Koolhydraatarme en suikervrij curryketchup maak je gewoon zelf.
Je hebt er eigenlijk maar een paar minuten werk aan en voor de rest laat je hem zachtjes pruttelen.
Zoveel beter dan de ongezonde versie uit de supermarkt!
Je kan hem ook zo zacht of zo pittig maken als je zelf wil en je kan hem ongeveer 1 maand in de koelkast bewaren.
Dit recept is goed voor zo’n 900 ml curry ketchup. Dat zijn zo’n 60 eetlepels.
Je kan een beetje zoetstof toevoegen, maar dat is optioneel en naar eigen smaak.
Gebruik dan wel de bruine variant zoals Swerve Brown of de Erythritol Bronze van Steviala.
Lakanto brown sugar is ook een mogelijkheid of een halve eetlepel Yacon Siroop kan ook.
Je kan ook de gewone varianten gebruiken, maar de bruine hebben net dat beetje meer karamelsmaak.
Des te langer je de ketogene levensstijl volgt, des te minder zoetstof zal je gaan gebruiken omdat je smaak verandert.
Alles wat voorheen gewoon zoet smaakte, zal nu al gauw mierzoet smaken en daardoor zal je na verloop van tijd ook steeds minder en minder zoetstof gaan gebruiken.
Pas dus het recept aan naar jouw smaak of laat de zoetstof gewoon weg, zoals ik nu ook doe.
Huisgemaakte suikervrije curry ketchup
Ingrediënten
- 2 el olijfolie
- 1 medium ui (gehakt)
- 4 teentjes knoflook (geplet en gehakt)
- 1 chilipeper (fijn gehakt)
- 1 el tomatenpuree
- 800 gram tomatenpulp (gepelde tomaten in blokjes geen passata)
- 1 tlp zeezout
- 1 el currypoeder
- 1 el gerookt paprikapoeder
- 1/2 tlp all spice (of gemalen zwarte peper)
- 1 tlp mosterdpoeder
- 1 snuifje cayennepeper
- 1 tlp chipotle poeder (optioneel)
- 1/2 tlp komijnpoeder (optioneel)
- 80 ml appelciderazijn
- 60 gram Steviala Erythritol bronze of Swerve brown (optioneel)
Bereiding
- Doe de olijfolie in een pan en zet op een matig vuur
- Voeg de ui toe en stoof glazig (+/- 8 min)
- Voeg de knoflook toe en bak tot je hem begint te ruiken
- Voeg de tomatenpuree en de kruiden toe en bak de tomatenpuree een beetje aan
- Voeg de tomatenpulp en de azijn toeals je zoetstof gebruikt, voeg die ook nu toe
- Roer alles goed door mekaar, zet een deksel schuin op de pan en laat +/- 45 min zachtjes pruttelen terwijl je af en toe eens omroert
- Haal van het vuur, laag enigszins afkoelen en mix tot een gladde massa
- Proef ervan! Je kan nog altijd kruiden toevoegen
- Bewaar in glazen potten in de koelkast