Keto Chocolade Cupcakes met Chocolade Boter Ganache

Keto chocolade cupcakes met suikervrije chocolade boter ganache glutenvrij notenvrij koolhydraatarm muffins

Keto Chocolade Cupcakes

Deze heerlijk smeuïge Keto Chocolade Cupcakes zijn afwerkt met een opgeklopte suikervrije chocolade boter ganache.

Ze zijn niet alleen koolhydraatarm, maar ook glutenvrij, suikervrij, notenvrij en er is een optie voor zuivelvrij!

Ik ging eigenlijk iets anders bakken die dag, maar mijn kleinzoon wou chocolade cupcakes en als mijn kleinzoon chocolade cupcakes wil, dan maak ik die toch gewoon.

Uiteraard wel een keto / low-carb versie, want ook voor kinderen zijn de reguliere, met suiker en tarwe overladen cupcakes geen goede keuze.

Dit wil niet zeggen dat jouw kind een ketogeen dieet moet gaan volgen, maar minder suiker en minder bewerkte producten, dat is voor iedereen gewoon veel gezonder.

Bovendien vond hij ze super lekker !

Je kind kan dus zeker af en toe eens een cakeje of koekje eten, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over al die suiker en ongewenste additieven. Waarvan trouwens is aangetoond dat ze niet alleen tot zwaarlijvigheid (bij kinderen) kunnen leiden, maar zelfs voor hyperactiviteit kunnen zorgen, ook bij jonge kinderen.

Suiker wordt met de paplepel ingegeven

In een artikel in BBC News wordt nogmaals duidelijk dat zelfs peutervoeding vaak overladen is met suiker en dat we eigenlijk van heel jong al aan suiker verslaafd kunnen raken. (1)

Uit onderzoek blijkt eveneens dat onze jeugd steeds meer en meer van zijn dagelijkse calorie-inname haalt uit ultra-bewerkt voedsel en steeds minder en minder uit onbewerkte voeding. (2)

Maar dit is materie voor een toekomstige blogpost en nu dus op naar het recept, zodat je niet alleen jezelf, maar ook de kleine en grote kids kan laten genieten van een gezonde traktatie.

De Keto Chocolade Cupcakes

Ze zijn deze keer niet alleen koolhydraatarm en glutenvrij, ze zijn ook notenvrij en als je de roomboter vervangt door ghee of kokosolie, maak je ze meteen ook zuivelvrij!

Als zoetstof gebruikte ik een mengeling van gewone erythritol en Sukrin :1 (vanille).
De vanille versie maak je makkelijk zelf door een opgesneden vanillestokje gedurende minimum 7 dagen in je pakje zoetstof te doen. Of je kan ook wat vanille extract toevoegen.

Ik werkte ze dit keer af met een suikervrije opgeklopte chocolade boter ganache, maar je kan ze ook zo eten of afwerken met de Keto Crème au Beurre, of de Keto Swiss Meringue botercrème een andere afwerking naar keuze.

Voor de opgeklopte chocolade ganache, maak je eigenlijk een sabayon waar je dan koude stukjes roomboter en chocolade in laat smelten.

Niets moeilijk aan, maar wel zoooo… lekker dat je er je vingers wil van aflikken.

Okono dark chocolate coffee MCT keto chocoladeIn de sabayon gebruik koffie, dus koos ik voor de Okono Dark Chocolate met koffie en mct. Die past er perfect bij!

Ken je de chocolade van Okono niet? Dan moet je die zeker eens proberen. Lees de review hier.

Ik heb maar de helft gebruikt voor de afwerking van deze cupcakes, maar je kan er natuurlijk wel wat meer op doen. Of gewoon zo eten. 😉

Bovendien kan je deze opgeklopte chocolade boter ganache ook makkelijk enkele dagen in de koelkast bewaren. Of gebruik hem voor de vulling van je Keto pralines of paaseitjes.

Hoe werk jij ze af?

Keto chocolade cupcakes met suikervrije chocolade boter ganache glutenvrij notenvrij koolhydraatarm optie zuivelvrij

Deel jouw creatie op Facebook, in de Facebook Workshop Groep, volg @ketocoaching.be op Facebook en @ketocoachingbelgium en #ketocoachingbelgium op Instagram.

Vergeet het recept ook niet te Pinnen.

Keto glutenvrije notenvrije chocolade muffins met suikervrije chocolade boter ganache optie zuivelvrij recept



Keto Chocolade Cupcakes met Chocolade Boter Ganache

Koolhydraatarme, glutenvrije, suikervrije, notenvrije chocolade cupcakes afgewerkt met chocolade boter ganache. Optie zuivelvrij
Print recept Pin recept
bakken, Dessert
porties 14 cupcakes
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 40 minuten
materiaal
  • muffinvorm of ramekins of andere ovenpotjes
  • handmixer / standmixer of klopper

Ingrediënten

Voor de cupcakes
  • 110 gram roomboter
  • 75 gram kokosmeel (gewoon / geen ontvet)
  • 7 eieren
  • 40 gram cacaopoeder (puur / ongezoet)
  • 75 gram Sukrin erythritol (of andere)
  • 75 gram Sukrin :1(vanille) (of voeg 1 tlp vanille extract toe)
  • 1/4 tlp zeezout
  • 1 tlp baksoda
  • 2 tlp wijnsteenpoeder
  • of vervang baksoda en wijnsteen door 3 tlp wijnsteenbakpoeder
  • 125 ml water (+ eventueel wat extra)
voor de chocolade boter ganache afwerking
  • 4 eidooiers
  • 2 el water
  • 2 el espresso (of kokosmelk of meer water)
  • 1 tlp vanille extract
  • 60 gram roomboter
  • 60 gram Okono Dark Chocolate Coffee and MCT (of andere donkere keto chocolade)
  • optioneel een extra stukje om te raspen als afwerking

