KETO BOTERCAKE!
Het basisrecept voor een heerlijke koolhydraatarme en suikervrije botercake!
Uiteraard graan- en glutenvrij!
Ik heb dit recept al heel lang en gebruik het al jaren als basis voor allerlei Keto desserts, taarten of andere traktaties.
Zoals de Keto Tiramisu Taart bijvoorbeeld.
Hij is ook uitermate geschikt om Keto Biscotti mee te maken.
Of verkruimeld in de Snelle Keto Aardbei en Witte Chocolade Crumble. 🤤
En met die crumble maak je dan weer het heerlijke, suikervrije Keto Aardbei en Vanille Creamcheese Crumble ijs.(receptje volgt)
Dit is dus echt een basisrecept!
Het is een vrij grote cake, die je perfect in sneetjes in de diepvries kan bewaren, of je kan een half recept maken.
Maar ik zou het volledige recept klaarmaken, want zoals je hierboven al leest, kan je (eventuele) restjes makkelijk in andere recepten opgebruiken.
Hij is misschien iets zwaarder in vergelijking met een ’traditionele’ botercake of quatre quart, maar dat komt uiteraard doordat er geen gluten in zit.
Je gebruikt geen zelfrijzende bloem, maar een mengeling van keto vriendelijke melen zoals amandelmeel, kokosmeel, …
Deze vullen uiteraard ook veel meer, dus met één sneetje heb je ruim voldoende.
Wat je niet kan zeggen van de met suiker overladen botercake uit de winkel. Zeg nu zelf, wie houdt het daar bij één sneetje?
Bovendien is deze cake gezoet met erythritol en stevia en dus ook suikervrij.
Erythritol is een suikeralcohol en het is de enige die je eigenlijk (voor 95%) mag aftrekken van de koolhydraten. Ook Stevia is een zoetstof die je kan gebruiken bij Keto.
Let wel, dit betekent niet dat je zomaar overal zoetstof moet aan toevoegen.
Als je insuline resistent bent of Diabetes type 2 hebt, dan vermijd je best elke zoetstof. Lees er meer over in Zoetstoffen en Keto
Maar anders kan het af en toe een keertje wel.
Deze cake is ook zeer geliefd bij de kids en eigenlijk kinderspel om hem te maken.
Dus waar wacht je nog op?
Laat het smaken. 😋
Keto Basis Botercake - Amandelcake
Ingrediënten
Voor de cake
- 270 gram amandelmeel
- 40 gram kokosmeel
- 35 gram eiwit proteïne poeder (naturel)
- 1 tlp baksoda
- 2 tlp wijnsteenpoeder
- 1/2 tlp zeezout
- 180 gram roomboter (op kamertemperatuur)
- 70 gram Sukrin :1
- 70 gram Erythritol
- 1 tlp Stevia vloeibaar (optioneel)
- 1 tlp Vanille extract
- 3 large eieren
- 240 ml ongezoete amandelmelk (of andere notenmelk)
Bereiding
Maak de cake
- Verwarm de oven voor op 175°C en vet een cakevorm in van ongeveer 30 x 20 cm of een ronde diam. 24 - 26 cm
- Doe alle droge ingrediënten in een grote kom en zet opzij
- In een andere ruime kom, klop je de boter met de zoetstof tot een gladde massa(Een keukenmachine met klopper is aan te raden, maar het kan ook met een gewone keukenmixer)
- Voeg er de eieren en het vanille extract bij en klop verder
- Voeg onder voortdurende mengen het amandelmeel toe gevolgd door de amandelmelk en tot slot het kokosmeel
- Doe het beslag in de vorm en bak +/- 35 à 40 minuten in de ovenPrik met een stokje in het midden om te zien dat de cake voldoende gebakken is
- Haal uit de oven en laat afkoelen
- Bewaar je cake in een luchtdichte doos of snijd in sneetjes en vries individueel verpakt in