Homemade Kippenbouillon – basisrecept en Instant Pot

keto zelfgemaakte kippenbouillon
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Kippenbouillon is SUPERFOOD!

Bouillon is HOT !

Er zijn tegenwoordig zelfs bouillon bars.

Bouillon is echter niets nieuw, maar staat er van oudsher bekend als remedie tegen verkoudheid, om je immuunsysteem te ondersteunen en je weerstand een boost te geven.

Onderzoek ondersteunt de stelling dat kippenbouillon/soep daadwerkelijk gezondheidsvoordelen biedt – het immuunsysteem ondersteunt en de duur en intensiteit van verkoudheid en griep vermindert door de migratie van witte bloedcellen over het slijmvlies te remmen en zo congestie en verkoudheidssymptomen te verminderen.

Kippenbouillon bevat vitamine A en C, magnesium, fosfor, gelatine en antioxidanten, waarvan bekend is dat ze een sterk immuunsysteem opbouwen en virussen bestrijden.

Het natrium en kalium in kippenbouillon kunnen helpen om je elektrolytenbalans in stand te houden, vooral als je zweet.

Het zal een ziekte niet genezen of voorkomen. Maar het drinken van bouillon als je een verkoudheid voelt opkomen of als je ziek bent, kan je helpen sneller te herstellen.

Je kan kippenbouillon of kippenfond gewoon kopen, maar zelfgemaakt geeft veel meer smaak! Bovendien weet je dan perfect wat er in zit.

Telkens ik kip klaarmaak, hou ik de karkassen en de beentjes opzij en maak ik een pot bouillon.
Meestal heb ik ook gewoon gekochte karkassen in de vriezer zitten.

Je kan ze zo bestellen bij Schotse Hooglanders.nl  of je kan er naar vragen bij je poelier.

Of maak eens de Gevulde Partykip. Een recept met een volledig uitgebeende kip. Bewaar de karkas dan voor een lekkere huisgemaakte bouillon.

De lange lijst met voordelen van bouillon is het resultaat van de lange kooktijd.

Een kippenbouillon moet niet zolang trekken als een bouillon van runderbotten bijvoorbeeld, maar je moet toch zeker 24 u rekenen als je hem traditioneel wil klaarmaken.

Vroeger maakte ik de bouillon altijd in de slow cooker.
Ik kook op gas en zag het uiteraard niet zitten om de kookpot ‘s nacht op het vuur te laten staan. Een slow cooker was dus voor mij een must voor mijn bouillon.

Sinds ik enkele jaren geleden mijn Instant Pot aanschafte, maak ik mijn bouillon nu altijd in deze super veelzijdige snelkookpan, met sauteer functie en slow cook functie.
Bovendien is mijn bouillon er dubbel zo snel in klaar.

Keto huisgemaakte kippenbouillon

Ik zet hem eerst 2 uurtjes op snelkoken wat de normale kooktijd met de helft vermindert!

Benieuwd naar zo’n pot? Je kan hem makkelijk online bestellen via de link hieronder. En eventueel een glazen deksel wat handig is voor de slowcook functie.

Uiteraard kan je ook een gewone kookpot gebruiken, dus wacht er zeker niet op om je eigen bouillon te maken. Beide recepten staan vermeld ↓

Wanneer de bouillon klaar is en enigszins afgekoeld is, zet ik hem meestal een nachtje in de koelkast.

Het vet komt bovendrijven en stijft dan helemaal op.
Zo kan je het er makkelijk afscheppen en kan je de zuivere bouillon / fond makkelijk in potjes doen en in de vriezer bewaren.

Ik doe een deel in een grotere pot voor soep en de rest in kleine potjes om te gebruiken voor saus.

Voor deze heerlijke Keto Pompoensoep of Bloemkoolsoep bijvoorbeeld of als basis voor de Keto Vol-au-Vent!

Gooi het vet niet weg!!! Je kan dit gebruiken om je groentjes of vlees in te bakken. Bewaar het in de koelkast.

Deze kippenbouillon of fond, kan je niet vergelijken met wat je in de winkel koopt. Hij is veel gelatineuzer en je hebt er dus veel minder van nodig om je soep of saus te maken.

kippenbouillon afgekoeld
kippenbouillon klaar voor vriezer

Al geef ik de voorkeur aan zelfgemaakt, er zijn echter wel een paar goeie merken die ik altijd in mijn voorraadkast hebt.

Zie je dus het echt niet zitten om zelf bouillon te maken of heb je geen tijd, dan kan je zeker kant en klare bouillon kopen.

Zorg er dan wel voor dat je een goede kwaliteit koopt. Check welke ik zelf gebruik en aanbeveel in Coach Sofie’s Keto Keuken Voorraadlijst.




