Een heerlijke Keto Chili Con Carne met Chorizo en pikante kruiden om je op te warmen op die natte en koude winteravonden.
Een traditionele Chili Con Carne wordt met bonen gemaakt.
Bonen zijn niet goed verteerbaar en de Kidney bonen die hiervoor gebruikt worden, worden ook niet door iedereen gesmaakt.
Ze passen niet binnen de Keto levensstijl, niet alleen omwille van hun heel hoog koolhydraatgehalte, maar ook omdat ze heel veel lectines bevatten.
Ze moeten daarom altijd geweekt en gekookt worden.
Als ze onvoldoende gekookt zijn, kunnen ze ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.
Deze boonloze Chili is gemaakt met grof gemalen gehakt en verse Chorizo worst.
Vraag bij je slager om gehakt dat maar 1 keer gedraaid is, dat hebben ze normaal altijd staan of je kan het ook bestellen.
Het feit dat het vlees niet echt tot fijn gehakt gemalen is, geeft wat meer bite zoals dat hoort in een Chili.
Het is tenslotte geen gewone gehaktsaus. Het is een Chili Con Carne, met vlees dus, en dat moet je proeven.
De Chorizo worst wordt gemaakt van varkensvlees en met zijn pikante kruiden zorgt voor een extra smaaksensatie. Bovendien geeft het dit gerecht een hoger vetgehalte.
Heb je het liever minder pikant, of vind je geen verse chorizo worst, neem dan extra (varkens)gehakt en kruid naar smaak.
Dit gerechtje staat hier in de winter zeer regelmatig op het menu.
Het is ook een ideaal gerecht om te mealpreppen, want de smaken worden alleen sterker en beter als je hem een nachtje of een dagje laat staan.
Serveer met deze keto tortilla’s, wraps, Keto Fathead Doritos …
Zelfs een fris slaatje past erbij.
Hou je van extra pikant, serveer hem dan met Kimchi! Spicy š
Vind je het te pikant? Een beetje zure room of wat kaas verzacht het pikante van de kruiden.
Zeker eens proberen en laat weten wat je ervan vindt.
Keto Chorizo Chili
Ingrediƫnten
Voor de Chilisaus / marinade
- 1/2 el harissapasta
- 1 el mosterd
- 1 el tomatenpuree
- 1/2 el vissaus (optioneel)
- 1 teentje knoflook
- 1 rode of groene chilipeper
- 1 chipotle peper (droog) (geweekt en in stukjes (pit & pit))
- 1 tlp chilipoeder
- 1 tlp jalapeno poeder ((pit & pit) of meer chilipoeder)
- 1 tlp chipotle poeder ((pit & pit) of gerookte paprika)
- 2 tlp tabasco
Voor de Chili
- 1 kleine ui
- 2 teentjes knoflook
- 1/2 rode paprika
- 1/2 groene paprika
- 1 stengel selder
- 2 tomaten (in blokjes zonder zaad)
- 2 el rode wijnazijn of appelcider azijn
- 150 ml runderbouillon
- 600 gram grof gemalen gehakt (1 keer gemalen)
- 200 gram verse chorizo worst (vel verwijderd) (of extra gehakt)
- 1 tlp tex mex kruiden (pit & pit (of pikante paprika))
- 1/4 tlp uipoeder
- 1/2 tlp paprikapoeder
- 1/2 tlp zout
- 1/4 tlp all spice peper (of zwarte peper)
- 2 el ossewit (of ghee)
Voor de afwerking
- 80 gram gemalen kaas
- verse koriander of peterselie
- ijsbergsla (optioneel)
- zure room apart te serveren (optioneel)
Bereiding
Maak de Chili sausbasis
- Snijd de geweekte chipotle peper in kleine stukken en doe samen met alle ingrediƫnten voor de saus in de blender.
- Mix tot een gladde pasta en zet opzij.
Voor de Chili
- Snijd de ui, selder en paprika in kleine blokjes.
- Plet de knoflook en hak fijn.
- Snijd de tomaten middendoor, haal de zaadjes eruit en snijd in kleine blokjes.
- Haal het vel van de chorizo worst en meng samen met de kruiden door het gehakt.
De bereiding
- Verhit de vetstof in een grote pan en bak de groenten (met uitzondering van de tomaten) glazig.
- Voeg de Chili sausbasis toe en bak even aan.
- Voeg het vlees toe en bak kort aan op hoog vuur.
- Blus met de azijn en de bouillon en laat het vocht wat inkoken.
- Voeg de tomatenstukjes toe en zet een deksel op de pot en laat zo ongeveer 1 uur garen.
- Haal het deksel van de pot of zet het schuin zodat de damp kan ontsnappen en laat nog zeker 1 uur verder pruttelen tot de saus is ingekookt.
Opdienen
- Leg enkel bladeren van de ijsbergsla in een kommetje
- Verdeel er Chili in de kommetjes en strooi er wat geraspte kaas over
- Werk af met verse kruiden (koriander of peterselie) voor een frisse toets