Keto BBQ time!
Het moet niet altijd vlees zijn op de BBQ.
Dit recept voor zelf gerookte zalm moet je geprobeerd hebben.
Geen BBQ weer? Maak het dan in je oven!
Zalm is een vette vis die perfect past binnen de keto levensstijl! Boordevol gezonde Omega-3 en super lekker.
De lekkere glazuurlaag op basis van mayonaise en mosterd maakt van dit gerecht een echte smaakbom.
En voor een extra smoky flavor, werk ik het graag af met wat extra gerookte zalm reepjes.
Let wel dat je de planken goed moet weken zodat ze niet verbranden en leg ze ook niet rechtstreeks boven de hete kolen.
Is je BBQ te klein om een apart stuk zonder kolen te voorzien, leg er dan aluminiumfolie folie in zodat er zeker geen directe vlam aan de planken kan.
Je BBQ moet wel een deksel hebben, anders werkt het roken niet.
Een alternatief is een grote stenen bloempot omgekeerd over de vis zetten.
Keto BBQ zalm gerookt op de plank met een mayo-mosterd glazuur
Ingrediรซnten
Voor de vis
- 4 zalmfilet met vel (+/- 180 gram per stuk)
- gerookt zeezout en gerookte peper (of gewoon)
- 1 sneetje gerookte zalm in reepjes gesneden (optioneel)
Voor het glazuur
- 120 gram huisgemaakte mayonaise (of zeker suikervrije, liefst biologisch)
- 60 gram Dijon mosterd
- 3 el zure room
- 1 tlp geraspte citroenschil (van een biologische ongewaxte citroen)
- 1 tlp dille
- 1 tlp peterselie
Benodigdheden
- 2 cederhouten planken
Bereiding
- Week de planken minimum 30 minuten in waterSteek de bbq aan en zorg ervoor dat je ruimte houdt waar er geen kolen liggen
Bereiding op de BBQ
- Dep de vis droog en controleer dat er geen graatjes meer inzitten
- Kruid langs beide zijden met gerookt grof zout en gerookte peper (of gewoon zeezout en peper uit de molen)
- Meng de ingrediรซnten voor het glazuur
- Haal de planken uit het water en leg de vis met de velkant op de planken
- Verdeel er het glazuur over, leg de planken op de BBQ, weg van de hete kolen en doe het deksel dicht
- Laat +/- 15 minuten garen
- Open het deksel, leg de in stukjes gesneden gerookte zalm op de vis en laat nog 5 ร 8 minuten verder garen
- Haal uit de BBQ en serveer op de plank met het resterend glazuur en lekkere salade of gegrilde groentenspiesjes