De Perfecte Keto Chocolade Moelleux
Koolhydraatarm, graanvrij, glutenvrij en suikervrij!
Een zacht chocoladecakeje met een hart van gesmolten chocolade, wie wordt daar niet vrolijk van?
Ik kreeg al vaker de vraag of ik geen recept had voor een Keto versie van dit lekker dessert.
Natuurlijk had ik dat wel ergens, maar het was al zo lang geleden dat ik het gemaakt had.
Het was een recept voor een traditionele moelleux dat ik had aangepast, maar waar had ik dat nu weer gelaten?
En eureka! Gevonden!
Door de jaren heen zijn er nieuwe ‘keto vriendelijke’ zoetstoffen gekomen, nieuwe merken, andere chocolade, etc…
Net zoals je met Keto kiest voor een nieuwe verbeterde versie van jezelf, is dit recept dus ook een vernieuwde, verbeterde versie van het oude.
En ik moet zeggen, dit is echt een topper!
Het nieuwe recept met de nieuwe, verbeterde FunkyFatChoc!
Zo ga je te werk:
Stap 1
Smelt de chocolade met de boter au-bain-marie
Je kan pure chocolade (100%)/ rauwe cacao massa gebruiken of je kan een mengeling nemen van de pure chocolade met een reep van de FunkyFatChoc Dark die lichtjes gezoet is. Ik had 4 stukjes van de reep nodig om in ieder potje een stukje te steken (zie verder in het recept) en de andere 4 stukjes heb ik bij de 100% gevoegd. (dus 95g 100% en 25g FunkyFatChoc Dark) Hoe meer gezoete chocolade je gebruikt, hoe minder erythritol je toevoegt.


Stap 2
Meng de eieren met 110g erythritol en klop met de elektrische mixer (klopper) tot een lobbige massa.
Eerst krijg een soort van luchtige, schuimige massa en wanneer die een beetje lobbig begint te worden, is het goed. Dit kan even duren, maar het is wel belangrijk dat je lang genoeg klopt zodat de zoetstof volledig is opgenomen. Ik heb mijn homemade vanille-erythritol gebruikt, maar je kan ook wat vanillepoeder of extract toevoegen.
Zelf vanille-erythritol maken doe je eenvoudig door een opengesneden en leeggeschraapt vanille stokje dat je bijvoorbeeld voor een ander recept nodig had, gewoon in de zak erythritol te plaatsen en die enkele weken te laten staan.


Stap 3
Giet de gesmolten chocolade-boter voorzichtig bij de schuimig geklopte eieren en roer met een garde goed door. Zeef het superfijne amandelmeel bij het mengsel en roer opnieuw goed door met de garde.
Ik gebruikte het superfijne amandelmeel van Sukrin. In dit recept werkt het beter dan het grovere gewone amandelmeel. Het superfijne amandelmeel van Sukrin is wet ‘ontvet’, maar net daardoor krijgt je de textuur die je moet hebben en niet een gewone chocolade cake.


Stap 4
Wrijf de ovenpotjes in met echte roomboter en bebloem ze met wat superfijn amandelmeel. Klop het overtollig meel uit de potjes en vul ze voor ongeveer 4/5 de met het moelleux beslag en druk er nog een extra stukje van de FunkyFatChoc Dark chocolade of andere naar keuze in.
Plaats minimum 1 uur in de koelkast, maar langer mag ook. Je kan het beslag zelfs de avond voordien klaarmaken. Handig als je dit als dessert wil serveren bij een etentje.
In 1 potje had ik als test een reepje aluminiumfolie gedaan om er zeker van te zijn dat de moelleux er makkelijk zou uitkomen, maar dit bleek totaal niet nodig.




Stap 5
Verwarm de oven voor op 180°C en haal de moelleux uit de koelkast.
Bak gedurende +/- 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Laat ze zeker niet te lang bakken, want dan worden ze droog. Ze moeten een beetje stevig aanvoelen, maar zeker niet zoals een gewone cake.
Haal de moelleux uit de oven en laat eventjes afkoelen in de potjes alvorens uit de vorm te halen.

