Heerlijk sappige gehaktballen met zelfgemaakte koolhydraatarme Tzatziki op Griekse wijze.
Wie houdt er nu niet van gehaktballen???
Groot of klein, als er gehaktballetjes op tafel staan, schuift iedereen aan.
Of het nu gaat om balletjes in tomatensaus, roomsaus, of wat dan ook, … ze worden altijd gesmaakt.
En omdat ik graag nieuwe dingen probeer en van afwisseling hou, heb ik dus meerdere recepten met gehaktballen.
Niet alleen de manier waarop ik ze klaarmaakt, maar ook de saus die ik erbij maakt en het gehakt zelf varieert telkens.
Balletjes van lamsgehakt, rundsgehakt, varkensgehakt, kippengehakt, ja zelfs schapengehakt, zoals in het recept van de Schapengehaktballetjes met Griekse salade en geroosterde pompoen.
Of de Aziatische kippengehaktballetjes met wokgroentjes
En uiteraard de Italiaanse gehaktballen in verse tomatensaus met lauwwarme salade caprese.
Soms in roomsaus, soms in tomatensaus, soms gewoon zo.
Ook al zijn wij als mens vaak ‘gewoontedieren’, variatie is belangrijk.
You can't expect change if you keep doing things the same way
Variatie, niet alleen in wat je doet, maar ook hoe je het doet.
En ook in je voeding!
Varieer met kruiden, vlees, vis en andere ingrediënten. Probeer eens iets nieuw.
Valt het in de smaak, dan maak je vast nog een keer.
Was het toch niet echt je ding? Kon het wat meer kruiding gebruiken?
Dan weet je dat voor volgende keer.
Leer, verbeter en evolueer.
En dit geldt uiteraard niet alleen voor voeding, maar ook voor jou als persoon.
Je hoeft niet in één keer alles om te gooien en te veranderen. Sommigen mensen hebben het liever zo, maar anderen doen het liever stap voor stap.
Ieder op zijn manier.
Durf te ontdekken, durf te proberen, …
En dan nu …
Balletjes maken en smullen maar! 😉
Smakelijk!
Griekse Tzatziki Gehaktballen met Pompoen en Sperziebonen
Ingrediënten
voor de gehaktballen
- 400 gram varkensgehakt
- 400 gram lamsgehakt (of runds)
- 1 lente-ui
- 2 el verse bieslook
- 1 tlp dille
- 1 tlp oregano
- 1 tlp tijm
- 1 eidooier
- 4 el Huisgemaakte Tzaziki
- zout en peper van de molen
- 3 el ghee
- 100 ml lamsfond (of rund of gevogelte)
voor de groenten
- 400 gram pompoen (oranje bolpompoen)
- 400 gram sperziebonen
- 1 tlp bonenkruid
- 1 tlp oregano
- 2 el olijfolie
voor de Tzatziki
- 200 ml Griekse yoghurt
- 50 ml Zure room
- 1/4 komkommer
- 2 el appelciderazijn (of witte wijnazijn of kokosazijn)
- 2 el verse dille
- 1 tlp verse oregano (of munt)
- 1 teentje knoflook
- 2 el olijfolie
- zout en zwarte peper van de molen (naar smaak)
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200°C
maak de Tzatziki
- Schil de komkommer, snijd in de lengte in 2 en verwijder de zaden
- Rasp grof en laat even uitlekken op keukenpapier
- Meng ondertussen de Griekse yoghurt, de zure room en de kruiden
- Pel de knoflook en rasp heel fijn (of gebruik een lookpers) bij het yoghurtmengsel
- Doe de geraspte komkommer in een propere theedoek en wring het resterende vocht er zoveel mogelijk uit
- Voeg bij het yoghurtmengsel en kruid eventueel extra bij met peper en zout
- Voeg olijfolie toe en roer alles nog eens goed omBewaar in de koelkast
maak de gehaktballen
- Doe het gehakt met de kruiden, eidooier en 4 el van de net gemaakte Tzatziki in een ruime kom
- Snijd de lente-ui middendoor, verwijder de buitenste blaadjes en snijd in kleine halve ringetjes
- Voeg bij het gehakt, meng alles goed door en draai er 12 ballen van
- Leg op met bakpapier beklede bakplaat of in een ruime ovenschotel en voeg de ghee en bouillon toe
voor de groenten
- Schil de pompoen en snijd in blokjes
- Leg de pompoen op een met bakpapier bekleede bakplaat, kruid met peper en zout, sprenkel er de olijfolie over en schuif samen met de balletjes in de voorverwarmde oven
- Maak ondertussen de boontjes schoon en stoom ze beetgaar
- Kruid met peper, zout en bonenkruid
- Wanneer de balletjes en de pompoen +/- 20 à 25 minuten in de oven staan, voeg je boontjes bij en verlaag je de temperatuur naar 170°C Controleer de balletjes en voeg eventueel wat extra vetstof of bouillon toeLaat alles nog +/- 10 minuten rustig verder garen
- Serveer de balletjes en de groenten met de heerlijke homemade Tzatziki. Smakelijk