Deze zeer voedzame bouillon wordt veel gebruikt in soepen, sauzen. Het is onlangs ook populair geworden als gezondheidsdrank en het is Hip en Cool om zelf bottenbouillon te maken.
Bottenbouillon dateert uit de prehistorie, toen jager-verzamelaars anders oneetbare delen van dieren zoals botten, hoeven en knokkels in een bouillon veranderden die ze konden drinken.
Je kan bottenbouillon maken met botten van zowat elk dier – varken, rund, kalf, kalkoen, lam, wild, kip of vis.
Huisgemaakte bottenbouillon is heerlijk om zo te drinken, het bevat ook veel meer voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, gelatine en collageen. Gelatine en collageen zijn heel belangrijk voor onze bindweefsels, botten en spieren. Van de elasticiteit van de huid tot gezonde haren tot het herstellen van de slijmlaag van ons spijsverteringsstelsel.
Bottenbouillon is Moeder Natuur’s multivitamine! Lees er hier meer over.
Als je de bouillon verder laat inkoken, krijg je een heerlijke gelatineuze fond die je als basis kan gebruiken voor sauzen of om gerechten en ook groenten veel meer smaak te geven.
Zelf bottenbouillon maken vraagt wel wat tijd, omdat je kookpot toch wel ettelijke uren op het vuur dient te staan. En daar zien veel mensen misschien tegenop, maar eigenlijk heb je er op zich heel weinig werk aan.
Met een slow cooker, die op elektriciteit werkt, kan je de bouillon uren laten pruttelen op lage temperatuur zonder dat je er omkijken naar hebt. Sommige modellen kan je zelfs programmeren. De meeste hebben een ‘warmhoud’ functie, dus je doet het vlees ’s ochtends in de pot en tegen je van je werk thuis komt, is je eten klaar!
Een snelkookpan is ook een mogelijkheid om bouillon te maken en je kan er het kookproces tot enkele uren mee reduceren.
Voor ik mijn Intant Pot had, gebruikte ik een gewone slow cooker, maar nu maak ik mijn bouillon altijd in de Instant Pot.
Het is een super handig toestel waarmee je kan sauteren, slowcooken, snelkoken, enz…
Je kan er ook veel andere lekkere recepten in klaarmaken zoals:
Indien je geïnteresseerd bent in dit handig toestellen, kan je hem bestellen via Amazon UK. Er zijn verschillende formaten en modellen en handige accessoires beschikbaar.
Het is echter geen must om een slowcooker of Instant Pot te hebben om zelf een lekkere bottenbouillon te maken.
Als je een hele grote kookpot hebt, lukt het ook prima. Het duurt alleen wat langer. Vooral omdat je hem niet en zeker nooit ’s nachts, onbewaakt op het vuur mag laten staan.
Doe dit dus zeker nooit! en onder geen enkel beding! Maar zet het vuur uit en ga de volgende dag verder met het kookproces.
In onderstaand recept geef ik ook hiervoor de nodige kooktijd en leg ik stap voor stap uit hoe je zelf een heerlijke gelatineuze bottenbouillon maakt!
Wat heb je nodig?
- 2 à 3 kg botten (uiteraard) , liefst met nog wat vlees aan en liefst van grasgevoerde of biologisch gekweekte dieren. Ik bestel ze bij Schotse Hooglanders.nl
- een stuk soepvlees of ossestaart (moet niet maar geeft een vele rijkere bouillon) In Nederland en Amerika is soepvlees ‘Beef Ribs’
- azijn (bij voorkeur appelciderazijn) Het toevoegen van azijn is belangrijk omdat het helpt om alle waardevolle voedingsstoffen uit de botten in het water te trekken, dus in de bouillon die je uiteindelijk gaat consumeren.
- water
- een grote kookpot/slowcooker/Instant Pot
- verse groenten (wortel, ui, selder) en kruiden (peper, zout, kruidnagel, laurier, tijm, rozemarijn, … naar keuze (optioneel, maar geeft extra smaak)
Hoe ga je tewerk?
Er zijn een paar zaken die de smaak, de sterkte en de voedingswaarde van je bottenbouillon ten goede komen:
Stap 1
Rooster de botten eerst in oven! Haal uit de oven, voeg de groenten bij en rooster ze nog even mee. Tomatenpuree (optioneel) zorgt voor extra smaak en het zure ervan helpt straks samen met de azijn om de nutriënten te onttrekken aan de bouillon.


