Keto Bloemkool Parmentier met witloof en gehakt balletjes in de oven gegratineerd.
Een traditionele parmentier is een gehaktschotel met aardappelpuree.
Door de aardappelpuree te vervangen door een smeuïge puree van bloemkool, maak je er meteen een koolhydraatarme versie van.
En het is bovendien nog lekkerder 🙂
Je kan het witloof en de bloemkoolpuree makkelijk op voorhand maken.
Je kan het receptje eigenlijk volledig op voorhand voorbereiden zodat je de schoteltjes enkel nog hoeft te gratineren voor je ze serveert.
Wie zegt dat Keto koken moeilijk is of veel tijd in beslag neemt?
Eenvoudige receptjes zoals je ze vroeger maakte, tover je met een paar kleine aanpassingen om in Super Keto Maaltijden!
En je hoeft slechts één pan (of pot) voor vuil te maken!
Dit is hoe je dat doet:
Gaar het witloof direct in de ovenschaal

Bak de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
Schuif ze na 20 minuten bij het witloof in de oven.

Lepel er de puree van bloemkool over (dat is dus het enige waarvoor je een stoompan nodig hebt) en verdeel er de balletjes over.
Strooi er tot slot de geraspte kaas over.
Je kan de schotel(s) nu in de koelkast bewaren zodat je ze voor etenstijd enkel nog hoeft te gratineren.
Of je schuift de schotel(tjes) voor +/- 5 minuutjes in de oven onder de grill en je gerechtje is klaar!

Je kan individuele kommetjes maken of één grote ovenschotel, zoals je wil.
Afhankelijk van je macro’s, kan je meer of minder gehakt gebruiken en meer of minder geraspte kaas gebruiken.
Je past dit receptje dus heel eenvoudig aan volgens jouw wensen of noden.
Probeer het zeker uit! En laat het smaken 🙂
Keto Parmentier met Witloof en Balletjes
Ingrediënten
voor de gehaktballetjes
- 500 gram gemengd gehakt
- 1 eidooier
- 1/2 tlp Keltisch zeezout
- flink wat peper van de molen
- snuifje nootmuskaat
- snuifje uipoeder (optioneel)
- 1 eetlepel reuzel
- 1 eetlepel geklaarde boter (of extra reuzel of omgekeerd)
Voor de bloemkoolpuree
- 400 gram bloemkoolroosjes
- 2 eetlepels roomboter (of andere vetstof)
- 1/4 tlp Keltisch zeezout
- peper van de molen
- snuifje nootmuskaat
Voor het witloof
- 8 stronkjes witloof
- 200 ml bouillon (kip of rund)
- 500 ml volle room
- 1/2 tlp Keltisch zeezout
- flink wat witte peper
- snuifje uipoeder (optioneel)
- 2 eetlepels ghee (of reuzel)
- 75 gram gemalen kaas
Voor het kaaskorstje
- 75 gram gemalen kaas
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C
Maak de balletjes
- Meng het gehakt met de eidooier en de kruiden en rol er balletjes ter grootte van een ping pong bal van
- Leg op een met bakpapier bekleede bakplaat en verdeel er de reuzel en ghee tussen
Voor het witloof en de gebakken balletjes
- Vet 4 ovenschoteltjes in met ghee (of reuzel) (of gebruik één grote)
- Verwijder de buitenste bladeren van het witloof, verwijder de harde kern en snijd het in de lengte in 2
- Leg in de ingevette ovenschoteltjes, strooi er de kruiden en de kaas over en verdeel er de bouillon en de room over
- Schuif in de voorverwarmde oven voor +/- 30 à 35 min
- Na +/- 20 minuten schuif je de bakplaat met de balletjes in oven zodat deze +/- 10 minuten kunnen garen in de oven
Maak ondertussen de bloemkoolpuree
- Stoom de bloemkoolroosjes tot ze net gaar zijn (+/- 12 minuten)
- Giet het water weg, doe in een kom of pot, voeg boter en kruiden toe en plet met vork of gebruik een pureestamper
Samenstellen en gratineren
- Haal de schotel met het witloof en de balletjes uit de oven
- Verdeel de bloemkoolpuree over het witloof en leg er de balletjes bovenop
- Strooi er de geraspte kaas over en gratineer +/- 5 à 8 minuten in de ovenSmakelijk!