Bereiding

maak de cupcakes
  • Zeef het kokosmeel in kommetje en voeg er de baksoda, wijnsteen en zout bij en zet opzij
  • Klop de eieren met de zoetstof luchtig in een kom
  • Smelt de boter op laag vuur, haal van het vuur en klop er het cacaopoeder onder
  • Voeg het eimengsel toe en klop even door
  • Voeg vervolgens de kokosmeelmix bij en roer/klop goed door tot alles goed gemengd is (het beslag zal vrij dik zijn)
  • Giet nu beetje bij beetje het water bij het beslag om het wat te verdunnen en roer/klop tot een glad luchtig beslag (voeg eventueel nog wat extra bij indien het beslag te dik blijft, maar overdrijf niet)
  • Vul de cupcakevormpjes voor 3/4 met het beslag en schuif in de oven
  • Bak +/- 20 à 25 min in de voorverwarmde oven op 170°C
  • Haal uit de oven en laat +/- 10 minuten afkoelen in vorm
  • Haal ze vervolgens met het cupcakepapiertje uit de vorm en laat ze op een rooster verder afkoelen
Maak de chocolade boter ganache
  • Scheid de eieren (bewaar de eiwitten voor je keto brood of keto meringue)
  • Doe de eidooiers met vloeistof in een (conische) sauspan en klop los
  • Zet op laag vuur en blijf kloppen (in 8-vorm) tot je ziet dat er binding ontstaat en je sabayon luchtig geklopt is
  • Haal van het vuur en voeg de in blokjes gesneden koude roomboter bij terwijl je blijft kloppen
  • Voeg vervolgens de stukjes chocolade toe en roer nu verder tot alle chocolade is gesmolten
  • Doe in een spuitzak en laat eerst even afkoelen alvorens je hem in de koelkast plaatst
  • Laat volledig afkoelen / opstijven
Afwerken
  • Haal de chocolade boter ganache 5 à 10 minuten op voorhand uit de koelkast
  • Spuit een mooie toef op iedere cupcake
  • Rasp er tenslotte nog wat chocolade over en serveer
    Geniet ervan!

Notities

Controleer de muffins tijdig zodat ze niet verbranden. Ze mogen enigszins stevig aanvullen langs de rand, maar nog een beetje zacht in het midden (beter iets te zacht dan te hard gebakken)
Tip : Gebruik een satéstokje of tandenstoker om de gaarheid te testen

Je hebt maar de helft van de chocolade boter ganache nodig voor de afwerking, maar de rest kan je in de koelkast bewaren want het lekker is om zo te eten ook. 😉
Totale koolhydraten per cupcake 16,4 g waarvan 10,6 gram erythritol (95% gerekend)
Voedingswaarde per afgewerkte cupcake :
Totale KH - suikeralcohol : 5,8 g / eiwitten : 5 g / vetten : 13 g / vezels : 3,1 g
voor zij die netto KH tellen : 2,7 g per cupcake
Nutrition Facts
Keto Chocolade Cupcakes met Chocolade Boter Ganache
Amount Per Serving (1 cupcake)
Calories 157.6 Calories from Fat 117
% Daily Value*
Fat 13g20%
Saturated Fat 7.7g48%
Trans Fat 0.4g
Polyunsaturated Fat 0.8g
Monounsaturated Fat 3.2g
Cholesterol 131.3mg44%
Sodium 200.8mg9%
Potassium 118.9mg3%
Total Carbs 16.4g5%
Fiber 3.1g13%
Sugar 0.5g1%
Protein 5g10%
Vitamin A 405.8IU8%
Vitamin C 0.1mg0%
Calcium 24.8mg2%
Iron 0.9mg5%
Sugar alcohol 10.6g
Net Carbs 2.7g
Total Carbs - sugaralcohol 5.8g
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.


Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @ketocoachingbelgium of tag #ketocoachingbelgium!

referenties en bronnen

  1. BBC News – Toddlers may be getting hooked on sugar in snacks
  2. Wang L, Martínez Steele E, Du M, Pomeranz JL, O’Connor LE, Herrick KA, Luo H, Zhang X, Mozaffarian D, Zhang FF. Trends in Consumption of Ultraprocessed Foods Among US Youths Aged 2-19 Years, 1999-2018. JAMA. 2021 Aug 10;326(6):519-530. doi: 10.1001/jama.2021.10238. PMID: 34374722; PMCID: PMC8356071.
Sofie

Sofie

Belangrijk : Alle informatie op de Website en de inhoud van de blog, inclusief tekst, afbeeldingen en geciteerde statistieken, evenals al het andere materiaal dat hierin is opgenomen (‘de inhoud”), is alleen voor informatiedoeleinden. De inhoud is niet bedoeld als vervanging voor professioneel, medisch advies, medische diagnose en/of behandeling. Negeer geen medisch advies en raadpleeg altijd uw arts als u vragen heeft over een medische aandoening of voordat u iets implementeert dat u heeft gelezen of gehoord in onze inhoud of tijdens eventuele webinars, life video’s, enzovoort. Als bezoeker of gebruiker van de Website verbind je je ertoe op geen enkele wijze en onder geen enkele vorm dan ook het geheel of zelfs een deel van elementen waaruit de Website bestaat te kopiëren, te bewerken, te reproduceren, door te verkopen of op enige andere wijze te gebruiken. zie onze voorwaarden

Recente recepten

Scroll naar boven