Suikervrije tomatenketchup maak je in 1,2,3 gewoon zelf!
Doe alle ingrediƫnten samen, roer om en bewaar in glazen flesjes of weckpotten in de koelkast.
Ik maak deze ketchup met een deel appelciderazijn en een deel sap van eerder gefermenteerde groenten zoals komkommer, paprika’s, kimchi, …
Heb je dat niet, gebruik dan gewoon meer appelcider azijn. Belangrijk is wel dat je de troebele azijn hebt, die bevat zoals ze dat zeggen ’the mother’ en is dus gefermenteerd.
Ik gebruik altijd Bragg’s Apple Cider vinegar. Die vind ik persoonlijk de beste, maar er zijn uiteraard nog andere merken.
Je laat deze ketchup best minimum ƩƩn dag fermenteren op kamertemperatuur en bewaart hem dan verder in de koelkast.
Heb je direct nodig, geen probleem, haal wat opzij en laat de rest fermenteren.
Hoe langer hij staat, hoe meer de van nature aanwezige suikers verteerd worden door de goede bacteriƫn en hoe lager dus het koolhydraten gehalte wordt.
Hij wordt dan ook wat zuurder, maar dat is net zo lekker.
Dit recept is goed voor ongeveer 1 liter ketchup, wat zo’n 65 eetlepels/porties is.
Dit betekent 1 g totale KH per portie
Aangezien de ketchup gefermenteerd is, is hij ook super lang houdbaar in de koelkast. (Wel altijd een proper lepeltje gebruiken ;-))
Als je hem niet laat fermenteren, dan is hij ongeveer 1 maand houdbaar in de koelkast.
Je kan ook zelf curry ketchup maken mits je bijkomende kruiden toevoegt, maar voor curry ketchup heb ik een ook een heel lekker ander recept!
Huisgemaakte Keto ketchup
Ingrediƫnten
- 680 gram Passata (1 fles Biona passata fina)
- 200 gram tomatenpuree (1 potje Biona tomatenpuree)
- 2 teentjes knoflook (geperst)
- 1/4 tlp kruidnagel (poeder)
- 1 tlp All Spice peper (gemalen)
- 1 tlp uipoeder
- 1/2 tlp mosterdpoeder
- 1 tlp zeezout (Keltisch zeezout)
- 1 snuifje cayennepeper
- 60 ml appelciderazijn
- 60 ml sap van gefermenteerde groente of seldersap of extra appelciderazijn
overige benodigdheden
- glazen flesjes of weckpotten
Bereiding
- Doe alle ingrediƫnten in een grote kom en meng goed door mekaar
- Giet in de flesjes of doe doe in een weckpot
- Laat minimum 1 dag staan op kamertemperatuur en bewaar nadien in de koelkast