Deze romige Keto Bloemkoolsoep met peterseliewortel en gerookte spekblokjes is heerlijk als voorgerecht of als lunch.
Serveer ze met de Keto Broodstengels of een ander Keto broodje naar keuze.
De truc voor een lekkere soep is de groenten eerst aanstoven of roosteren in de oven. Zo komt de smaak van de groenten beter vrij en het geeft je soep een heerlijk ‘gerookt’ aroma.
Ik maakte deze soep met bloemkool en peterseliewortel en voegde er een restje spitskool aan toe.
Je kan er gerust ook andere groenterestjes in verwerken.
Vervang de spekblokjes eens door gerookte ham en omwikkel de Keto broodstengels met een extra sneetje ham.
Zo maak je er een luxe soepje voor je feesttafel van.
Voor een vegetarische versie:
Vervang de spekblokjes door champignons en de reuzel door geklaarde boter en gebruik groentenbouillon.
Bloemkool en champignons zijn sowieso een heerlijke combinatie en de paddenstoelen leveren wat extra proteïnen aan. Werk af met wat gemalen kaas en serveer eveneens met de Keto broodstengels.
Keto Bloemkoolsoep met gerookt spek
Ingrediënten
- 500 gram bloemkool
- 1 peterseliewortel
- 100 gram spitskool (of extra peterseliewortel)
- 2 eetlepels reuzel (of ghee)
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel appelciderazijn
- 1 tlp Keltisch Zeezout
- flink wat peper van de molen
- 1/2 tlp oregano
- 1/2 tlp tijm
- 1/4 tlp gerookt paprikapoeder
- 250 ml rund- of kippenfond (of groentebouillon voor vegetarisch)
- 150 ml volle room
- 1 à 1,5 liter water
- 200 gram gerookte spekblokjes (of gerookte ham of champignons voor een vegetarische versie)
- verse bieslook (voor de afwerking)
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier
- Was de bloemkool en verdeel in roosjes
- Schil de peterseliewortel en snijd in stukjes
- Spoel de kool
- Leg eerst de kool op de bakplaat en leg er de andere groenten bovenop
- Verdeel de reuzel (of geklaarde boter) over de groenten en strooi er de kruiden over
- Giet er 100 ml bouillon, de room en 2 el olijfolie over
- Sprenkel er tot slot de appelazijn over en schuif in de voorverwarmde oven
- Bak gedurende +/- 25 en grill de groenten dan nog +/- 5 min
- Zet een grote pot op het vuur, haal de groenten uit de oven en doe ze samen met de jus in de pot
- Giet er de rest van de bouillon bij en voeg +/- 1,5l water toe
- Mix tot je een gladde, dikke soep krijgt
- Breng aan de kook
- Wanneer de soep kookt, voeg je de spekblokjes ( of gerookte ham of champignons) bij
- Laat enkele minuten koken en draai het vuur uit
- Schep de soep in borden of kommetjes en werk af met snippers bieslook
- Serveer met een Keto broodje of met de Keto Soepstengels