Keto Brownie Cupcakes met Swiss Meringue Botercrème

Keto brownie cupcake duo met swiss meringue vanille en aardbei botercrème
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Keto chocolade cupcakes

Een keto brownie in cupcake vorm afgewerkt met suikervrije Swiss meringue vanille en aardbei botercrème.

Deze overheerlijke cupcakes zijn niet alleen koolhydraatarm, ze zijn ook graanvrij, glutenvrij en suikervrij!

Er staat wel al een Keto brownies recept op de site, maar dat is zoals bij de traditionele brownies een plattere cake die je in rechthoeken of vierkantjes snijdt.

Hou je ook van cheesecake, dan moet je zeker de Keto cream cheese marmercake brownies eens proberen.

Aangezien ik deze cupcakes met mijn kleinzoon maakte en hij verzot is op de brownies, maar ook cupcakes wou bakken, werden het dus Keto brownie cupcakes.

Als frosting wou ik iets anders dan gewoon slagroom, maar aangezien een brownie op zich al een zwaar dessert is, vond ik de Keto Crème au Beurre ook niet echt geschikt.

Het werd een Swiss Meringue botercrème.

Ja, inderdaad, het is ook een crème au beurre, maar wel een luchtigere variant.

In een Swiss meringue botercrème gebruik je geen eidooiers of hele eieren, maar enkel eiwitten. Ook de hoeveelheid boter is in verhouding veel minder.

En aangezien mijn kleinzoon ook graag aardbeien lust en ik voor hem de Keto aardbei confituur had gemaakt, verwerkte ik er een beetje van in de Swiss Meringue botercrème en had ik dus twee frostings om de cupcakes mee af te werken.

Ik vind ze beiden lekker, maar mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de Keto Vanille Swiss Meringue.

Mijn kleinzoon koos voor die met de Keto Aardbei Swiss Meringue natuurlijk. 🥰

Je vindt ook deze receptjes apart op de site. Ik vond het handig om ze afzonderlijk te zetten, zo heb je de voedingswaarde en kan je deze frostings ook gebruiken om andere cakes of taartjes mee af te werken.

Had ik al gezegd dat deze Keto brownie cupcakes ook super makkelijk te maken zijn.

De Swiss Meringue botercrème vraagt iets meer handeling, maar ook dat is helemaal niet moeilijk.

Zo ga je te werk :

Voor de Keto Brownie Cupcakes

Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een cupcake / muffin vorm met bakpapier.

Meng de droge ingrediënten in een kom en zet opzij.

Keto Ricotta Bosbessen Muffins koolhydraatarm graanvrij glutenvrij suikervrije cupcakes
Keto brownie cupcakes meelmix

Smelt de boter met de pure chocolade en het cacaopoeder in een pannetje op laag vuur.

Keto brownie cupcakes beslag basis
Keto brownie cupcakes chocolade voor beslag

Smelt de boter met de pure chocolade en het cacaopoeder in een pannetje op laag vuur.

Ik gebruikte de ongezoete 100% chocolade  en puur ongezoet cacaopoeder van Torras.

torras organic 100 cacao
torras-organic-cacao-puro

Eens alles mooi gesmolten is, voeg je de zoetstof toe.

In dit recept gebruikte ik een combinatie van gewone Sukrin erythritol (vanille) en Sukrin:1, deze laatste is erytritol met wat Stevia bij.

De reden hiervoor is omdat ik ook nog Sweetleaf Stevia druppels met vanille wou gebruiken en ik vreesde dat de Stevia zou gaan overheersen.

Een beetje Stevia vind ik prima, maar als het te veel is dan krijg je een nasmaak waar ik totaal niet van hou.

Ik heb ook altijd een zak erythritol en een zak Sukrin :1 staan waar ik een leeggeschraapt vanillestokje van een andere bereiding in doe. Na enkele dagen heb je dan je eigen huisgemaakte keto vanille suiker. 😉

Sukrin Erythritol organic bio
Sukrin_1

Roer de zoetstof goed door en haal de chocolade ganache van het vuur.

Voeg vervolgens één voor één de eieren toe en roer telkens tot het ei volledig is opgenomen.

Keto brownie cupcakes chocolade voor beslag
Keto brownie cupcakes beslag

Voeg tot slot de droge ingrediënten toe en roer tot een glad beslag.

Verdeel het beslag in de vormpjes en schuif in de voorverwarmde oven.

Verlaag de temperatuur tot 170°C en bak +/- 16 à 18 minuten.

