Keto chocolade cupcakes
Een keto brownie in cupcake vorm afgewerkt met suikervrije Swiss meringue vanille en aardbei botercrème.
Deze overheerlijke cupcakes zijn niet alleen koolhydraatarm, ze zijn ook graanvrij, glutenvrij en suikervrij!
Er staat wel al een Keto brownies recept op de site, maar dat is zoals bij de traditionele brownies een plattere cake die je in rechthoeken of vierkantjes snijdt.
Hou je ook van cheesecake, dan moet je zeker de Keto cream cheese marmercake brownies eens proberen.
Aangezien ik deze cupcakes met mijn kleinzoon maakte en hij verzot is op de brownies, maar ook cupcakes wou bakken, werden het dus Keto brownie cupcakes.
Als frosting wou ik iets anders dan gewoon slagroom, maar aangezien een brownie op zich al een zwaar dessert is, vond ik de Keto Crème au Beurre ook niet echt geschikt.
Het werd een Swiss Meringue botercrème.
Ja, inderdaad, het is ook een crème au beurre, maar wel een luchtigere variant.
In een Swiss meringue botercrème gebruik je geen eidooiers of hele eieren, maar enkel eiwitten. Ook de hoeveelheid boter is in verhouding veel minder.
En aangezien mijn kleinzoon ook graag aardbeien lust en ik voor hem de Keto aardbei confituur had gemaakt, verwerkte ik er een beetje van in de Swiss Meringue botercrème en had ik dus twee frostings om de cupcakes mee af te werken.
Ik vind ze beiden lekker, maar mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de Keto Vanille Swiss Meringue.
Mijn kleinzoon koos voor die met de Keto Aardbei Swiss Meringue natuurlijk. 🥰
Je vindt ook deze receptjes apart op de site. Ik vond het handig om ze afzonderlijk te zetten, zo heb je de voedingswaarde en kan je deze frostings ook gebruiken om andere cakes of taartjes mee af te werken.
Had ik al gezegd dat deze Keto brownie cupcakes ook super makkelijk te maken zijn.
De Swiss Meringue botercrème vraagt iets meer handeling, maar ook dat is helemaal niet moeilijk.
Zo ga je te werk :
Voor de Keto Brownie Cupcakes
Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een cupcake / muffin vorm met bakpapier.
Meng de droge ingrediënten in een kom en zet opzij.


Smelt de boter met de pure chocolade en het cacaopoeder in een pannetje op laag vuur.


Smelt de boter met de pure chocolade en het cacaopoeder in een pannetje op laag vuur.
Ik gebruikte de ongezoete 100% chocolade en puur ongezoet cacaopoeder van Torras.


Eens alles mooi gesmolten is, voeg je de zoetstof toe.
In dit recept gebruikte ik een combinatie van gewone Sukrin erythritol (vanille) en Sukrin:1, deze laatste is erytritol met wat Stevia bij.
De reden hiervoor is omdat ik ook nog Sweetleaf Stevia druppels met vanille wou gebruiken en ik vreesde dat de Stevia zou gaan overheersen.
Een beetje Stevia vind ik prima, maar als het te veel is dan krijg je een nasmaak waar ik totaal niet van hou.
Ik heb ook altijd een zak erythritol en een zak Sukrin :1 staan waar ik een leeggeschraapt vanillestokje van een andere bereiding in doe. Na enkele dagen heb je dan je eigen huisgemaakte keto vanille suiker. 😉


Roer de zoetstof goed door en haal de chocolade ganache van het vuur.
Voeg vervolgens één voor één de eieren toe en roer telkens tot het ei volledig is opgenomen.


Voeg tot slot de droge ingrediënten toe en roer tot een glad beslag.
Verdeel het beslag in de vormpjes en schuif in de voorverwarmde oven.
Verlaag de temperatuur tot 170°C en bak +/- 16 à 18 minuten.
Haal uit de oven en laat even in de vorm afkoelen alvorens je ze op een roostertje volledig laat afkoelen.



