Homemade Keto Pickles

Homemade Suikervrije koolhydraatarme Keto Belgian Pickles - Piccalilly
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Zelfgemaakte Belgische Pickles

De pickles die je in de winkel koopt, bevatten vaak suiker, maïszetmeel of andere bindmiddelen en bewaarmiddelen.

Je maakt ze dus beter zelf.

Dit recept gebruik ik al jaren om zelf pickles te maken.

Suikervrij en zonder ongewenste toevoegingen.

Pickles maken is eigenlijk helemaal niet moeilijk en het is zo lekker op een keto cracker met kaas of een keto pistolet met gehakt.

Maar je kan er ook een heerlijke Blackwellsaus mee maken voor bij je varkenskotelet of steak.

Zelf bij kip past zo’n lekker sausje wel.

Ik gebruik het ook in stoofpotjes, zoals bijvoorbeeld in het recept voor de Keto Rundstoverij met Pickles.

De eerste keer dat ik ooit pickles maakte, volgde ik een recept een één of ander tijdschrift. Ik weet niet meer welk.

Daarin stond dat ik de bloemkool en de ui met zout 24 u moest laten trekken in de koelkast.

Het resultaat was dat mijn uiteindelijk pickles veel te zout waren.

Aangezien ik altijd wel al groentjes fermenteerde, vooral augurken, paprika en selder, wou ik het eens op die manier proberen.

Het resultaat was veel zachter, t.t.z. veel minder zout en viel hier thuis ook goed in de smaak.

Nadien probeerde ik ze eens met een chilipepertje bij, soms met bloemkool en broccoli gemengd, soms met paprika, etc.

Als je het woord ‘pickles‘ gaat opzoeken, dan kom je bijna altijd uit bij ingemaakte augurken.

Het woord pickles verwijst eigenlijk naar ‘pekel’, dus augurken/groenten die in de pekel zitten. Deze pekel is een zoutoplossing om de groenten te fermenteren en te kunnen bewaren.

Je kan deze zelfgemaakte Pickles dan ook makkelijk maanden op een koele plek bewaren. Eens geopend, bewaar je ze in de koelkast.

Homemade Keto Belgian PicklesVroeger bewaarde ik ze altijd in glazen weckpotten, zoals op deze oude foto.

Sinds ik een vacuümmeer machine heb, gebruik ik confituurpotten en trek ik die nadien vacuüm. Zo bewaren de pickles nog langer.

Maar hier gaat het dus over ‘Belgian Pickles

De echte Belgische pickles of Piccalilly.

Je kan eigenlijk de groenten gebruiken die je wil, maar volgens de traditie moet er natuurlijk wel bloemkool, ui en augurken in zitten.

Aanvullen naar eigen smaak dus en variëren.

Hieronder vind je zowel het recept met de traditionele ingrediënten, als een recept voor gepimpte pickles. 😉

Probeer het eens!

Je zal versteld staan hoe makkelijk, maar vooral hoe lekker het is.




Homemade Keto Pickles - Piccalilly

Print recept Pin recept
Basis, Bijgerecht, sauzen
porties 40 el
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
fermenteertijd - rusttijd 2 dagen
Totale tijd 2 dagen 25 minuten
materiaal
  • weckpot of bokaal met luchtdichte sluiting

Ingrediënten

Voor de groenten / fermentatie
  • 100 gram bloemkoolroosjes (in mini stukjes)
  • 6 grote augurken (in stukjes)
  • 10 zilveruitjes - rauw (in 4 gesneden of 1 kleine gewone ui in stukjes)
  • 3 el Keltisch zeezout
  • 250 ml water (gekookt en afgekoeld)
  • 1 laurierblad
  • 1 tlp korianderbollen
  • 1 tlp peperbollen
  • 2 kruidnagels
Voor de bereiding van de pickles
  • 1 busseltje dille
  • 100 ml appelciderazijn
  • 100 ml gewone azijn (of wijnazijn voor zachtere smaak)
  • 2 el mosterd
  • 1 el kurkuma
  • 1 snuifje paprikapoeder
  • 1 à 2 el erythritol (optioneel en afhankelijk van gebruikte azijnsoort)
  • 1/4 tlp konjac bloem (of 1/2 tlp xantaangom)

