Supersnelle éénpans Keto Lasagne
Keto Lasagne op de bakplaat met vellen van courgette en een gegratineerd spaghettipompoen kaaskorstje
Zo eenvoudig en toch zooooooooo lekker …
Ook wanneer ik weinig tijd heb en snel iets op tafel wil toveren, kies ik toch voor vers en echt eten.
Ik begrijp maar al te goed dat je niet elke dag uren aan de kookpotten kan staan en dat ik ook helemaal niet nodig.
Soms heb je iets gepland voor het avondeten, maar dan kom je tot de conclusie dat je een bepaald ingrediënt ontbreekt, of dat het te laat gaat worden als je er nog moet aan beginnen. Dat overkomt iedereen wel eens.
Ik ging eigenlijk de Gevulde Paprika’s maken, maar door tijdsgebrek en bij gebrek aan voldoende paprika’s, heb ik maar iets uit de losse mouw geschud.
Niets op voorhand aangebakken, alles op een grote bakplaat de oven in, dus weinig afwas voor en na, plus nog wat tijd tussendoor om een wasje en een plasje te doen.
Het viel hier zo goed in de smaak dat ik, tijdens het eten door, besloot om toch snel nog wat foto’s te nemen en het receptje met jullie te delen.
Ik heb deze keer dus geen stap voor stap foto’s, maar het is zo eenvoudig dat het eigenlijk niet nodig is.
Het recept was dus ook niet op voorhand uitgerekend en toch zijn de waarden wel echt Keto.
Dat is ook waar ik naar tracht bij de mensen die ik coach in hun nieuwe Keto / Low-Carb dieet. Dat ze stap voor stap leren wat Keto is, hoe het werkt, waarom het werkt en hoe ze het kunnen toepassen binnen hun gezinssituatie, werksituatie en sociale omgeving zodat het echt een levensstijl wordt.
Daarom geef ik ook nooit gewoon weekmenu’s, maar een maaltijdplan.
Het is de bedoeling dat Keto je nieuwe voedingspatroon en levenswijze wordt, zodat het uiteindelijk als vanzelf gaat, zodat het uiteindelijk een gewoonte wordt.
En dat doe je niet door klakkeloos recepten op te volgen, maar door zelf je eigen maaltijden te leren samenstellen zodat die passen binnen jouw macro’s.
Uiteraard moet je bij aanvang wel je voeding afwegen en toch een beetje een eetdagboek bijhouden. Dit is slechts tijdelijk, maar wel echt nodig.
Het zelf opzoeken van ingrediënten en voedingswaarden geeft je inzicht in wat je lichaam kan met wat er op je bord ligt.
Verwacht ook niet dat alles direct perfect zal gaan. Dat was bij mij ook niet en dat is het soms nog niet.
Sla jezelf niet voor het hoofd als het eens niet lukt. Je leert uit je fouten en doet ervaring op.
Na verloop van tijd wordt dit een gewoonte en kan je makkelijk recepten aanpassen of zelf snel iets in mekaar flansen dat toch perfect binnen jouw ketogene of koolhydraatarme voedingspatroon past.
Eens je dat onder de knie hebt, dan is Keto je levensstijl geworden!
Maak het jezelf dus niet lastig door te ingewikkelde dingen te gaan proberen, maar hou het puur en simpel.
Eerst stappen en dan pas lopen. 😉
Dus volgende keer dat je in tijdsnood komt of er ook maar aan denkt je te laten verleiden door een makkelijke afhaalmaaltijd, maak dan deze heel eenvoudige, maar super lekkere Keto Bakplaat Lasagne maken.
Bovendien is het recept goed voor zo’n 9 porties, dus je kan zeker een paar porties invriezen voor een andere keer. Of misschien vind je het ook zo lekker, dat je het de volgende dag gewoon weer eet. 🙂
Heb je niet alles in huis, gebruik wat er in je koelkast ligt. Dat kan aubergine zijn, koolbladeren, pompoen in schijven, … noem maar op
Post een foto van jouw eigen creatie in de Keto Workshopgroep op Facebook.
Mocht je meer tijd en zin hebben, haal dan zeker eens de ingrediënten in huis voor de Echte Keto Lasagne Bolognaise.
En probeer ook eens de Spaghettipompoen met balletjes in roomsaus. Dit is echt een hit bij de kids!
Keto Courgette & Spaghettipompoen bakplaat lasagne
materiaal
- oven en bakplaat
Ingrediënten
voor de spaghettipompoen
- 1 medium spaghettipompoen
- 4 el olijfolie
voor het gehakt
- 600 gram gemengd gehakt
- 800 gram varkensgehakt
- 1 el Spaghetti All' Italiana kruidenmix (Pit en Pit)
- 1/2 tlp Spaghetti Picanti kruidenmix (Pit en Pit)
- 1/2 tlp Pasta Alle Oliva kruidenmix (Pit en Pit)
- 1/2 tlp Harissa kruidenmix (Pit en Pit)
- 1 tlp zout (Keltisch zeezout of Himalaya zout)
- 1/2 tlp gemengde peper van de molen
overige
- 2 medium courgette (in de lengte in schijven/vellen)
- 1 rode paprika (in blokjes)
- 1 blik gehakte gepelde tomaten (of 400g verse tomatensaus)
- 1 tlp Spaghetti All' Italiana kruidenmix
- zout en peper van de molen
- 2 el rode wijnazijn (of andere)
- 50 ml volle room
- 100 gram geraspte emmentaler (of andere naar keuze)
- tabasco naar smaak (optioneel)
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier
Voor de spaghetti pompoen
- Snijd de pompoen in de lengte in 2 en verwijder de zaden
- Besprenkel met de olijfolie en bak +/- 15 à 20 minuten in de voorverwarmde oven
Voor de bakplaat lasagne
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en zorg dat het papier boven de rand uitkomt
- Was de courgette, verwijder boven en onderkant en snijd er met de mandoline (of dunschiller) lange repen van
- Schik een laag courgettevellen in één richting op de bakplaat en leg er een tweede laag in de andere richting bovenop
- Kruid met wat peper zout
- Meng het gehakt met de kruiden en verkruimel het bovenop de courgette
- Was de paprika, snijd middendoor, verwijder de zaadlijsten en snijd in blokjes
- Verdeel de paprikastukjes over het gehakt, lepel er de gepelde tomatenstukjes over en sprenkel er tot slot de rode wijnazijn over
- Haal de pompoen uit de oven en schuif de lasagne in de oven
- Bak +/- 15 à 20 minuten
Verder afwerken
- Nadat de pompoen even is afgekoeld, schraap je er met een vork de sliertjes uit
- Ondertussen zal ook de eerste gaartijd voor de lasagne verstreken zijn en haal je die uit de ovenAls er teveel vocht op je bakplaat staat, dan is het nu het moment om dat er met een lepel af te scheppen
- Verdeel de pompoensliertjes over de schotel en verdeel er tot slot de geraspte kaas overAls je tabasco gebruikt, sprenkel die er dan nu over
- Schuif terug in de oven en bak +/- 5 à 8 minuten tot de kaas mooi gesmolten is
- Zet dan de grill aan en laat +/- 2 tot 5 minuutjes onder grill gratineren tot de kaas goudbruin gekleurd is en je een mooi korstje op de lasagne hebt
- Haal uit de oven, verdeel in porties en serveer!