Homemade Kippenbouillon / fond in de Instant Pot - basisrecept

Print recept Pin recept
Basis, Drankjes
porties 1 recept
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 2 uur
slow cook 12 uur
Totale tijd 14 uur 10 minuten

Ingrediënten

  • 2 kipkarkassen
  • 500 gram kippenvleugels of kippenbout met been
  • 2 el ghee
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 1 selderstengel met blad
  • 2 laurierblaadjes
  • bouquet garni (tijm, rozemarijn, salie, oregano, peterselie) (of wat je voorraadig hebt)
  • 1 tlp gemengde peperkorrels
  • 5 All Spice Bessen (of extra peperkorrels)
  • 3 kruidnagels
  • 1 tlp korianderzaad
  • 1/2 tlp curcuma
  • 1 stukje gember
  • 1 tlp fenegriek zaadjes
  • 1 chilipeper
  • extra kruiden naar keuze (tijm, paprika, ...)
  • 50 ml appelciderazijn (3 à 4 eetlepels )
  • 1 l water
  • 0,5 - 1 l water voor slow cooking (afhankelijk van gewenst resultaat)

Bereiding

Voor de Intant Pot
  • Zet de pot aan en druk op sauté
  • Pel de ui en prik er de kruidnagels in
  • Maak de selder en wortel schoon, doe er de kruiden tussen en bind samen met keukentouw
    (Je kan het natuurlijk ook gewoon los in de pot doen)
  • Zodra de pot 'HOT' aangeeft, voeg je de ghee toe en laat smelten
  • Voeg de ui en de bouquet garni toe (of de losse groenten) en bak kort aan
  • Voeg de kipkarkassen, kippenvleugels en/of dijen toe en bak kort aan
  • Strooi er de kruiden bij en giet er de appelciderazijn over
  • Druk op 'Cancel' (stop)
  • Voeg 1l water toe en draai het deksel om te snelkoken op de pot
  • Kies 'manueel' - High Pressure - en stel in op 120 minuten
  • Wanneer klaar, laat de stoom op natuurlijke wijze ontsnappen (+/- 30 à 40 min)
  • Wanneer de drukknop is ingezakt, druk op 'Cancel' (stop) zodat je het deksel veilig kan verwijderen
  • Voeg een extra liter water toe, zet het deksel terug op de pot of gebruik het glazen deksel
    Voor een vastere fond, voeg je slechts 0,5 l water bij
  • Kies voor 'Slow Cook' op 'High' en stel in op 12 uur
  • Wanneer de tijd is verstreken, schakel je de pot uit en laat alles enigszins afkoelen
  • Schep de grote stukken karkassen uit de pot en giet de rest door een zeef
  • Druk zoveel mogelijk het vocht uit eventueel kippenvlees, vel en groenten
  • Je bouillon is klaar en er zal een dikke vetlaag naar boven komen
  • Plaats in de koelkast tot volledig afgekoeld (de vetlaag zal vast worden)
  • Wanneer volledig afgekoeld, haal je kom uit de koelkast
    De vetlaag kan je er dan makkelijk afscheppen en apart bewaren om mee te koken (zeker niet weggooien)
  • De rest is je zuivere bouillon/fond en die kan je in porties in diepvries doen

Notities

normaliter hou je 1 à 1,2 liter bouillon over, afhankelijk van hoeveel water je hebt toegevoegd en uiteraard hoeveel er verdampt is
Nutrition Facts
Homemade Kippenbouillon / fond in de Instant Pot - basisrecept
Amount Per Serving (1 recept)
Calories 660 Calories from Fat 9
% Daily Value*
Fat 1g2%
Sodium 1.2mg0%
Total Carbs 4g1%
Sugar 4g4%
Protein 37.2g74%
Net Carbs 4g
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.


Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @ketocoachingbelgium of tag #ketocoachingbelgium!




Homemade Kippenbouillon / fond - basisrecept

Print recept Pin recept
Basis, Drankjes
porties 1 recept
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten

Ingrediënten

  • 2 kipkarkassen
  • 500 gram kippenvleugels of kippenbout met been
  • 2 el ghee
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 1 selderstengel met blad
  • 2 laurierblaadjes
  • bouquet garni (tijm, rozemarijn, salie, oregano, peterselie) (of wat je voorraadig hebt)
  • 1 tlp gemengde peperkorrels
  • 5 All Spice Bessen (of extra peperkorrels)
  • 3 kruidnagels
  • 1 tlp korianderzaad
  • 1/2 tlp curcuma
  • 1 stukje gember
  • 1 tlp fenegriek zaadjes
  • 1 chilipeper
  • extra kruiden naar keuze (tijm, paprika, ...)
  • 50 ml appelciderazijn (3 à 4 eetlepels )
  • 2 l water
  • eventueel extra water (afhankelijk van gewenst resultaat)

