Nasi Goreng Keto Style
Pikante bloemkoolrijst met kip en/of varkensvlees in een heerlijk koolhydraatarm éénpansgerecht.
Nasi Goreng is een Indonesisch gerecht.
Nasi betekent gekookte rijst en Goreng betekent gebakken.
In deze keto versie gebruik ik uiteraard geen gewone rijst, maar vervang ik die door bloemkool.
Je kan bloemkoolrijst gebruiken om een Keto risotto te maken, een ‘Faux’ aardappelsalade, of gewoon ter vervanging van rijst uiteraard.
Het basisrecept voor Keto Bloemkoolrijst vind je hier.
Of wat dacht je van een Keto bloemkoolrisotto met kip in champignon roomsaus?
Bloemkoolrijst is een koolhydraatarm alternatief waar je alle kanten mee uit kan en zeker in dit recept past het perfect.
In Nasi Goreng wordt normaliter ook ei meegebakken in de rijst.
Om de verhoudingen correct te houden, gebruik ik hier enkel eidooiers.
Ik had net de Keto Zadenbroodjes gebakken en dus veel eidooiers over, dus dat kwam goed uit. 😉
Trassi (gefermenteerde garnalenpasta) is een basisingrediënt in Nasi Goreng. Het is wat voor de extra zoute umami smaak zorgt.
Echter vind je hier bij ons geen garnalenpasta zonder ongewenste toevoegingen.
Daarom verving ik deze door vissaus.
Vissaus vind je makkelijker, maar ook hier gaat het vaak om een bewerkt product met ongewenste toevoegingen en suiker.
Ik gebruik altijd de Fish sauce van het merk Red Boat. Dat is een originele, kwalitatieve vissaus zonder toevoegingen.
Geen suiker, geen smaakversterkers.
Vissaus wordt ook gebruikt in Kimchi.
(dat receptje zal ik ook nog eens moeten posten)
Om te zien waar je kan kopen, check Coach Sofie’s keto keuken voorraadlijst.
Sambal is ook zo’n basisingrediënt voor een spicy Nasi Goreng. Je vindt die in de meeste winkels, maar let op de toevoegingen.
Beter is zelf maken. Dat doe ik altijd in de zomer en dan leg ik een voorraadje aan.
Ik kies dan voor een gefermenteerde versie, waarbij de suikers door de fermentatie voor een groot deel omgezet worden. Het resultaat is veel lekkerder dan wat je in de winkel koopt en het koolhydraatgehalte is dan ook lager. De beste receptjes vind ik die van Culturesforhealth.
Keto Nasi Goreng recept
Alles in één pan! Of in een grote wok in dit geval.
Start met het vlees
Ik koos voor een mengeling van kip en varkensvlees.
Je kan uiteraard ook enkel kip of enkel varkensvlees kiezen.
Of je kan het gerechtje ook met vis maken.
Kies dan best een vaste vis zoals zeeduivel (lotte), zeebaars, heilbotfilet of wilde zalm.
Ook met zeevruchten is dit heel lekker. Inktvis en scampi’s passen ook perfect bij dit spicy gerecht.
En over spicy gesproken, dit is het zeker wel. 🥵
Uiteraard maak je het zelf zo pikant als je wil door er extra sambal en kruiden aan toe te voegen. 🌶
Bak het vlees aan tot het net niet gaar is en haal uit de wok.
Maak nu de gebakken bloemkoolrijst
Maak de bloemkool schoon en hak de roosjes tot rijst.
Pel de ui en versnipper. Plet de knoflook en wrijf tot pasta of hak superfijn.
Was de paprika en de chilipeper, verwijder de zaadlijsten en hak fijn.
Schil de gember en kurkuma wortel en snijd eveneens heel fijn.
Plet de stengel citroengras met een vleeshamer of een deegroller en verwijder de buitenste harde delen.
Hak het zachtere middelste deel fijn.
Verhit de vetstof in de wok en doe de groenten (met uitzondering van de bloemkool), de kruiden en smaakmakers in de wok.
Bak dit eerst goed aan en voeg dan de bloemkoolrijst toe.
Roer goed om en bak even mee.
Nu voeg je de eidooiers toe en roer je opnieuw door tot de eidooiers gestold (gebakken) zijn.
Voeg de bouillon bij en laat 10 à 15 minuutjes garen.
