Keto Brisket uit de slow cooker

Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
Share on twitter

Vergeet die droge en taaie rosbief!

Een rosbief perfect bakken is niet zo eenvoudig, zeker niet als je hem voor je gasten wil klaarmaken.

Voor de ene te weinig gebakken, voor de andere te hard gebakken. Dat is dan zonde van het geld, want niets zo smaakloos als een droog en taai stuk vlees.

Brisket, of puntborst in het Nederlands is een veel goedkoper, lekker sappig en vetrijk stukje rundvlees boordevol smaak.

Je moet het wel traag garen in een slow cooker bijvoorbeeld of in een grote braadpan met deksel in de oven.

Je kan het snijden als rosbief of je kan er ook heerlijke ‘pulled beef’ oftewel draadjesvlees van maken.

Afhankelijk van hoelang je het gaart.

Als je een slow cooker hebt is dit het perfecte gerecht om te serveren voor je gasten.

Je zet ’s morgens je slow cooker aan en je hebt ’s avonds een heerlijk diner.

Ook super als de ganse familie zondag middag komt mee-eten.

Je doet het de avond voordien in de slow cooker en je tovert zondagmiddag een heerlijke maaltijd op tafel!

Geen stress van een veel te hard of net niet genoeg gebakken rosbief.

Dit recept garandeert je een heerlijk mals stuk vlees waar iedereen zal van smullen.

Oh, en mocht je wat over hebben, bewaar de restjes voor je lunch van morgen.

Hoe begin je hieraan? 

Bak het vlees eerst aan in de oven!

Dit geeft het gaarproces een kickstart en de kruiden kunnen goed in het vlees dringen.

Doe het daarna in de slow cooker en gaar +/- 6 à 8 uur op high of 8 à 10 uur op low.

De ene slow cooker is ook de andere niet.

Ik heb er één van Cuisinart, een hele grote, ideaal voor grote stukken vlees en die heeft 3 standen, een ‘low’ sudderstand, een ‘medium’ en een ‘high’.

Ik heb ook een Instantpot met een slow cook functie, maar die heeft maar twee standen.

Ondervinding leert mij dat de ‘high’ stand van de Cuisinart slow cooker niet overeenkomt met de ‘high’ stand van de Instantpot.

Ik heb dit ooit getest met 2 hele kippen van hetzelfde gewicht en die in de Instantpot was zeker een uur sneller klaar.

Je moet dus een beetje experimenteren om te weten hoe jouw apparaat werkt.

Een gouden tip : Kies voor grasgevoerd vlees, dat heeft nog zoveel meer smaak en bevat de gezonde vetten met de vetoplosbare vitaminen!

Ik kies veel liever voor een goedkoper deel van een grasgevoerd rund, dan voor een dure steak van met graan volgepropte obese koeien.

Dit recept is gemaakt met puntborst van 100% grasgevoerde Galloway via meatmarket online.

Je kan bij Robert naar de winkel gaan, maar je kan het ook ‘vers’ thuis laten leveren.

Robert heeft een heel open bedrijfsstructuur en geeft je graag de nodige uitleg en antwoord op je eventuele vragen.

Niet alles in de winkel is graanvrij of glutenvrij, dus als je twijfelt, informeer dan eerst.




Keto Brisket uit de slow cooker met champignonsaus

Vergeet die droge rosbief! Brisket (puntborst) is een heerlijk stukje rundvlees dat je traag gaart in de slowcooker of de oven. Eenvoudig en super mals en lekker. 
Koolhydraatarm hoofdgerecht voor het ganse gezin of een familiediner
Print recept Pin recept
diner, hoofdgerecht
porties 8 personen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 8 uur
Totale tijd 8 uur 20 minuten

Ingrediënten

  • 1.5 kg Puntborst (Beef brisket )
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 1 selderstengel
  • 4 kruidnagels
  • 1/2 el gemengde peperkorrels
  • 1/2 el all spice bes (of meer peperkorrels)
  • 1 bouquet garni (tijm, rozemarijn, laurier, salie)
  • 240 ml rundsbouillon
  • 1 tlp zeezout
  • peper van de molen
  • 1 tlp paprikapoeder
  • 1/4 tlp uipoeder
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el mosterd
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el ossewit (of ghee)
  • 200 gram champignons
  • 1 el ghee
  • 2 el zure room (of slagroom)
  • 2 klontjes koude roomboter (om de saus te binden)
  • 1/2 tlp xanthaangom (om de saus te binden)