Bereiding

  • Pel de ui en prik er de kruidnagels in
  • Maak de selder en wortel schoon, doe er de kruiden tussen en bind samen met keukentouw
    (Je kan het natuurlijk ook gewoon los in de pot doen)
  • Zet het vuur aan en laat de ghee smelten
  • Voeg de ui en de bouquet garni toe (of de losse groenten) en bak kort aan
  • Voeg de kipkarkassen, kippenvleugels en/of dijen toe en bak kort aan
  • Strooi er de kruiden bij en giet er de appelciderazijn over
  • Voeg +/- 2 l water toe en breng tot net onder het kookpunt en draai dan het vuur lager
  • Laat +/- 24 uur op laag vuur pruttelen en voeg indien nodig een beetje extra water toe
  • Draai het vuur uit en laat even afkoelen
  • Schep de grote stukken karkassen uit de pot en giet de rest door een zeef
  • Druk zoveel mogelijk het vocht uit eventueel kippenvlees, vel en groenten
  • Je bouillon is klaar en er zal een dikke vetlaag naar boven komen
  • Plaats in de koelkast tot volledig afgekoeld (de vetlaag zal vast worden)
  • Wanneer volledig afgekoeld, haal je kom uit de koelkast
    De vetlaag kan je er dan makkelijk afscheppen en apart bewaren om mee te koken (zeker niet weggooien)
  • De rest is je zuivere bouillon/fond en die kan je in porties in diepvries doen

Notities

normaliter hou je 1 à 1,2 liter bouillon over, afhankelijk van hoeveel water je hebt toegevoegd en uiteraard hoeveel er verdampt is
Nutrition Facts
Homemade Kippenbouillon / fond - basisrecept
Amount Per Serving (1 recept)
Calories 660 Calories from Fat 9
% Daily Value*
Fat 1g2%
Sodium 1.2mg0%
Total Carbs 4g1%
Sugar 4g4%
Protein 37.2g74%
Net Carbs 4g
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.


Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @ketocoachingbelgium of tag #ketocoachingbelgium!

referenties en bronnen

  • Bakilan F, Armagan O, Ozgen M, Tascioglu F, Bolluk O, Alatas O. Effects of Native Type II Collagen Treatment on Knee Osteoarthritis: A Randomized Controlled Trial. Eurasian J Med. 2016;48(2):95–101. doi:10.5152/eurasianjmed.2015.15030
  • Proksch E, Segger D, Degwert J, Schunck M, Zague V, Oesser S: Oral Supplementation of Specific Collagen Peptides Has Beneficial Effects on Human Skin Physiology: A Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Skin Pharmacol Physiol 2014;27:47-55. doi: 10.1159/000351376
  • Frasca G, Cardile V, Puglia C, Bonina C, Bonina F. Gelatin tannate reduces the proinflammatory effects of lipopolysaccharide in human intestinal epithelial cells. Clin Exp Gastroenterol. 2012;5:61–67. doi:10.2147/CEG.S28792
  • Ban K, Kozar RA. Glutamine protects against apoptosis via downregulation of Sp3 in intestinal epithelial cells. Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol. 2010;299(6):G1344–G1353. doi:10.1152/ajpgi.00334.2010
  • Paul C, Leser S, Oesser S. Significant Amounts of Functional Collagen Peptides Can Be Incorporated in the Diet While Maintaining Indispensable Amino Acid Balance. Nutrients. 2019;11(5):1079. Published 2019 May 15. doi:10.3390/nu11051079
  • Children of Eden Primary School, Straschil U, Witmer K, Delves MJ, Marks SD, Baum J. Screen of traditional soup broths with reported antipyretic activity towards the discovery of potential antimalarials. Arch Dis Child. 2019;104(12):1138–1142. doi:10.1136/archdischild-2019-317590
  • Lodish H, Berk A, Zipursky SL, et al. Molecular Cell Biology. 4th edition. New York: W. H. Freeman; 2000. Section 22.3, Collagen: The Fibrous Proteins of the Matrix. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK21582/
  • https://www.unmc.edu/publicrelations/media/press-kits/chicken-soup/
  • https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/collagens
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK21582/table/A6543/?report=objectonly
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Sofie

Sofie

Sommige posts bevatten links naar producten waar ik mogelijks een kleine commissie of testproducten voor ontvang. Dit verandert niets aan de prijs die jij ervoor betaalt! Op deze manier blijft het voor mij mogelijk om alle recepten en posts gratis te delen.

Volg ons op

Recente recepten

Like onze pagina

Mis geen enkel recept

Scroll naar top