Stap 6
Testen en serveren! Heeft dit chocolade cakeje een hart van gesmolten chocolade?
Keer het ovenpotje om boven een bord en tik er desnoods even met een houten lepel op tot ze loslaten. De moelleux moet stevig genoeg zijn aan de buitenkant, zodat hij zijn vorm houdt, maar wanneer je die eerste hap wil nemen en er met je vork (of lepel) door gaat, dan moet die heerlijke lopende chocolade er uit vloeien.

Extra om te serveren
Smelt in de nog warme oven een beetje chocolade (FunkyFatChoc Dark of naar keuze) met een tlp volle room of een klein beetje boter en maak een leuke decoratie op het bord.
Plaats er de moelleux op en serveer met een dikke dot vers geklopte slagroom, een bolletje Keto Vanille ijs en eventueel wat rode bessen.
Smakelijk!
Ben je een echte chocoholic?
Probeer dan zeker ook de Keto dubbele chocolade mousse en de Keto Brownies eens of als je het meer voor een wafeltje hebt, de Keto Brownie Wafels.
De heerlijke, nieuwe FunkyFatChoc chocolade kan je bestellen via de webshop van FunkyFatFoods. Gebruik code KETOCOACHINGBELGIUM voor 10% korting op je bestelling.
Keto Chocolade Moelleux
materiaal
- oven en ovenpotjes
Ingrediënten
- 120 gram pure chocolade (100% of 95gram en de resterende 4 stukjes van de reep FunkyFatChoc Dark)
- 110 gram roomboter
- 3 grote eieren
- 110 gram Sukrin erythritol (met vanille (zie post) of 1/2 tlp vanillepoeder)
- 4 el amandelmeel (Sukrin) (superfijn)
- 4 stukjes FunkyFatChoc Dark (of andere smaak naar keuze)
- extra boter en amandelmeel voor het inboteren en bebloemen van de ovenpotjes
- verse geklopte slagroom voor de afwerking
Bereiding
Het beslag voor de moelleux maken
- Smelt de chocolade met de boter au-bain-marieVul hiervoor een pannetje met water en hang daarin een glazen kom maar zorg dat deze het water net niet raakt
- Boter ovenschaaltjes in en strooi in elk potje een beetje fijn amandelmeel, draai rond tot alle boter een laagje amandelmeel heeftDraai het potje om en klop er het overtollig meel uit
- Meng in een andere (ruime) kom de eieren met de 'vanille' erythritolof gebruik gewone erythritol en voeg 1/2 tlp vanillepoeder bij
- Klop met de elektrische handmixer (klopper) tot een luchtige/schuimige massa(de zoetstof moet volledig opgenomen zijn)
- Haal de glazen pot uit het hete water en laat even staan zodat het kort kan afkoelen
- Giet het chocolade-boter mengsel bij de schuimig geklopte eieren en roer door met een garde
- Zeef er het amandelmeel in en meng tot een gladde massa
- Vul de potjes tot 4/5 met het beslag en steek in elk potje een stukje chocolade
- Plaats minimum 1 uur in de koelkast (langer mag ook)
De moelleux bakken
- Verwarm de oven voor op 180°C en schuif een ovenrooster in het midden
- Plaats de potjes in de oven en bak +/- 10 minuten(De moelleux mag nog zacht aanvoelen)
- Haal uit de oven en laat even afkoelen alvorens uit de vormpjes te halen
Optionele afwerking
- Klop wat volle room of mascarpone op en smelt eventueel een beetje van de FunkyFatChoc Dark (of andere) chocolade met een lepeltje room in een ovenpotje in de nog warme oven
- Maak met de gesmolten chocolade een leuke decoratie op het bord en keer er een moelleux op om
- Serveer de moelleux met een dikke lepel opgeklopte slagroom, eventueel wat cacaopoeder of wat rode vruchten (wat jij graag wil)Smakelijk!