Smakelijk Keto Brood
Het beste koolhydraatarm, graanvrij en glutenvrij Keto Carré brood recept voor de broodbakmachine of de oven.
Er staan heel wat Keto Brood recepten op de site, maar dit staat zeker in mijn top 3!
Dit koolhydraatarm brood smaakt ook echt naar brood!
Het is lekker mals en luchtig, heeft een krokante korst en smaakt heerlijk met een laagje gezouten roomboter.
Eigenlijk heb je bij een Keto dieet geen brood nodig, maar ik moet toegeven dat het soms handig is.
Vooral als je vroeger een fervente broodeter was, kan de overschakeling naar een ketogeen voedingspatroon zonder je oude, vertrouwde boterham in het begin wat lastig zijn.
En het is uiteraard makkelijk om mee te nemen of mee te geven met de kids in hun lunchbox (brooddoos).
Vaak krijg ik van starters de vraag wat ze dan kunnen meenemen voor lunch of wat ze dan ’s ochtends moeten eten?
Er zijn natuurlijk heel veel andere opties, kijk maar eens bij de ontbijt en lunch recepten op de site, maar af en toe kan zo’n keto boterham echt wel handig zijn en smaken!
Je kan een bijvoorbeeld een lekkere Keto Croque mee maken.
En aangezien ik in de testfase zat van ‘Keto brood uit de broodbakmachine‘, moest ik toch dit heerlijk recept ook aan de test onderwerpen.
Ik moet zeggen, het is meer dan geslaagd! 🙂
Heb je geen broodbakmachine? Geen paniek, het kan ook perfect in de oven.
De meelmix - broodmix
Meng alle droge ingrediënten in een kom.
Als je een enkel ‘kneden’ optie hebt op je broodbakmachine, dan kan je de ingrediënten direct in het bakblik doen.
Klop de eiwitten even los met de appelciderazijn en zet opzij.
Breng het water aan de kook en meet de juiste hoeveelheid af. Laat er de stukjes roomboter in smelten.


Breng het water aan de kook en meet de juiste hoeveelheid af.
Laat er de stukjes roomboter in smelten.
Voeg het eimengsel bij de droge ingrediënten en zet de kneedfunctie aan of meng in een kom met een garde.
Voeg vervolgens het water met de gesmolten boter toe en laat de machine verder kneden of meng met de garde in een kom.


Stop het kneedprogramma zodra alles goed gemengd is en het deeg luchtbellen begint te vertonen.
Heb je het deeg met de hand gemengd, giet het dan nu voorzichtig in het bakblik.
Kies de optie ‘Bake Only’ en zet de timer op 80 minuten.
Bak je in de oven, giet het deeg dan in een ingevette broodvorm en bak +/- 70 minuten in een voorverwarmde oven op 170°C.


Haal het brood na het bakken zo snel mogelijk uit de vorm en laat volledig afkoelen op een rooster.


Je zou kunnen zeggen, waarom bakken in de broodbakmachine met ‘bake only’? Is het dan niet evenveel moeite als in de oven?
Ja, misschien wel, maar in de broodbakmachine bakt het brood langs alle kanten egaal en is de temperatuur perfect geregeld. Het brood heeft dan een perfecte vorm en je moet er tijdens het bakken ook niet naar omkijken.
Handig toch? 😉
Maar dit wil uiteraard niet zeggen dat het in de oven gebakken minder lekker is!
Hieronder vind je beide receptjes.
Dus broodbakmachine of niet, dit recept moet je proberen.

Deel jouw creatie op Facebook, in de Facebook Workshop Groep, volg @ketocoaching.be op Facebook en @ketocoachingbelgium en #ketocoachingbelgium op Instagram.
Vergeet het recept ook niet te Pinnen.
Keto Carré Brood uit de broodbakmachine
Ingrediënten
Droge ingrediënten
- 40 gram psyllium husk poeder (niet de vezel)
- 30 gram gemalen blond lijnzaad
- 80 gram amandelmeel
- 30 gram sesammeel
- 40 gram eiwit proteïne poeder
- 1 tlp baksoda
- 2 tlp wijnsteenpoeder (cream of tartar)
- 1/2 tlp zout
Natte ingrediënten
- 300 ml eiwit
- 40 gram roomboter (in blokjes)
- 1 el appelciderazijn (AVC)
- 220 ml heet water
Bereiding
- Meng alle droge ingrediënten in een kom (of als je een 'enkel kneden' functie hebt op je machine, doe je ze direct in het bakblik)
- Voeg de appelciderazijn bij de eiwitten en klop even los
- Breng het water aan de kook en meet 220ml af.
- Doe er de blokjes boter in zodat die smelten en ondertussen koelt het kokende water ietsjes af. Laat het niet koud worden want dan werkt het recept niet.
- Voeg het eiwitmengsel bij de droge ingrediënten en meng goed met een garde (of zet de kneedfunctie aan)
- Voeg het hete water met de boter toe en meng nogmaals heel goed (of laat de machine gewoon verder kneden)Het deeg zwelt op terwijl het water opneemt en je krijgt een soort van luchtbelletjes
- Giet het deeg in de vorm van je broodbakmachine en wrijf gelijk met een pannenlikker.Of stop de kneedfunctie en sluit het deksel
- Kies de optie 'Bake Only', stel de tijd in op 80 min en start het programma
- Haal na het beëindigen van het bakprogramma het brood zo snel mogelijk uit de vorm en laat afkoelen op een rooster
- Laat volledig afkoelen alvorens het te snijdenBewaren kan enkele dagen op kamertemperatuur in een broodzak of verpak in sneetjes in bakpapier en bewaar in een vrieszakje in de vriezer
Notities
Keto Carré Brood
Ingrediënten
Droge ingrediënten
- 40 gram psyllium husk poeder (niet de vezel)
- 30 gram gemalen blond lijnzaad
- 80 gram amandelmeel
- 30 gram sesammeel
- 40 gram eiwit proteïne poeder
- 1 tlp baksoda
- 2 tlp wijnsteenpoeder (cream of tartar)
- 1/2 tlp zout
Natte ingrediënten
- 300 ml eiwit
- 40 gram roomboter (in blokjes)
- 1 el appelciderazijn (AVC)
- 220 ml heet water
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 170°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Meng alle droge ingrediënten in een kom
- Voeg de appelciderazijn bij de eiwitten en klop even los
- Breng het water aan de kook en meet 220ml af.
- Doe er de blokjes boter in zodat die smelten en ondertussen koelt het kokende water ietsjes af. Laat het niet koud worden want dan werkt het recept niet.
- Voeg het eiwitmengsel bij de droge ingrediënten en meng goed met een garde
- Voeg onmiddellijk het hete water met de boter toe en meng nogmaals heel goedHet deeg zwelt nog op terwijl het water opneemt, dus laat een minuutje staan.
- Giet het deeg in de bakvorm en schuif in het midden van de oven
- Bak +/- 70 min
- Haal uit de oven en haal voorzichtig uit de vorm(Controleer de gaarheid door op de onderkant van het brood te kloppen, het moet hol klinkenIndien het nog te vochtig lijkt, plaats dan zonder vorm gewoon op de rooster terug in de oven en bak nog +/- 5 à 10 min verder)
- Laat afkoelen op een rooster