Haal uit de oven en laat even in de vorm afkoelen alvorens je ze op een roostertje volledig laat afkoelen.

Keto suikervrije brownie cupcakes beslag
Keto brownie cupcakes gebakken
Keto brownie cupcakes - koolhydraatarme glutenvrije suikervrije cupcake brownies

Maak de Swiss Meringue botercrème

Klop de eiwitten met de zoetstof au-bain-marie tot je temperatuur van +/- 70°C bereikt.

Je gebruikt hiervoor best een instant thermometer.

Vervolgens haal je de kom uit de bain-marie en klop je eiwitten tot ze afgekoeld zijn.

Je kan dit met een handmixer met kloppers doen of je kan de luchtig geklopte meringue overgieten in je keukenmixer / standmixer en die het zware werk laten doen. 😉

Het moet niet, maar door de eiwitten over te gieten in een andere kom, versnel je het afkoelproces en moet je dus minder lang kloppen.

Eens de kom koel aanvoelt en de meringue mooi tot zachte pieken is geklopt, is het tijd voor de volgende stap.

Als je smaakjes, chocolade, confituur of iets dergelijks wil toevoegen, dan kan je dat nu doen. (maar het kan ook na het toevoegen van de roomboter)

meringue botercrème eiwitten kloppen
Keto aardbeien confituur gezeefd

Laat de mixer hiervoor op middelhoge snelheid doorkloppen.

Van zodra je toevoegingen zijn opgenomen, voeg je dan beetje bij beetje de stukjes roomboter (op kamertemperatuur) bij.

Wanneer alle roomboter is toegevoegd, zet je de mixer even op een hogere stand en laat je hem kloppen tot je een gladde botercrème krijgt.

De botercrème kan je ook makkelijk op voorhand maken.

Ik doe hem dan altijd in een spuitzak en bewaar hem zo in de koelkast. (Daar is hij zeker een week houdbaar)

De helft van de Keto brownie cupcakes werkte ik af met de vanille swiss meringue botercrème en de andere helft met de aardbei swiss meringue botercrème.

Keto brownie cupcakes - koolhydraatarme cupcake brownies met suikervrije meringue aardbei botercrème
Keto brownie cupcakes - koolhydraatarm met suikervrije meringue vanille botercrème
Keto brownie cupcakes met meringue aardbei botercrème
Keto brownie cupcakes met meringue vanille botercrème

Je kan ze afwerken naar keuze, maar ik vond de combinatie van beide wel leuk.

Keto brownie cupcakes met meringue botercrème duo

Deel jouw creatie op Facebook, in de Facebook Workshop Groep, volg @ketocoaching.be op Facebook en @ketocoachingbelgium en #ketocoachingbelgium op Instagram.

Vergeet het recept ook niet te Pinnen.




Keto Brownie Cupcakes met Swiss Meringue Vanille en Aardbei Botercrème

Print recept Pin recept
bakken, Basis, Dessert
porties 12 cupcakes
Bereidingstijd 30 minuten
afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
materiaal
  • cupcake vormpjes en cupcake papier
  • conische (saus)pan of andere kom die je kan verwarmen au-bain-marie
  • keukenmixer of handmixer met kloppers
  • kookthermometer en zeef

Ingrediënten

voor de cupcakes
  • 180 gram roomboter
  • 5 eieren
  • 120 gram Torras organic 100% (of andere ongezoete pure chocolade)
  • 20 gram Torras puur ongezoet cacaopoeder (of ander puur ongezoet cacaopoeder)
  • 50 gram Sukrin erythritol (of andere erythritol)
  • 50 gram Sukrin :1 (vanille of 1/2 tlp vanille-extract toevoegen)
  • 10 druppels Sweetleaf Stevia Vanilla Cream (of andere vloeibare stevia met vanille of voeg 1/2 tlp vanille-extract toe)
  • 60 gram amandelmeel
  • 1/4 tlp zout (Keltisch zeezout of Himalaya zout)
  • 1/2 tlp baksoda
  • 1 tlp wijnsteenpoeder (cream of tartar - wijnsteenzuur)
  • of vervang baksoda en wijnsteenpoeder door 1,5 tlp kant-en-klaar wijnsteenbakpoeder
voor de afwerking
  • 1/2 recept Keto Swiss Meringue Vanille botercrème
  • 1/2 recept Keto Swiss Meringue Aardbei botercrème

