Zelfgemaakte Belgische Pickles
De pickles die je in de winkel koopt, bevatten vaak suiker, maïszetmeel of andere bindmiddelen en bewaarmiddelen.
Je maakt ze dus beter zelf.
Dit recept gebruik ik al jaren om zelf pickles te maken.
Suikervrij en zonder ongewenste toevoegingen.
Pickles maken is eigenlijk helemaal niet moeilijk en het is zo lekker op een keto cracker met kaas of een keto pistolet met gehakt.
Maar je kan er ook een heerlijke Blackwellsaus mee maken voor bij je varkenskotelet of steak.
Zelf bij kip past zo’n lekker sausje wel.
Ik gebruik het ook in stoofpotjes, zoals bijvoorbeeld in het recept voor de Keto Rundstoverij met Pickles.
De eerste keer dat ik ooit pickles maakte, volgde ik een recept een één of ander tijdschrift. Ik weet niet meer welk.
Daarin stond dat ik de bloemkool en de ui met zout 24 u moest laten trekken in de koelkast.
Het resultaat was dat mijn uiteindelijk pickles veel te zout waren.
Aangezien ik altijd wel al groentjes fermenteerde, vooral augurken, paprika en selder, wou ik het eens op die manier proberen.
Het resultaat was veel zachter, t.t.z. veel minder zout en viel hier thuis ook goed in de smaak.
Nadien probeerde ik ze eens met een chilipepertje bij, soms met bloemkool en broccoli gemengd, soms met paprika, etc.
Als je het woord ‘pickles‘ gaat opzoeken, dan kom je bijna altijd uit bij ingemaakte augurken.
Het woord pickles verwijst eigenlijk naar ‘pekel’, dus augurken/groenten die in de pekel zitten. Deze pekel is een zoutoplossing om de groenten te fermenteren en te kunnen bewaren.
Je kan deze zelfgemaakte Pickles dan ook makkelijk maanden op een koele plek bewaren. Eens geopend, bewaar je ze in de koelkast.
Vroeger bewaarde ik ze altijd in glazen weckpotten, zoals op deze oude foto.
Sinds ik een vacuümmeer machine heb, gebruik ik confituurpotten en trek ik die nadien vacuüm. Zo bewaren de pickles nog langer.
Maar hier gaat het dus over ‘Belgian Pickles‘
De echte Belgische pickles of Piccalilly.
Je kan eigenlijk de groenten gebruiken die je wil, maar volgens de traditie moet er natuurlijk wel bloemkool, ui en augurken in zitten.
Aanvullen naar eigen smaak dus en variëren.
Hieronder vind je zowel het recept met de traditionele ingrediënten, als een recept voor gepimpte pickles. 😉
Probeer het eens!
Je zal versteld staan hoe makkelijk, maar vooral hoe lekker het is.
Homemade Keto Pickles - Piccalilly
materiaal
- weckpot of bokaal met luchtdichte sluiting
Ingrediënten
Voor de groenten / fermentatie
- 100 gram bloemkoolroosjes (in mini stukjes)
- 6 grote augurken (in stukjes)
- 10 zilveruitjes - rauw (in 4 gesneden of 1 kleine gewone ui in stukjes)
- 3 el Keltisch zeezout
- 250 ml water (gekookt en afgekoeld)
- 1 laurierblad
- 1 tlp korianderbollen
- 1 tlp peperbollen
- 2 kruidnagels
Voor de bereiding van de pickles
- 1 busseltje dille
- 100 ml appelciderazijn
- 100 ml gewone azijn (of wijnazijn voor zachtere smaak)
- 2 el mosterd
- 1 el kurkuma
- 1 snuifje paprikapoeder
- 1 à 2 el erythritol (optioneel en afhankelijk van gebruikte azijnsoort)
- 1/4 tlp konjac bloem (of 1/2 tlp xantaangom)
Bereiding
De groenten fermenteren
- Doe de bloemkool en de uitjes in een gesteriliseerde weckpot of bokaal
- Voeg laurierblad en andere kruiden toe
- Meng het zout met het water en vul er de bokaal mee
- Laat 24 tot 48 trekken op een koele plaats
De pickles maken
- Giet het vocht van de groentjes en doe ze in een vergiet
- Spoel ze goed af onder koud stromend water en laat uitlekken
- Voeg er de stukjes augurk en fijn gehakte dille bij
- Meng door mekaar en doe terug in de uitgespoeld bokaal of andere schone pot
- Roer de Konjac bloem los in 2 el van de azijnIndien je xantaangom gebruikt, voeg je die later toe
- Meng de rest van de azijn, mosterd, kurkuma, paprikapoeder en eventueel zoetstof toe en breng aan de kook
- Bind de saus met het konjacmengsel of zeef er de xantaangom in onder voortdurende roeren met een garde
- Giet voorzichtig bij de groentjes in de bokaal en klaar!
Notities
- glazen pot met schroefdeksel : draai dicht na het vullen en laat omgekeerd afkoelen
- glazen pot met vervangdeksel : kan je wecken of met een vacuümmachine vacumeren
- Weckpot met glazen deksel en rubbere ring : wacht tot de inhoud volledig is afgekoeld, zorg dat de rand en de ring van de pot proper is, sluit af en bewaar op een koele plek
Homemade Spicy Keto Pickles - Piccalilly
materiaal
- weckpot of bokaal met luchtdichte sluiting
Ingrediënten
Voor de groenten / fermentatie
- 70 gram bloemkoolroosjes (in mini stukjes)
- 3 grote augurken (in stukjes)
- 1/4 ui (in stukjes)
- 1 rode chilipoeder
- 1/4 rode paprika
- 3 el Keltisch zeezout
- 250 ml water (gekookt en afgekoeld)
- 1 laurierblad
- 1 tlp korianderbollen
- 1 tlp peperbollen
- 2 kruidnagels
Voor de bereiding van de pickles
- 1 busseltje dille (of andere verse kruiden naar keuze)
- 100 ml appelciderazijn
- 100 ml witte wijnazijn
- 2 el mosterd
- 1 el kurkuma
- 1/4 tlp paprikapoeder
- 1/8 tlp cayenne peper
- 1/2 tlp Xantaangom
Bereiding
De groenten fermenteren
- Doe de bloemkool en de uitjes in een gesteriliseerde weckpot of bokaal
- Voeg laurierblad en andere kruiden toe
- Meng het zout met het water en vul er de bokaal mee
- Laat 24 tot 48 trekken op een koele plaats
De pickles maken
- Giet het vocht van de groentjes en doe ze in een vergiet
- Spoel ze goed af onder koud stromend water en laat uitlekken
- Voeg er de stukjes augurk en fijn gehakte dille bij
- Meng door mekaar en doe terug in de uitgespoeld bokaal of andere schone pot
- Meng de rest van de azijn, mosterd, kurkuma, paprikapoeder en eventueel zoetstof toe en breng aan de kook
- Zeef er de xantaangom in onder voortdurende roeren met een garde en laat even doorkoken
- Giet voorzichtig bij de groentjes in de bokaal en klaar!
Notities
- glazen pot met schroefdeksel : draai dicht na het vullen en laat omgekeerd afkoelen
- glazen pot met vervangdeksel : kan je wecken of met een vacuümmachine vacumeren
- Weckpot met glazen deksel en rubbere ring : wacht tot de inhoud volledig is afgekoeld, zorg dat de rand en de ring van de pot proper is, sluit af en bewaar op een koele plek