naar 170°C en bak +/- 20 à 25 min
- Haal uit de oven en laat afkoelen op de bakplaat
maak het sinaasappelglazuur
- Meng alle ingrediënten voor het sinaasappelglazuur in een potje
- Bestrijk de scones rijkelijk met het glazuur en laat opstijven
maak de chocolade ganache
- Hak de chocolade fijn en doe samen met de room in een klein schaaltje
- Smelt au-bain-marie en roer goed tot je een smeuïge ganache krijgt
- Sprenkel de chocolade ganache over de scones en laat opstijven
- Serveer meteen of bewaar tot 1 week afgedekt in de koelkast
Notities
Keto Cranberry Orange Scones met sinaas glazuur
materiaal
- oven en mixer met kloppers of garde - pizzabakschotel of gewone bakplaat
Ingrediënten
voor de scones
- 150 gram amandelmeel
- 50 gram kokosmeel
- 1 tlp baksoda
- 2 tlp wijnsteen
- of 3 tlp wijnsteenbakpoeder
- 1 groot ei
- 1 eiwit
- 55 gram boter (of ghee of kokos voor zuivelvrij)
- 55 gram volle room (of kokosroom voor zuivelvrij)
- 1/2 tlp vanille extract
- 100 gram veenbessen (vers)
- 2 el sinaasappel zeste
- 1/2 tlp orange extract
- 60 gram Sukrin organic erythritol (of andere erythritol)
- 15 gram Sukrin :1(vanille) (zelfgemaakt of gewone Sukrin:1 + 1/2 tlp extra vanille extract)
voor de egg wash
- 1 ei
- 1/2 el water
voor het sinaasappel glazuur
- 1 el sinaasappelsap
- 1/2 tlp sinaasappel zeste
- 1/2 el water
- 1/2 tlp vanille extract
- 2+1/2 el Sukrin Icing (of andere erythritol/stevia combo in poedervorm)
voor de chocolade ganache
- 3 stukjes Torras Stevia chocolade met sinaas (via Simply Keto of Amazon)
- 1,5 el volle room
Bereiding
maak de scones
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Was de veenbessen en controleer ze op plekjes
- Dep droog met keukenpapier
- Meng alle droge ingrediënten in een kom en zet opzij
- Doe het ei met het eiwit, vanille extract, zeste van sinaasappel en het sinaasappelextract in een andere kom
- Smelt de boter met de room in een pannetje op laag vuur (gewoon smelten, niet koken)
- Haal van het vuur, voeg bij het eimengsel en klop goed door met de garde of handmixer
- Voeg bij de droge ingrediënten en meng goed
- Voeg er vervolgens de veenbessen bij en meng goed onder mekaar
- Leg een vel bakpapier op het keukenwerkblad of tafel en giet het deeg in het midden
- Druk het deeg open tot dikke pizza ( +/- 2 à 2,5 cm)
- Verdeel in 10 punten (ik gebruikte een pizzasnijder)
- Leg het deeg met het bakvel op pizzaplaat en snijd het bakvel dat over de rand komt weg (je kan ook een gewone bakplaat gebruiken)
- Maak de egg wash door het ei met 1 el water los te kopen
- Borstel enkel de bovenkant van de scones in met de egg wash
- Schuif in het midden van de oven, verlaag de temperatuur naar 170°C en bak +/- 20 à 25 min
- Haal uit de oven en laat afkoelen op de bakplaat
maak het sinaasappelglazuur
- Meng alle ingrediënten voor het sinaasappelglazuur in een potje
- Bestrijk de scones rijkelijk met het glazuur en laat opstijven
maak de chocolade ganache
- Hak de chocolade fijn en doe samen met de room in een klein schaaltje
- Smelt au-bain-marie en roer goed tot je een smeuïge ganache krijgt
- Sprenkel de chocolade ganache over de scones en laat opstijven
- Serveer meteen of bewaar tot 1 week afgedekt in de koelkast