Homemade Pork Rinds!
Krokant gefrituurd zwoerd (varkensvel) is de perfecte koolhydraatarme vervanger voor ‘aardappel’ chips!
Als snack of bij de aperitief met een heerlijke salsa dip of guacamole, …
Vergeet de ‘bugels‘ met kruidenkaas of geitenkaas!
Maak zelf je eigen pork rinds of knabbelspek met dit eenvoudig recept!
Ik maakte ze vroeger al met een ander ’traditioneel’ recept, maar dat was nogal omslachtig en een hele klus waarbij je het vel eerst kookt, dan koelt, dan het vet verwijdert en dan frituurt.
Deze vereenvoudigde versie geeft eigenlijk nog een veel beter resultaat.
Je kan pork rinds of chicarrones ook online kopen, maar bij ons vind je ze moeilijk.
In de AH kan je wel knabbelspek kopen en in sommige supermarkten vind je het ook wel eens ergens tussen de chips. Probleem is dan natuurlijk dat de meeste commerciële versies weeral toegevoegde suikers of andere ongewenste ingrediënten bevatten.
Je vindt ook vaak geen enkele informatie over de dieren. Hebben die een goed leven gehad en zijn ze met respect behandeld geweest of zijn ze gekweekt in kleine stallen en vol antibiotica geduwd.
Hoe zijn de Pork Rinds gemaakt? Waarin zijn ze gefrituurd?
Er zijn een paar merken die echt kwalitatieve Pork Rinds verkopen, maar dan moet je ze in het buitenland bestellen en moet je rekening houden met importkosten, verzending, enz…
Je maakt ze dus beter zelf en dat is eigenlijk vrij eenvoudig. Het vraagt alleen wat tijd, maar je weet dan precies wat je in je mond stopt!
Zie je dit echt niet zitten, bekijk dan de merken / leveranciers die ik aanbeveel, in Coach Sofie’s Keto Keuken voorraadlijst.
Zie je volledig zitten? Probeer dan onderstaand recept!
Dit heb je nodig:
- Varkenszwoerd
Vraag het bij je slager en zorg dat er wat vet aanzit, dat moet je er dan wel afsnijden, maar je kan het uitsmelten en dan heb je gelijk een portie reuzel/smout om je straks je pork rinds in te frituren. - reuzel (smout)
- kruiden naar keuze (optioneel)
- een bakplaat (en ovenrek)
- een kookpot en frituurspaan (of visspaan)
- keukenpapier en een vergiet
- bewaardoos
Het belangrijkste
Varkenszwoerd van goede kwaliteit.
Als je het geluk hebt van een goede slager in je buurt te hebben, dan bezorgt die je dat met plezier. Ik kan hiervoor rekenen op Bart en Annemie van Culinaire slagersboutique Meat in Okegem (bij Ninove) op slechts een paar km van mijn deur.
Zij staan erop om goede kwaliteit aan te bieden en hebben een uitgebreid standaardaanbod. Van gerijpte steak tot huisgemaakte paté en charcuterie, lekker Duroc d’Olive varkensvlees en overheerlijk traag gegaard spek! Yummy!
Zo ga je te werk :
Stap 1 : voorbereiding
Rol het varkensvel uit op een proper werkblad of snijplank en snijd het in repen van +/- 4 cm breed


Stap 2 : het vet van het vel halen
Verwijder het vet met een mes, zoals je dat bij een visfilet zou doen. Maak een insnijding in het vet tot tegen het vel en snijdt met het mes, schuin tegen het vel aan, het vet los.
GOOI HET VET NIET WEG! Snijd het in stukjes en smelt het in een pannetje op laag vuur uit tot reuzel/smout.


Stap 3 : het vel dehydrateren / drogen
Snijd het vel in stukjes van 4 / 4 cm en leg met de velkant naar boven op een ovenrek dat je op de bakplaat plaatst. Het kan ook rechstreeks op de bakplaat, zoals ik deze keer deed, maar dan duurt het alleen wat langer en moet je tussendoor het vet even van de plaat afvegen.
Laat gedurende 3 à 4 uur drogen in de oven.
Op 100°C voor een heteluchtoven, dus met de ventilator aan of op 120°C in een gewone oven met de ovendeur op een klein kiertje. (steek een lepel tussen de deur)
Haal uit de oven en laat afkoelen op keukenpapier om het eventueel overtollige vet te verwijderen.