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een cupcake / muffin vorm met cupcakepapiertjes
  • Meng het amandelmeel met zout, baksoda en wijnsteenpoeder en zet opzij
  • Breek de chocolade in stukjes en snijd de boter in blokjes
  • Doe in een pannetje en zet op laag vuur
  • Zeef er het cacaopoeder bij en roer zachtjes tot de chocolade bijna helemaal gesmolten is en haal dan van het vuur
  • Voeg de zoetstof toe en blijf roeren tot alles mooi gesmolten is en je een glanzende chocolade ganache krijgt
  • Vervolgens voeg je de eieren één voor één toe en roer je telkens goed door tot het ei volledig is opgenomen alvorens een volgend toe te voegen
  • Voeg tot slot de droge ingrediënten bij de chocolade ganache en roer tot een glad beslag
  • Verdeel het beslag in de vormpjes en bak +/- 16 - 18 minuten in de voorverwarmde oven op 170°C (je verlaagt dus de temperatuur zodra de cupcakes in de oven staan)
  • Controleer de cupcakes tijdig zodat ze niet te lang bakken. Ze moeten nog enigszins zacht aanvoelen
  • Haal uit de oven en laat nog enkele minuten in de vorm afkoelen
  • Haal de cupcakes dan uit de vorm en laat volledig afkoelen op een rooster
Maak de Swiss Meringue botercrème volgens het recept
  • Je kan kiezen voor enkel de vanille of enkel de aardbei botercrème of een combinatie van beide
    Deze Meringue botercrème kan je ook perfect op voorhand maken en in de koelkast bewaren
    Haal hem dan zeker een uurtje voor gebruik uit de koelkast

Notities

1 cupcake met botercrème bevat +/- 18,1 g totale koolhydraten waarvan 12,7 g erythritol (95% gerekend)
voedingswaarde per cupcake :
totale KH - suikeralcohol : 5,4 g / eiwit : 6,1 g / vet 29,6 g
 
Nutrition Facts
Keto Brownie Cupcakes met Swiss Meringue Vanille en Aardbei Botercrème
Amount Per Serving (1 cupcake)
Calories 302.3 Calories from Fat 266
% Daily Value*
Fat 29.6g46%
Saturated Fat 16.7g104%
Trans Fat 0.8g
Polyunsaturated Fat 0.1g
Monounsaturated Fat 0.1g
Cholesterol 119.7mg40%
Sodium 312.1mg14%
Potassium 122.2mg3%
Total Carbs 18.1g6%
Fiber 2.6g11%
Sugar 0.4g0%
Protein 6.1g12%
Vitamin A 697IU14%
Vitamin C 1mg1%
Calcium 20.9mg2%
Iron 0.6mg3%
Sugar alcohol 12.7g
Net Carbs 2.8g
Total Carbs - sugaralcohol 5.4g
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.


Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @ketocoachingbelgium of tag #ketocoachingbelgium!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Sofie

Sofie

Sommige posts bevatten links naar producten waar ik mogelijks een kleine commissie of testproducten voor ontvang. Dit verandert niets aan de prijs die jij ervoor betaalt! Op deze manier blijft het voor mij mogelijk om alle recepten en posts gratis te delen.

Belangrijk : Alle informatie op de Website en de inhoud van de blog, inclusief tekst, afbeeldingen en geciteerde statistieken, evenals al het andere materiaal dat hierin is opgenomen (‘de inhoud”), is alleen voor informatiedoeleinden. De inhoud is niet bedoeld als vervanging voor professioneel, medisch advies, medische diagnose en/of behandeling. Negeer geen medisch advies en raadpleeg altijd uw arts als u vragen heeft over een medische aandoening of voordat u iets implementeert dat u heeft gelezen of gehoord in onze inhoud of tijdens eventuele webinars, life video’s, enzovoort. Als bezoeker of gebruiker van de Website verbind je je ertoe op geen enkele wijze en onder geen enkele vorm dan ook het geheel of zelfs een deel van elementen waaruit de Website bestaat te kopiëren, te bewerken, te reproduceren, door te verkopen of op enige andere wijze te gebruiken. zie onze voorwaarden

Volg ons op

Recente recepten

keto koolhydraatarme pindakaas kaastaart glutenvrije amandel cacao taartbodem en chocolade ganache met pindanoten recept

Keto Pindakaas Kaastaart

Keto Pindakaas Kaastaart. Koolhydraatarme, glutenvrije en suikervrije cheesecake met pindaboter en chocolade. Klaargemaakt in de Instant Pot met optie voor de oven

Lees meer >

Like onze pagina

Mis geen enkel recept

Scroll naar top