Wie houdt er nu niet van gehaktballetjes?
Dit koolhydraatarm gerechtje is graanvrij, glutenvrij en lekker pittig!
De balletjes zijn gemaakt van kippengehakt, da’s eens wat anders dan gewoon gehakt en het geeft een heel andere dimensie aan gewoon ‘gehaktballen’
Je kan kippengehakt makkelijk zelf maken als je een goede keukenmachine hebt of misschien heb je zelfs een gehaktmolen?
Gebruik het vlees van de kippenbillen, snijd het in kleine stukjes en vermaal of hak in de keukenmachine.
Voeg kruiden en eidooier toe en eventueel wat ‘pork panko’ of eigengemaakt broodkruim van het Keto proteïne brood.
Heb je dat niet? Geen probleem, voeg wat amandelmeel of kokosmeel toe.
Dit is optioneel, maar soms kan het vlees wat ‘plat’ zijn om er makkelijk balletjes van te rollen.
Je kan uiteraard ook kippengehakt kopen maar let hier extra op! Net omdat kippengehakt vaak zo ‘plat’ is, wordt er vaak meel of bloem aan toegevoegd.
Ben zelfs al kippengehakt tegengekomen met SUIKER / GLUCOSE in???!!!
Wie doet er nu suiker of glucose bij gehakt?
Het komt dus zeker voor hoor en het was biologisch/natuurlijk kippengehakt. Ik ga geen namen noemen, maar als je kippengehakt koopt, raad ik je aan om het label te checken.
Koop je het gewoon bij de slager, m.a.w. er is geen label om te controleren, vraag dan naar de ingrediënten! Ze zijn verplicht om die mede te delen.
Jij hebt het recht om te weten wat je koopt!
Keto Aziatische Kippenballetjes met wokgroentjes
Ingrediënten
Voor de balletjes
- 1 kg kippengehakt
- 1/2 tlp zeezout
- 1/2 tlp currypoeder
- 1/2 tlp rode currypoeder
- 1/2 tlp paprikapoeder
- 1/8 tlp komijn
- 1/8 tlp gember
- 1 tlp fenegriek blad (optioneel)
- 3 el pork rinds (crushed, of panko pork rinds) (optioneel)
- 150 ml kippenbouillon
- 2 el kokosolie (of ghee of eendenvet)
Voor de wokgroentjes
- 1 prei (wit + licht groen)
- 1 rode paprika (in reepjes)
- 1 courgette (middendoor en in schijfjes)
- 1/2 Chinese kool (in slierten)
- 150 gram champignons (in schijfjes)
- 1 teentje look (gesnipperd)
- 1 el verse gember (geraspt)
- 1 chilipepertje (fijn gesneden)
- 1 tlp harissapasta (optioneel)
- 4 el Tamari sojasaus (of kokos aminos)
- 2 el rijstwijnazijn (of kokosazijn)
- 100 ml kippenbouillon
- 1 el kokosolie (of ghee)
- 1/2 tlp currypoeder
- 1/2 tlp paprikapoeder
- 1/4 tlp gemalen korianderzaad
- 1/8 tlp five spice (optioneel)
- 1 kafir limoenblad
- een scheut water
- 1 el geroosterde sesamolie
Voor de afwerking
- sesamzaadjes
Bereiding
- Snijd alle de groenten zoals aangegeven en zet apart
Maak de balletjes
- Verwarm de oven voor op 200°C
- Doe de kokosolie op de bakplaat en schuif alvast in de oven terwijl deze opwarmt
- Kruid het gehakt, kneed goed door mekaar zodat alle kruiden verdeeld zijn en rol er 25 balletjes van
- Haal de bakplaat uit de oven en schik er de balletjes op
- Bak in de oven gedurende +/- 10 minuten en overgiet dan met de bouillon
- Verlaag de oventemperatuur naar 150°C en laat nog +/- 15 minuten verder garen
Maak de wokgroentjes
- Smelt de vetstof in de wok en voeg de kruiden en harissapasta toe
- Bak kort aan, blus met een scheut van de bouillon en voeg de groenten toe
- Roer alles door mekaar en overgiet met de sojasaus en azijn
- Voeg na 5 minuten de resterende bouillon toe, zet een deksel op de wok / pan en draai het vuur wat lager
- Laat de groenten een 5 tal minuten sudderen, haal het deksel van de wok en verhoog het vuur tot het vocht ingedikt is
- Roer er de geroosterde sesamolie door
- Dien op met de balletjes en werk af met de sesamzaadjes en eventueel wat extra chilivlokken