Stap 2
Doe de botten met de groenten, appelazijn en kruiden in de Instant Pot / kookpot, voeg er ook de aanbaksels bij


Stap 3
Laat de bouillon koken volgens het recept


Stap 4
Verwijderen de botten, zeef de bouillon en laat afkoelen. Plaats nadien een nachtje in de koelkast. Het vet komt dan naar boven, stijft op en wat eronder zit, is je heerlijke bottenbouillon/fond. Een glazen kom is het makkelijkst, maar ik giet ook altijd een deel in de vetafscheider, zo kan ik die onmiddellijk gebruiken voor een sausje en de rest laat ik verder opstijven in de koelkast.




Stap 5
Haal uit de koelkast. Je kan nu makkelijk de opgesteven vetlaag verwijderen. GOOI HET VET NIET WEG! Het is heerlijk om groentjes en vlees of eitjes in te bakken.


Stap 6
Verdeel in potjes en bewaar in de diepvries


Ontdek alles over de oorsprong en de kracht van bottenbouillon in de komende reeks (volgt asap) en
Probeer het recept!
Homemade Bottenbouillon - Bone broth - Rundsfond
materiaal
- Ovenplaat + Instant Pot
- of ovenplaat + grote kookpot
Ingrediënten
- 3 kg runderbotten
- 1 stuk beef rib (soepvlees met been)
- 2 eetlepels tomatenpuree (optioneel (voor extra smaak en kleur))
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 selderstengel
- 1 wortel
- 2 laurierblaadjes
- 5 kruidnagels
- 1 eetlepel peperkorrels
- 5 all spice bes (of extra peperkorrels)
- 1 tlp zout (Keltisch zeezout of Himalaya zout)
- 1 bouquet garni (tijm, rozemarijn, peterselie, salie, ...)
- 50 ml appelciderazijn
- 2 liter water
- eventueel extra water
Bereiding
Roosteren in de oven
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Leg de botten op een bakplaat en schuif gedurende +/- 20 minuten in de voorverwarmde oven
- Haal uit de oven en plaats de groenten en bouquet garni tussen de botten
- Strijk een beetje tomatenpuree op de botten en plaats voor nogmaals 15 à 20 minuten in de oven
- Haal uit de oven.
- Leg het stuk beefrib (soepvlees) onderaan in de pot en voeg de beenderen, groeten en bouquet garni toe
- Voeg de kruiden toe en overgiet met de appelciderazijn
Bouillon trekken - fase 1 snelkoken (voor gewone kookpot zie fase 2)
- Giet er 1 liter water bij, draai het deksel op de pot tot het vast zit en kies voor 'manual' 'high pressure' en zet de tijd op 2 uur
- Wanneer het snelkookproces gedaan is, laat je de stoom op natuurlijke wijze ontsnappen
- Eens het veiligheidsdopje is ingevallen, druk je op 'cancel' en haal je het deksel van de pot
Bouillon trekken - fase 2 slow cooken
- Voeg water bij tot alles goed onder staat en zet een (glazen) deksel op de pot (of het gewone deksel)
- Instant Pot : Kies voor 'slow cook' 'high' en zet de tijd op 24 uurGewone kookpot : Breng het geheel aan de kook, verlaag het vuur en laat 48 uur pruttelen. Doe dit gespreid over meerdere dagen en laat je kookpot nooit onbewaakt op het vuur!
- Wanneer de tijd verstreken is, schakel je de Instant Pot uit of draai je het vuur uit
- Laat een uurtje afkoelen en schep dan de beenderen, het vlees en de groenten uit de pot
- Zeef de bouillon in een grote kom of pot en laat voldoende afkoelen alvorens je hem een nachtje in de koelkast zet om op te stijven
Bewaren
- Haal de pot uit de koelkast
- Schep het opgesteven vet van de bouillon/fond en doe in aparte potjes (Dit is heerlijk om te gebruiken als vetstof voor het bakken van vlees of stoven van groentjes)
- Verdeel de geconcentreerde bouillon/fond in kleine porties voor saus en grotere porties voor soepBewaar in de koelkast tot 5 dagen of in de vriezer voor maanden.