Bereiding

De groenten fermenteren
  • Doe de bloemkool en de uitjes in een gesteriliseerde weckpot of bokaal
  • Voeg laurierblad en andere kruiden toe
  • Meng het zout met het water en vul er de bokaal mee
  • Laat 24 tot 48 trekken op een koele plaats
De pickles maken
  • Giet het vocht van de groentjes en doe ze in een vergiet
  • Spoel ze goed af onder koud stromend water en laat uitlekken
  • Voeg er de stukjes augurk en fijn gehakte dille bij
  • Meng door mekaar en doe terug in de uitgespoeld bokaal of andere schone pot
  • Roer de Konjac bloem los in 2 el van de azijn
    Indien je xantaangom gebruikt, voeg je die later toe
  • Meng de rest van de azijn, mosterd, kurkuma, paprikapoeder en eventueel zoetstof toe en breng aan de kook
  • Bind de saus met het konjacmengsel of zeef er de xantaangom in onder voortdurende roeren met een garde
  • Giet voorzichtig bij de groentjes in de bokaal en klaar!

Notities

Als je de pickles voor langere tijd buiten de koelkast wil bewaren, dan kan dat op een paar manieren.
  1. glazen pot met schroefdeksel : draai dicht na het vullen en laat omgekeerd afkoelen
  2. glazen pot met vervangdeksel : kan je wecken of met een vacuümmachine vacumeren
  3. Weckpot met glazen deksel en rubbere ring : wacht tot de inhoud volledig is afgekoeld, zorg dat de rand en de ring van de pot proper is, sluit af en bewaar op een koele plek
Eens geopend bewaar je de pickles sowieso in de koelkast.
Nutrition Facts
Homemade Keto Pickles - Piccalilly
Amount Per Serving (1 el)
Calories 6.5 Calories from Fat 1
% Daily Value*
Fat 0.1g0%
Saturated Fat 0.1g1%
Sodium 239.9mg10%
Potassium 30.3mg1%
Total Carbs 1.3g0%
Fiber 0.3g1%
Sugar 0.5g1%
Protein 0.2g0%
Vitamin A 27.9IU1%
Vitamin C 2.1mg3%
Calcium 3.5mg0%
Iron 0.2mg1%
Sugar alcohol 0.2g
Net Carbs 0.8g
Total Carbs - sugaralcohol 1.1g
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.


Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @ketocoachingbelgium of tag #ketocoachingbelgium!




Homemade Spicy Keto Pickles - Piccalilly

Print recept Pin recept
Basis, Bijgerecht, sauzen
porties 40 el
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
fermenteertijd - rusttijd 2 dagen
Totale tijd 2 dagen 25 minuten
materiaal
  • weckpot of bokaal met luchtdichte sluiting

Ingrediënten

Voor de groenten / fermentatie
  • 70 gram bloemkoolroosjes (in mini stukjes)
  • 3 grote augurken (in stukjes)
  • 1/4 ui (in stukjes)
  • 1 rode chilipoeder
  • 1/4 rode paprika
  • 3 el Keltisch zeezout
  • 250 ml water (gekookt en afgekoeld)
  • 1 laurierblad
  • 1 tlp korianderbollen
  • 1 tlp peperbollen
  • 2 kruidnagels
Voor de bereiding van de pickles
  • 1 busseltje dille (of andere verse kruiden naar keuze)
  • 100 ml appelciderazijn
  • 100 ml witte wijnazijn
  • 2 el mosterd
  • 1 el kurkuma
  • 1/4 tlp paprikapoeder
  • 1/8 tlp cayenne peper
  • 1/2 tlp Xantaangom