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 °C 
  • Snijdt de ui in grove stukken en prik er de kruidnagels in 
  • Spoel de wortel en de selderstengel onder koud water, doe er laurierblad, tijm, rozemarijn en salie bij en bind vast met keukentouw
  • Kruid het vlees met peper, zout en paprikapoeder
  • Leg twee eetlepels ossewit in het midden van de bakplaat en leg er het vlees op
  • Leg de ui en knoflook rond het vlees en leg de bouquet garni met de wortel en selder bij op de bakplaat
  • Schuif in de oven voor +/- 10 minuten
  • Meng ondertussen de tomatenpuree met de mosterd 
  • Haal het vlees na 10 minuten uit de oven, wrijf in met de tomatenpuree en mosterd en schuif nog +/- 5 à 8 minuten in de oven tot de tomatenpuree begint te bakken
  • Haal uit de oven, doe de stukjes ui, look en de bouquet garni met wortel en selder in de slow cooker
  • Strooi er de peperkorrels en all spice bessen in
  • Leg het vlees in de slow cooker en overgiet met de bouillon
  • Gaar op hoog gedurende +/- 6 tot 8 uren
  • Borstel de champignons en snijd in stukjes
  • Verhit 1 el ghee in een pan en bak er de champignons kort in aan
  • Haal uit de pan en dek af
  • Haal het vlees uit de slow cooker en dek af (laat 10 minuten rusten)
  • Schep de ui, peperkorrels en bouquet garni uit de vleesjus of giet door een zeef
  • Doe de vleesjus met de champignons in de pan waar je net de champignons hebt in aangebakken en laat inkoken
  • Voeg de zure toe en klop met een garde door de jus
  • Voeg onder voortdurend kloppen de Xanthaangom toe en laat dan indikken tot sausdikte
  • Voeg de champignons toe, zet het vuur uit en klop er de klontjes koude roomboter door
  • Snijd het vlees in plakken, schik op een schotel en lepel er de champignonsaus rond en over
  • Werk eventueel af met wat fijn gesneden lente-ui of verse bladpeterselie
    Serveer met koolhydraatarme groentjes naar keuze

Notities

Dit recept is voor minimum 8 personen, maar mogelijks heb je wat vlees over
Bewaar het voor je lunch de volgende dag
Nutrition Facts
Keto Brisket uit de slow cooker met champignonsaus
Amount Per Serving
Calories 699 Calories from Fat 495
% Daily Value*
Fat 55g85%
Saturated Fat 24g150%
Trans Fat 2g
Cholesterol 177mg59%
Sodium 269mg12%
Potassium 143mg4%
Total Carbs 1g0%
Protein 44g88%
Vitamin A 135IU3%
Vitamin C 0.8mg1%
Calcium 6mg1%
Iron 0.3mg2%
Net Carbs 1g
Total Carbs - sugaralcohol 1g
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.


Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @ketocoachingbelgium of tag #ketocoachingbelgium!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
Sofie

Sofie

Belangrijk : Alle informatie op de Website en de inhoud van de blog, inclusief tekst, afbeeldingen en geciteerde statistieken, evenals al het andere materiaal dat hierin is opgenomen (‘de inhoud”), is alleen voor informatiedoeleinden. De inhoud is niet bedoeld als vervanging voor professioneel, medisch advies, medische diagnose en/of behandeling. Negeer geen medisch advies en raadpleeg altijd uw arts als u vragen heeft over een medische aandoening of voordat u iets implementeert dat u heeft gelezen of gehoord in onze inhoud of tijdens eventuele webinars, life video’s, enzovoort. Als bezoeker of gebruiker van de Website verbind je je ertoe op geen enkele wijze en onder geen enkele vorm dan ook het geheel of zelfs een deel van elementen waaruit de Website bestaat te kopiëren, te bewerken, te reproduceren, door te verkopen of op enige andere wijze te gebruiken. zie onze voorwaarden

Volg ons op

Recente recepten

Like onze pagina

Mis geen enkel recept

Scroll naar top