Vergeet die droge en taaie rosbief!
Een rosbief perfect bakken is niet zo eenvoudig, zeker niet als je hem voor je gasten wil klaarmaken.
Voor de ene te weinig gebakken, voor de andere te hard gebakken. Dat is dan zonde van het geld, want niets zo smaakloos als een droog en taai stuk vlees.
Brisket, of puntborst in het Nederlands is een veel goedkoper, lekker sappig en vetrijk stukje rundvlees boordevol smaak.
Je moet het wel traag garen in een slow cooker bijvoorbeeld of in een grote braadpan met deksel in de oven.
Je kan het snijden als rosbief of je kan er ook heerlijke ‘pulled beef’ oftewel draadjesvlees van maken.
Afhankelijk van hoelang je het gaart.
Als je een slow cooker hebt is dit het perfecte gerecht om te serveren voor je gasten.
Je zet ’s morgens je slow cooker aan en je hebt ’s avonds een heerlijk diner.
Ook super als de ganse familie zondag middag komt mee-eten.
Je doet het de avond voordien in de slow cooker en je tovert zondagmiddag een heerlijke maaltijd op tafel!
Geen stress van een veel te hard of net niet genoeg gebakken rosbief.
Dit recept garandeert je een heerlijk mals stuk vlees waar iedereen zal van smullen.
Oh, en mocht je wat over hebben, bewaar de restjes voor je lunch van morgen.
Hoe begin je hieraan?
Bak het vlees eerst aan in de oven!
Dit geeft het gaarproces een kickstart en de kruiden kunnen goed in het vlees dringen.
Doe het daarna in de slow cooker en gaar +/- 6 à 8 uur op high of 8 à 10 uur op low.
De ene slow cooker is ook de andere niet.
Ik heb er één van Cuisinart, een hele grote, ideaal voor grote stukken vlees en die heeft 3 standen, een ‘low’ sudderstand, een ‘medium’ en een ‘high’.
Ik heb ook een Instantpot met een slow cook functie, maar die heeft maar twee standen.
Ondervinding leert mij dat de ‘high’ stand van de Cuisinart slow cooker niet overeenkomt met de ‘high’ stand van de Instantpot.
Ik heb dit ooit getest met 2 hele kippen van hetzelfde gewicht en die in de Instantpot was zeker een uur sneller klaar.
Je moet dus een beetje experimenteren om te weten hoe jouw apparaat werkt.
Een gouden tip : Kies voor grasgevoerd vlees, dat heeft nog zoveel meer smaak en bevat de gezonde vetten met de vetoplosbare vitaminen!
Ik kies veel liever voor een goedkoper deel van een grasgevoerd rund, dan voor een dure steak van met graan volgepropte obese koeien.
Dit recept is gemaakt met puntborst van 100% grasgevoerde Galloway via meatmarket online.
Je kan bij Robert naar de winkel gaan, maar je kan het ook ‘vers’ thuis laten leveren.
Robert heeft een heel open bedrijfsstructuur en geeft je graag de nodige uitleg en antwoord op je eventuele vragen.
Niet alles in de winkel is graanvrij of glutenvrij, dus als je twijfelt, informeer dan eerst.
Keto Brisket uit de slow cooker met champignonsaus
Ingrediënten
- 1.5 kg Puntborst (Beef brisket )
- 1 ui
- 1 wortel
- 1 selderstengel
- 4 kruidnagels
- 1/2 el gemengde peperkorrels
- 1/2 el all spice bes (of meer peperkorrels)
- 1 bouquet garni (tijm, rozemarijn, laurier, salie)
- 240 ml rundsbouillon
- 1 tlp zeezout
- peper van de molen
- 1 tlp paprikapoeder
- 1/4 tlp uipoeder
- 1 el tomatenpuree
- 1 el mosterd
- 1 teentje knoflook
- 2 el ossewit (of ghee)
- 200 gram champignons
- 1 el ghee
- 2 el zure room (of slagroom)
- 2 klontjes koude roomboter (om de saus te binden)
- 1/2 tlp xanthaangom (om de saus te binden)
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C
- Snijdt de ui in grove stukken en prik er de kruidnagels in
- Spoel de wortel en de selderstengel onder koud water, doe er laurierblad, tijm, rozemarijn en salie bij en bind vast met keukentouw
- Kruid het vlees met peper, zout en paprikapoeder
- Leg twee eetlepels ossewit in het midden van de bakplaat en leg er het vlees op
- Leg de ui en knoflook rond het vlees en leg de bouquet garni met de wortel en selder bij op de bakplaat
- Schuif in de oven voor +/- 10 minuten
- Meng ondertussen de tomatenpuree met de mosterd
- Haal het vlees na 10 minuten uit de oven, wrijf in met de tomatenpuree en mosterd en schuif nog +/- 5 à 8 minuten in de oven tot de tomatenpuree begint te bakken
- Haal uit de oven, doe de stukjes ui, look en de bouquet garni met wortel en selder in de slow cooker
- Strooi er de peperkorrels en all spice bessen in
- Leg het vlees in de slow cooker en overgiet met de bouillon
- Gaar op hoog gedurende +/- 6 tot 8 uren
- Borstel de champignons en snijd in stukjes
- Verhit 1 el ghee in een pan en bak er de champignons kort in aan
- Haal uit de pan en dek af
- Haal het vlees uit de slow cooker en dek af (laat 10 minuten rusten)
- Schep de ui, peperkorrels en bouquet garni uit de vleesjus of giet door een zeef
- Doe de vleesjus met de champignons in de pan waar je net de champignons hebt in aangebakken en laat inkoken
- Voeg de zure toe en klop met een garde door de jus
- Voeg onder voortdurend kloppen de Xanthaangom toe en laat dan indikken tot sausdikte
- Voeg de champignons toe, zet het vuur uit en klop er de klontjes koude roomboter door
- Snijd het vlees in plakken, schik op een schotel en lepel er de champignonsaus rond en over
- Werk eventueel af met wat fijn gesneden lente-ui of verse bladpeterselieServeer met koolhydraatarme groentjes naar keuze