Bereiding

De groenten fermenteren
  • Doe de bloemkool en de uitjes in een gesteriliseerde weckpot of bokaal
  • Voeg laurierblad en andere kruiden toe
  • Meng het zout met het water en vul er de bokaal mee
  • Laat 24 tot 48 trekken op een koele plaats
De pickles maken
  • Giet het vocht van de groentjes en doe ze in een vergiet
  • Spoel ze goed af onder koud stromend water en laat uitlekken
  • Voeg er de stukjes augurk en fijn gehakte dille bij
  • Meng door mekaar en doe terug in de uitgespoeld bokaal of andere schone pot
  • Meng de rest van de azijn, mosterd, kurkuma, paprikapoeder en eventueel zoetstof toe en breng aan de kook
  • Zeef er de xantaangom in onder voortdurende roeren met een garde en laat even doorkoken
  • Giet voorzichtig bij de groentjes in de bokaal en klaar!

Notities

Als je de pickles voor langere tijd buiten de koelkast wil bewaren, dan kan dat op een paar manieren.
  1. glazen pot met schroefdeksel : draai dicht na het vullen en laat omgekeerd afkoelen
  2. glazen pot met vervangdeksel : kan je wecken of met een vacuümmachine vacumeren
  3. Weckpot met glazen deksel en rubbere ring : wacht tot de inhoud volledig is afgekoeld, zorg dat de rand en de ring van de pot proper is, sluit af en bewaar op een koele plek
Eens geopend bewaar je de pickles sowieso in de koelkast.
Nutrition Facts
Homemade Spicy Keto Pickles - Piccalilly
Amount Per Serving (1 el)
Calories 4.2 Calories from Fat 1
% Daily Value*
Fat 0.1g0%
Saturated Fat 0.1g1%
Sodium 243.4mg11%
Potassium 22.5mg1%
Total Carbs 0.6g0%
Fiber 0.2g1%
Sugar 0.2g0%
Protein 0.1g0%
Vitamin A 67IU1%
Vitamin C 3.8mg5%
Calcium 1.7mg0%
Iron 0.2mg1%
Net Carbs 0.4g
Total Carbs - sugaralcohol 0.6g
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.


Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @ketocoachingbelgium of tag #ketocoachingbelgium!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Sofie

Sofie

Sommige posts bevatten links naar producten waar ik mogelijks een kleine commissie of testproducten voor ontvang. Dit verandert niets aan de prijs die jij ervoor betaalt! Op deze manier blijft het voor mij mogelijk om alle recepten en posts gratis te delen.

Belangrijk : Alle informatie op de Website en de inhoud van de blog, inclusief tekst, afbeeldingen en geciteerde statistieken, evenals al het andere materiaal dat hierin is opgenomen (‘de inhoud”), is alleen voor informatiedoeleinden. De inhoud is niet bedoeld als vervanging voor professioneel, medisch advies, medische diagnose en/of behandeling. Negeer geen medisch advies en raadpleeg altijd uw arts als u vragen heeft over een medische aandoening of voordat u iets implementeert dat u heeft gelezen of gehoord in onze inhoud of tijdens eventuele webinars, life video’s, enzovoort. Als bezoeker of gebruiker van de Website verbind je je ertoe op geen enkele wijze en onder geen enkele vorm dan ook het geheel of zelfs een deel van elementen waaruit de Website bestaat te kopiëren, te bewerken, te reproduceren, door te verkopen of op enige andere wijze te gebruiken. zie onze voorwaarden

Volg ons op

Recente recepten

keto koolhydraatarme pindakaas kaastaart glutenvrije amandel cacao taartbodem en chocolade ganache met pindanoten recept

Keto Pindakaas Kaastaart

Keto Pindakaas Kaastaart. Koolhydraatarme, glutenvrije en suikervrije cheesecake met pindaboter en chocolade. Klaargemaakt in de Instant Pot met optie voor de oven

Lees meer >

Like onze pagina

Mis geen enkel recept

Scroll naar top