Stap 4 : het vel frituren tot pork rinds
Smelt een goeie bodem +/- 4 à 5 cm reuzel in een kookpot en frituur de stukjes gedehydrateerd varkenszwoerd in +/- 2 à 3 minuutjes tot lekker luchtige en krokante Pork Rinds.
Haal uit het vet en doe in een met keukenpapier bekleed vergiet. Strooi er de gewenste kruiden over en schud op.


Laat ze volledig afkoelen en serveer of bewaar tussen keukenpapier in een luchtdichte doos op een koele plek.
Zo zijn ze zeker 2 weken houdbaar zonder slap te worden. Misschien zelfs langer, maar dat heb ik niet kunnen testen, want tegen dan zijn ze hier altijd op 😉
Mijn echtgenoot vindt de gekochte maar niets, maar van de Homemade kan hij niet afblijven.
Ik maakte deze keer 3 variaties. Een portie met peper en zout, een portie met Mexicaanse kruiden en een portie met Chili kruiden.
Meestal houd ik ook een deel naturel om te gebruiken als paneermeel of voor de Keto Pork Rind Tortilla’s of de Krokante Keto Pizza korst
Ze zijn dus niet alleen handig als hapje, snack, of te gebruiken met een dipsaus. Als je ze even in de blender doet, kan je ze gebruiken in allerlei andere Keto bereidingen.
Proberen dus!

Keto homemade Pork Rinds - Chicarrones - Knabbelspek
Ingrediënten
- varkenszwoerd (vel) met vet (eventueel van buikspek zelf afsnijden)
- zout, peper, andere kruiden naar keuze
- smout
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 100°C
De voorbereiding
- Leg het varkenszwoerd (vel) op een grote snijplank en snijd het in repen van +/- 4cm breed
- Verwijder het vet met een mes, maar GOOI HET NIET WEG! Snijd het in kleinere stukken, doe in een kookpot en laat op laag vuur smelten om je eigen reuzel (smout) te maken.
- Snijd het vel vervolgens in vierkantjes van ongeveer 4/4
- Plaats een ovenrek bovenop de bakplaat en leg daarop de stukjes met de velkant naar bovenHeb je geen ovenrek dat past, leg ze dan direct op de bakplaat. Dit werkt ook, het duurt alleen iets langer, maar je moet dan het ovenrek niet afwassen 😉
- Schuif in de oven en laat +/- 3 à 4 uur dehydrateren op 100°C (warme/heteluchtoven met ventilator) Dit is afhankelijk van je ovenGebruik je een conventionele oven, dan zet je de temperatuur op 120°C en steek een lepel tussen de ovendeur voor de ventilatie
- Haal uit de oven, controleer of ze voldoende gedehydrateerd zijn
- Leg ze op een keukenpapier zodat het eventueel resterend vet geabsorbeerd wordt en ze volledig afgekoeld zijn
Frituren
- Smelt een bodempje van +/- 5 à 6 cm reuzel in een kookpot of gebruik een deel van het vet dat je gesmolten hebtTest of het heet genoeg is met een thermometer of doe er een stukje zwoerd in om te testen
- Bak de stukjes zwoerd / vel in batches in de reuzel tot ze poffenDit gaat heel snel! +/- 2 à 3 min maximum (afhankelijk van hoe bruin/krokant gebakken je ze wil)
- Bekleed een vergiet met keukenpapier en schep er de gefrituurde stukjes zwoerd in en schud op
- Strooi er kruiden naar keuze over en laat verder uitlekken en afkoelen
Bewaren
- Leg een vel keukenpapier onderaan in luchtdichte bewaardoos
- Doe er de pork rinds in en dek ze af met een ander stukje keukenpapier
- Zet het deksel op de doos en probeer er zoveel mogelijk lucht uit te duwen
- Bewaar op een koele plek (je kan ze op die manier zeker 2 weken krokant houden )