Dan voeg je het vlees bij en laat je alles samen nog 5 à 10 minuutjes verder bakken tot het vocht ingekookt is en het vlees helemaal gaar is.
Maak ondertussen een heerlijke sambal mayonaise.
Werk de Keto Nasi Goreng af met de geroosterde sesamolie, verse kruiden naar keuze en serveer met de sambal mayonaise.
Smakelijk!
PS: dit is de dag nadien nog lekkerder (en pikanter) en dus ideaal om te mealpreppen.
Wat is jouw favoriete versie van Keto Nasi Goreng?
Deel jouw creatie op Facebook, in de Facebook Workshop Groep, volg @ketocoaching.be op Facebook en @ketocoachingbelgium en #ketocoachingbelgium op Instagram.
Vergeet het recept ook niet te Pinnen.
Keto Nasi Goreng met kip en / of varkensvlees
materiaal
- wok
Ingrediënten
voor de nasi bloemkoolrijst
- 2 kleine bloemkolen (+/- 1000 g bloemkoolrijst)
- 1 rode puntpaprika
- 1 rode chilipeper
- 2 eetlepels ghee
- 1 eetlepel sambal (zonder toevoegingen of zelfgemaakt)
- 60 ml tamari sojasaus
- 30 ml kokosazijn
- 1 tlp vissaus (of gefermenteerde garnalenpasta)
- 1 teentje knoflook
- 1/4 ui
- 1 stengel citroengras
- 2 cm verse gember
- 1 cm verse curcuma
- 1 tlp rode jalapeño poeder
- 1 tlp ancho chili vlokken (of gewone chili vlokken)
- 1/2 tlp nigella seed / zwarte uienzaad
- 1/2 tlp Harissa kruidenmix
- 150 ml kippenfond (zelfgemaakt of gekocht)
- 6 eidooiers
- 2 el geroosterde sesamolie
Voor het vlees
- 600 gram kippendijen vlees
- 600 gram varkenslapjes / spiering zonder been
- 2 eetlepels ghee (of kokos)
- 1 tlp zwarte komijnzaad (of gewoon komijnzaad)
- 1 tlp fenegriek zaadjes
- 1 tlp scherpe paprika
- 1 snuifje chilipoeder
- 1 tlp harissa pasta
- 1 eetlepel tamari sojasaus
- 1/4 tlp zout (Keltisch zeezout of Himalaya zout)
- peper van de molen
afwerking
- 6 tbsp Keto Mayonaise (of zure room)
- 2 tlp sambal
- verse kruiden naar keuze
Bereiding
Voor het vlees
- Snijd het vlees in reepjes
- Strooi er de kruiden over en voeg de harissa pasta en tamari sojasaus toe
- Verhit de ghee in een grote wok of andere pan en bak het vlees aan tot het bijna gaar is
- Haal uit de pan en zet opzij (laat een klein beetje van het vocht in de pan)
Voor de bloemkool nasi goreng
- Maak de bloemkool schoon en hak in de keukenmachine tot rijst
- Pel de ui en versnipper
- Was de paprika en chilipeper, verwijder de zaadlijsten en snijd in kleine blokjes
- Plet de knoflook en wrijf tot pulp
- Klop de stengel citroengras plat, haal het zachte middendeel er uit en hak zo fijn mogelijk
- Schil de gember en kurkuma wortel en hak fijn
- Verhit de vetstof in de wok en bak er de paprika, ui, chili, gember, look en kurkuma in aan
- Voeg sambal, sojasaus, kokosazijn, vissaus (indien je ze gebruikt) en kruiden toe en laat even bakken
- Voeg vervolgens de gerijste bloemkool toe en roer goed om
- Doe de eidooiers over de groenten en roer goed door tot het eigeel gestold (gebakken) is
- Vervolgens voeg je de bouillon toe en laat alles +/- 15 minuutjes garen
- Doe het vlees met de jus bij de bloemkoolrijst en roer goed om
- Laat alles nog 5 à 10 minuutjes verder garen tot het vocht zo goed als verdampt is en roer er dan een eetlepel geroostere sesamolie door
Afwerken en serveren
- Werk het gerecht af met verse kruiden zoals koriander, lente-ui, bieslook of naar keuze
- Meng de mayonaise met de sambal en serveer bij de nasi garing
- Smakelijk!