Maak de Swiss Meringue botercrème
Klop de eiwitten met de zoetstof au-bain-marie tot je temperatuur van +/- 70°C bereikt.
Je gebruikt hiervoor best een instant thermometer.
Vervolgens haal je de kom uit de bain-marie en klop je eiwitten tot ze afgekoeld zijn.
Je kan dit met een handmixer met kloppers doen of je kan de luchtig geklopte meringue overgieten in je keukenmixer / standmixer en die het zware werk laten doen. 😉
Het moet niet, maar door de eiwitten over te gieten in een andere kom, versnel je het afkoelproces en moet je dus minder lang kloppen.
Eens de kom koel aanvoelt en de meringue mooi tot zachte pieken is geklopt, is het tijd voor de volgende stap.
Als je smaakjes, chocolade, confituur of iets dergelijks wil toevoegen, dan kan je dat nu doen. (maar het kan ook na het toevoegen van de roomboter)


Laat de mixer hiervoor op middelhoge snelheid doorkloppen.
Van zodra je toevoegingen zijn opgenomen, voeg je dan beetje bij beetje de stukjes roomboter (op kamertemperatuur) bij.
Wanneer alle roomboter is toegevoegd, zet je de mixer even op een hogere stand en laat je hem kloppen tot je een gladde botercrème krijgt.
De botercrème kan je ook makkelijk op voorhand maken.
Ik doe hem dan altijd in een spuitzak en bewaar hem zo in de koelkast. (Daar is hij zeker een week houdbaar)
De helft van de Keto brownie cupcakes werkte ik af met de vanille swiss meringue botercrème en de andere helft met de aardbei swiss meringue botercrème.




Je kan ze afwerken naar keuze, maar ik vond de combinatie van beide wel leuk.

Deel jouw creatie op Facebook, in de Facebook Workshop Groep, volg @ketocoaching.be op Facebook en @ketocoachingbelgium en #ketocoachingbelgium op Instagram.
Vergeet het recept ook niet te Pinnen.
Keto Brownie Cupcakes met Swiss Meringue Vanille en Aardbei Botercrème
materiaal
- cupcake vormpjes en cupcake papier
- conische (saus)pan of andere kom die je kan verwarmen au-bain-marie
- keukenmixer of handmixer met kloppers
- kookthermometer en zeef
Ingrediënten
voor de cupcakes
- 180 gram roomboter
- 5 eieren
- 120 gram Torras organic 100% (of andere ongezoete pure chocolade)
- 20 gram Torras puur ongezoet cacaopoeder (of ander puur ongezoet cacaopoeder)
- 50 gram Sukrin erythritol (of andere erythritol)
- 50 gram Sukrin :1 (vanille of 1/2 tlp vanille-extract toevoegen)
- 10 druppels Sweetleaf Stevia Vanilla Cream (of andere vloeibare stevia met vanille of voeg 1/2 tlp vanille-extract toe)
- 60 gram amandelmeel
- 1/4 tlp zout (Keltisch zeezout of Himalaya zout)
- 1/2 tlp baksoda
- 1 tlp wijnsteenpoeder (cream of tartar - wijnsteenzuur)
- of vervang baksoda en wijnsteenpoeder door 1,5 tlp kant-en-klaar wijnsteenbakpoeder
voor de afwerking
- 1/2 recept Keto Swiss Meringue Vanille botercrème
- 1/2 recept Keto Swiss Meringue Aardbei botercrème
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een cupcake / muffin vorm met cupcakepapiertjes
- Meng het amandelmeel met zout, baksoda en wijnsteenpoeder en zet opzij
- Breek de chocolade in stukjes en snijd de boter in blokjes
- Doe in een pannetje en zet op laag vuur
- Zeef er het cacaopoeder bij en roer zachtjes tot de chocolade bijna helemaal gesmolten is en haal dan van het vuur
- Voeg de zoetstof toe en blijf roeren tot alles mooi gesmolten is en je een glanzende chocolade ganache krijgt
- Vervolgens voeg je de eieren één voor één toe en roer je telkens goed door tot het ei volledig is opgenomen alvorens een volgend toe te voegen
- Voeg tot slot de droge ingrediënten bij de chocolade ganache en roer tot een glad beslag
- Verdeel het beslag in de vormpjes en bak +/- 16 - 18 minuten in de voorverwarmde oven op 170°C (je verlaagt dus de temperatuur zodra de cupcakes in de oven staan)
- Controleer de cupcakes tijdig zodat ze niet te lang bakken. Ze moeten nog enigszins zacht aanvoelen
- Haal uit de oven en laat nog enkele minuten in de vorm afkoelen
- Haal de cupcakes dan uit de vorm en laat volledig afkoelen op een rooster
Maak de Swiss Meringue botercrème volgens het recept
- Je kan kiezen voor enkel de vanille of enkel de aardbei botercrème of een combinatie van beideDeze Meringue botercrème kan je ook perfect op voorhand maken en in de koelkast bewarenHaal hem dan zeker een uurtje voor gebruik uit de koelkast